ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΣ: Κατά περίπτωση η παραχώρηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας

ΥΠΕΣ: Κατά περίπτωση η παραχώρηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας

Η παραχώρηση της οιασδήποτε μορφής διεθνούς προστασίας, τόσο από την Υπηρεσία Ασύλου, όσον και από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, είναι απότοκο της χωριστής εξέτασης και της ιδιαιτερότητας της κάθε περίπτωσης, λέει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε απάντηση δημοσιευμάτων για εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες απάτριδες Κούρδοι της Συρίας έξω από τη Βουλή, το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι «οι ακολουθούμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας δεν προνοούν την εκ του προοιμίου παραχώρηση καθεστώτος προστασίας, σε οιονδήποτε ή σε οιανδήποτε ομάδα αιτητών».

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν από το ΥΠΕΣ να τους παραχωρήσει το καθεστώς του αναγνωρισμένου πρόσφυγα και όχι το καθεστώς της συμπληρωματικής/επικουρικής προστασίας, το οποίο ήδη κατέχουν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, πρόκειται για «μέχρι πρότινος απάτριδες Κούρδοι της Συρίας». «Σχετικά με τον ισχυρισμό των απεργών ότι είναι απάτριδες, επισημαίνεται ότι έχει γίνει από μέρους της συριακής κυβέρνησης πολιτογράφηση αυτών των ατόμων, το 2011. Ωστόσο, λόγω της συνεχιζόμενης έκρυθμης κατάστασης στη Συρία, σε όλες τις περιπτώσεις, στους Σύριους αιτητές διεθνούς προστασίας παραχωρείται, ανάλογα με την περίπτωση, είτε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας είτε προσφυγικό καθεστώς» αναφέρεται.

Ακόμη αναφέρεται ότι η διαδικασία για εξέταση αιτημάτων διεθνούς προστασίας, η οποία ακολουθείται από την Υπηρεσία Ασύλου και από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, απορρέει τόσο από το ευρωπαϊκό κεκτημένο όσο και από τις πρόνοιες της Σύμβασης της Γενεύης, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε όσους έχει παραχωρηθεί καθεστώς πρόσφυγα ή συμπληρωματικής προστασίας, μπορούν να εργοδοτηθούν σε οιοδήποτε επάγγελμα.

 

Το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας θεωρείται σχεδόν ισότιμο με το καθεστώς του πρόσφυγα, με τον κάτοχό του απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που συνεπάγονται από την κείμενη νομοθεσία, συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Σε όσες περιπτώσεις δεν χορηγείται προσφυγικό καθεστώς, αλλά συμπληρωματική προστασία, αυτό έγινε αφού διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο» προστίθεται.

Ως προς τη διαφορά μεταξύ του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας και του προσφυγικού καθεστώτος, το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι αυτή αφορά στο θέμα της οικογενειακής επανένωσης και στο είδους του ταξιδιωτικού εγγράφου το οποίο κατέχουν.

Με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, σύντομα, θα αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί το ταξιδιωτικό έγγραφο των κατόχων συμπληρωματικής προστασίας, ώστε να γίνεται αποδεκτό από ακόμα περισσότερες χώρες, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top