Ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα εγκαταλείψει το «κράτος» και την «κυριαρχία» του, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του «συνδέσμου απόστρατων υπαξιωματικών» χθες.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στον τ/κ Τύπο σήμερα αναφέρεται ότι ο κ. Τατάρ είπε ότι ανήκουν στο παρελθόν πλέον οι συνομιλίες για ομοσπονδία.
«Αν η άλλη πλευρά δεν σας βλέπει κυριαρχικά ίσους, δεν είναι δυνατή μια τέτοια ισότητα», πρόσθεσε αναφέροντας ότι κατά τις επαφές που διεξάγουν εξηγούν σε όλο τον κόσμο ότι μια μόνιμη, βιώσιμη και περιεκτική συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να είναι εφικτή με «μια νέα σελίδα και με μια νέα αντίληψη» και ότι θα μπορούσε να υπάρξει μόνο μια λύση με συνεργασία των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».
Το μέλλον των παιδιών τους, πρόσθεσε, εξαρτάται από το να είναι κυρίαρχοι. Μίλησε ακόμα για την σημασία που έχουν οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας στην πολιτική που ακολουθείται για χρόνια.
Στο μεταξύ, ο αρθρογράφος της Χαλκίν Σεσί Αρμάν Ρατίπ γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ προγραμματίζει να πραγματοποιήσει στο εγγύς μέλλον επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν και τη Λιβύη για να προωθήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Υποστηρίζει επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν, η Μπαγκλαντές, η Λιβύη και η Γκάμπια άρχισαν να κάνουν βήματα αναγνώρισης της «τδβκ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος.
Απαντώντας στην τουρκοκυπριακής καταγωγής Βαρόνη Hussein – Ece, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι ψευδοκράτος και Τουρκία δεν εξήγησαν πώς θα πετύχουν τον στόχο των δύο κρατών, ο Ρατίπ ανέφερε ότι στην συνάντηση στα κατεχόμενα του Βρετανού ΥΠΕΞ με τον Ερσίν Τατάρ, ο κ. Ράαμπ είχε πει ότι θα έδινε οδηγίες για να ανοίξει ο δρόμος των Τουρκοκυπρίων τόσο στο εμπόριο, όσο και στις πτήσεις, στα εμβόλια και άλλα θέματα. «Δεν θα έπρεπε η Βαρόνη Hussein – Ece να συναντηθεί με τον Raab και να ξεκαθαρίσει το θέμα;», διερωτήθηκε ο τ/κ αρθρογράφος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Βρετανία θα υποστηρίξει την λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας κατά την διάσκεψη στη Γενεύη και πως μόνο μερικοί Βρετανοί Βουλευτές αλλά και του πρώην ΥΠΕΞ, Τζακ Στρόου, υποστηρίζουν την λύση δύο κρατών.
Διερωτήθηκε επίσης εάν η Βαρόνη Hussein – Ece γνωρίζει ότι το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν, η Μπαγκλαντές, η Λιβύη και η Γκάμπια άρχισαν να κάνουν βήματα για αναγνώριση του ψευδοκράτους κι αν είναι ενήμερη ότι ο κ. Τατάρ σκοπεύει να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν και τη Λιβύη για το θέμα της αναγνώρισης.
«Δεν μπορεί να αναμένεται οποιαδήποτε εμφανής αλλαγή στην ιδιαίτερη διπλωματία της Βρετάνιας, δηλαδή στην πολιτική της για την Κύπρο που μοιάζει με το ‘και το ψωμί σωστό και τον σκύλο χορτάτο’. Το γνωρίζουμε αυτό». Όμως, γράφει ο αρθρογράφος της Χαλκίν Σεσί, η Βαρόνη Hussein – Ece πρέπει να μελετήσει από κάθε άποψη την λύση δύο κρατών, να είναι ρεαλίστρια διατηρώντας την αμεροληψία της και να μην ξεχνά ότι ένα μεγάλο πολιτικό στρατόπεδο στην Βρετανία παρέχει ανοικτά στήριξη στους Ελληνοκύπριους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις