Την ανησυχία του ΑΚΕΛ εξέφρασε ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού από τον τρόπο που εξελίσσονται τα ζητήματα σε ό,τι αφορά την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη, εκφράζοντας παράκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επικεντρωθεί στο πώς θα καταφέρει να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Αναστασιάδης: Τι απαντά στις επικρίσεις πριν την Πενταμερή - «Οι προσδοκίες εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της Τουρκίας»
Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Πάφο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η Τουρκία κλιμακώνει περαιτέρω την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία της, επιμένει σε απαράδεκτες αξιώσεις, οι οποίες καθιστούν πάρα πολύ δύσκολη την προσπάθεια επιτυχίας ενός θετικού αποτελέσματος, που θα μπορέσει να οδηγήσει, όπως είπε, σε επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία, η οποία θα εδράζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο.
Την ίδια στιγμή όμως, συνέχισε , “μας ανησυχεί και ο τρόπος που αντιδρά η Κυβέρνηση”, προσθέτοντας πως “ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος μιλά για άσκηση βέτο στο ενδεχόμενο, που δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα στη συνάντηση στην Γενεύη μάς δημιουργείται η εντύπωση ότι εκείνο που ενδιαφέρει τον κ. Αναστασιάδη, είναι όχι πώς να έχει θετική έκβαση η πενταμερής διάσκεψη, αλλά το πώς θα ικανοποιήσει ένα μέρος του εκλογικού σώματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών”.
O κ. Κυπριανού είπε πως η προσπάθεια της δικής μας πλευράς θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς μπορούμε να πετύχουμε θετικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως όταν λέμε θετικό αποτέλεσμα, δεν έχουμε αυταπάτες.
Ξέρουμε, συνέχισε, ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, αναφέροντας πως εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι όπως οι χειρισμοί της δικής μας πλευράς να υποχρεώσουν την Τουρκία, την τουρκική πλευρά, να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες της αξιώσεις και να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως όπως είναι διαμορφωμένα αυτή τη στιγμή τα πράγματα, φαίνεται ότι πάμε για αποτυχία. Μια αποτυχία, όπως είπε, “θα συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα στην εξέλιξη των πραγμάτων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό”.
Πρόσθεσε, επίσης, πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα, τα οποία θα μας φέρουν ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού.
Απηύθυνε, επίσης, παράκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να επικεντρωθεί στο πώς καταφέρνουμε να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και όχι να επικεντρώνεται στο πώς θα καταφέρει να συσπειρώσει μια μερίδα των ψηφοφόρων με συνθήματα», τα οποία, όπως είπε, αποδείχτηκε από τις ίδιες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων ότι είναι κενά περιεχομένου.
«Με πολύ αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί στην Κύπρο»
Οι εμβολιασμοί στην Κύπρο προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, δήλωσε ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, εκφράζοντας την ανησυχία του.
Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πάφο, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ανησυχία για το πώς εξελίσσονται τα ζητήματα γύρω από τα θέματα των εμβολιασμών, σημειώνοντας πως, “δεν είναι μόνο ο αρνητικός αντίκτυπος που υπάρχει λόγω των συζητήσεων που γίνονται, όχι με δική μας ευθύνη, ούτε με ευθύνη της κυβέρνησης, γύρω από τις παρενέργειες, τις οποίες έχει το εμβόλιο της AstraΖeneca σε ζωές των ανθρώπων”.
Μας ανησυχεί επίσης πολύ περισσότερο το γεγονός, πρόσθεσε, ότι οι εμβολιασμοί στην Κύπρο προχωρούν με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η κυβέρνηση επικαλείται το γεγονός, ότι η ΕΕ συντονίζει αυτή την προσπάθεια και ότι υπάρχει καταμερισμός αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.
Το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι, όπως είπε, ότι “καλά η Μάλτα πώς έχει καταφέρει να εμβολιάσει τον πληθυσμό της, να ξεπεράσει τα προβλήματα της πανδημίας και να μπει σε πορεία αντιμετώπισης και των υπόλοιπων προβλημάτων;”.
Δηλαδή, όπως εξήγησε, των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην οικονομία, των προβλημάτων που προκαλούνται στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Κάλεσε την κυβέρνηση για ακόμα μια φορά, να δει ξανά πώς θα μπορούσε να προχωρήσει με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς στους εμβολιασμούς, απευθυνόμενοι και σε άλλες πηγές προμήθειας εμβολίων.
Ήδη κάποια εμβόλια από άλλες χώρες βρίσκονται σε πορεία αξιολόγησης και έγκρισης από την ΕΕ, όπως είπε, για αυτό, συνέχισε, “καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά διότι είναι οι προφανές ότι οι εμβολιασμοί είναι που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πανδημία”, συμπλήρωσε .
Πρόσθεσε ακόμη, πως οι εμβολιασμοί είναι εκείνοι που θα επιτρέψουν το άνοιγμα της αγοράς, θα επιτρέψουν επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα, αλλά πάνω από όλα επιστροφή της ζωής μας στην ομαλότητα και αντιμετώπιση όλων των υπόλοιπων παρενεργειών, οι οποίες υπάρχουν, κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις