Η επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε φροντίσει να επιδείξει προκλητική συμπεριφορά με τα γεγονότα στη Λέσβο και την επαναφορά του Γιαβούζ.
Η αντίδρασή του, όμως, σε σχέση με την ανακοίνωση των απόστρατων ναυάρχων για τη Συνθήκη του Μοντρέ αποτέλεσε και το μεγάλο ανάχωμα στη συνεννόησή του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η αμηχανία αυτή αποτυπώθηκε τόσο στις δηλώσεις, όσο και στον τρόπο που τα εγχώρια Μέσα κάλυψαν τη συνάντηση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έστειλε, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, μηνύματα για τη στάση της Άγκυρας στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο μεταναστευτικό, αλλά και κατά των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας έναντι τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου. Πράγματι, πραγματοποίησε σαφή τοποθέτηση υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Η ΕΕ δεν θα σταματήσει να επισημαίνει τις αρνητικές εξελίξεις και αυτό ισχύει και «για τις μονομερείς πράξεις έναντι των κρατών μελών της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος». Ο Σαρλ Μισέλ
αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας ότι η ΕΕ θέλει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή και αμοιβαία επωφελή και θετική σχέση με την Τουρκία. Καλωσόρισε τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς και την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία.
Ουσιαστικά ζητήθηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο συγκεκριμένες «δεσμεύσεις» για τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο. Αυτό αποτέλεσε το μαστίγιο. Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όμως, προώθησαν και τη λεγόμενη θετική τους ατζέντα, η οποία δεν είναι άλλη από το καρότο.
Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ανήκει εκεί. Να θυμίσουμε ότι η έκθεση Μπορέλ ανέφερε ότι η χρηματοδότηση της Τουρκίας για την συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών εξυπηρετεί ευρωπαϊκά συμφέροντα, δίνοντας της έτσι έναν ανελαστικό και επείγοντα χαρακτήρα. Πηγές των Βρυξελλών δήλωσαν ότι η «ανθρωπιστική βοήθεια περνά στην λογική της ενσωμάτωσης», με την έννοια ότι οι πρόσφυγες απο τη Συρία δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Τουρκία.
Το βασικότερο πρόβλημα αποδείχθηκε ο τομέας του Κράτους Δικαίου και ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και αυτό γιατί στις καθημερινές διώξεις γκιουλενιστών, Κούρδων και μελών κοινωνικών μειονοτήτων από χθες προστέθηκαν οι συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης με τον Ερντογάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την συνομιλία, διευκρινίζοντας συζητήθηκαν σε βάθος τέσσερις τομείς θεμάτων. Πρώτα η Τελωνειακή Ένωση με το ενδιαφέρον να εστιάζεται «στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» και αμέσως μετά ο διάλογος «υψηλού επιπέδου» για την κλιματική αλλαγή και τη δημόσια Υγεία. Τρίτο αντικείμενο συζήτησης ήταν, σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, η ανεύρεση τρόπων από την Κομισιόν για την ενίσχυση των επαφών μεταξύ των λαών και για την κινητικότητα, όπως η επέκταση του Εράσμους+ και του Horizon.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις