Χαοτική είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ στη Γαλλία στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Σε πολλές χώρες τα μέτρα αυστηροποιούνται την ώρα που οι ελπίδες επικεντρώνονται στους εμβολιασμούς.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 12.916 περιστατικά κορωνοϊού και 417 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 156.692 διαγνωστικά τεστ, το 8,2% από τα οποία ήταν θετικό στην Covid -19.
Ο Ιταλός Υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε συμφωνία με τις περιφέρειες και τους φαρμακοποιούς για να δοθεί νέα ώθηση στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Οι πολίτες, στο εξής, θα μπορούν να εμβολιάζονται και στα φαρμακεία.
Έχοντας πλέον περισσότερους ασθενείς με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας, σε σύγκριση με την περίοδο της κορύφωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η Γαλλία βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το φάσμα της "διαλογής" στα νοσοκομεία και της ενίσχυσης των περιοριστικών μέτρων. Δύο ημέρες πριν από το κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών, υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους γιατρούς οι οποίοι ζητούν τη λήψη περισσότερων μέτρων.
Tο απόγευμα οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι άλλοι 102 άνθρωποι εισήχθησαν στις ΜΕΘ, σε όλη τη χώρα. Συνολικά, σήμερα νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας 4.974 άνθρωποι, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με το απόλυτο ρεκόρ των 4.919 που είχε καταγραφεί στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, το φθινόπωρο.
Τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα γήπεδα και οι πολιτιστικοί χώροι (θέατρα, μουσεία, κινηματογράφοι) δεν έχουν λειτουργήσει από το φθινόπωρο, όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σε όλη τη Γαλλία ισχύει επίσης η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Σε πολλά διαμερίσματα (και στο Παρίσι) επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε ακτίνα μόνο 10 χιλιομέτρων γύρω από την κατοικία ενώ πολλά καταστήματα που κρίνονται "μη αναγκαία", έχουν κλείσει.
Για όλους τους επιβάτες πτήσεων προς την Γερμανία θα ισχύει γενική υποχρέωση διαγνωστικού τεστ κορvνοϊού από αύριο Τρίτη. Οι επιβάτες όλων των πτήσεων από όλες τις χώρες με προορισμό την Γερμανία θα πρέπει από αύριο να κάνουν διαγνωστικό τεστ στη χώρα αναχώρησης πριν απογειωθεί το αεροπλάνο.
Oποιος δεν επιδεικνύει στην αεροπορική εταιρεία το αρνητικό αποτέλεσμα ενός διαγνωστικού τεστ δεν θα επιτρέπεται να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος. Τα αυστηρότερα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ομοσπονδιακή και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων αρχικά θα ισχύουν έως και στις 12 Μαΐου.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση μέσω ταξιδιών για διακοπές. Αυτό το μέτρο θα προστατεύει επίσης και τους επιβάτες εντός του αεροσκάφους.
Την παράταση στη Βιέννη, έως και τις 11 Απριλίου, του "σκληρού lockdown" που προβλέπεται να ισχύσει τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών (που εφέτος είναι στις 4 Απριλίου) από την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Απριλίου, μέχρι την επόμενη Τρίτη, 6 Απριλίου, στα τρία από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια στα ανατολικά της χώρας (Βιέννη, Κάτω Αυστρία, Μπούργκελαντ), ανακοίνωσε το απόγευμα ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ.
Σύμφωνα με τον Μίχαελ Λούντβιγκ, στη Βιέννη θα παραμείνουν κλειστά για μία επιπλέον εβδομάδα μετά τις γιορτές του Πάσχα, έως τις 11 Απριλίου, το λιανεμπόριο, οι υπηρεσίες σωματικής φροντίδας, τα μουσεία, όπως και τα σχολεία -- στα οποία τα μαθήματα θα διεξάγονται μετά τις διακοπές του Πάσχα εξ αποστάσεως και όχι με φυσική παρουσία.
Με αυτόν τον τρόπο, η Βιέννη αντιδρά στον αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων και στην κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς, σήμερα, 914 νέες λοιμώξεις καταγράφηκαν στην αυστριακή πρωτεύουσα και, για πρώτη φορά, περισσότερα από 200 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Μέχρι τώρα, η λεγόμενη "ανάπαυλα του Πάσχα" για τις ανατολικές περιοχές της Αυστρίας προέβλεπε το κλείσιμο καταστημάτων, παρόχων υπηρεσιών, μουσείων κ.α. από την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Απριλίου, έως την Τρίτη του Πάσχα (6 Απριλίου).
Εμβόλια και αποτελεσματικότητα
Tο εμβόλιο κατά της Covid-19 της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson θα αρχίσει να παραδίδεται στην Ευρώπη στις 19 Απριλίου, δήλωσε σήμερα η εταιρία στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Επί του παρόντος χορηγείται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότια Αφρική, αλλά επίσης έχει εγκριθεί στον Καναδά. Για να αυξήσει την παραγωγή του και να ανταποκριθεί στη ζήτηση, η Johnson & Johnson σύναψε αρκετές συμφωνίες τους τελευταίους μήνες με φαρμακευτικά εργαστήρια και υπεργολάβους στην Ευρώπη, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την παρασκευή του ή την τοποθέτησή του σε φιαλίδιο: πρόκειται για τις Sanofi στη Γαλλία, Catalent στην Ιταλία και η IDT Biologika στη Γερμανία.
Τα εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία ανέπτυξαν οι εταιρείες Pfizer/ BioNTech SE και Moderna μείωσαν τον κίνδυνο της μόλυνσης κατά 80% δύο εβδομάδες ή περισσότερο μετά την πρώτη από τις δύο δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από μια έρευνα, σε πραγματικές συνθήκες, σε εμβολιασμένους υγειονομικούς και διασώστες στις ΗΠΑ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο κίνδυνος μόλυνσης μειώθηκε κατά 90% σε διάστημα δύο εβδομάδων μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τη μελέτη με δείγμα σχεδόν 4.000 ανθρώπων. Η έρευνα από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) αξιολόγησε την ικανότητα των εμβολίων να προστατεύουν από τη μόλυνση, περιλαμβανομένων μολύνσεων που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις