Από τον καθηγητή του προγράμματος Διοίκησης Ξενοδοχείων του American College, Μάριο Χαραλάμπους
Η αδίστακτη καταστροφική πορεία του COVID-19 σε όλο τον κόσμο είναι πρωτίστως μια ανθρώπινη τραγωδία, που επηρεάζει την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι συνέπειες των μέτρων που λαμβάνονται παγκοσμίως για τον περιορισμό της πανδημίας έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Ο αντίκτυπος της πανδημίας στον κλάδο της Φιλοξενίας είναι τεράστιος λόγω των τοπικών περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και την κατακόρυφη μείωση των ταξιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Λόγω των απρόβλεπτων αλλαγών των αναγκών των τουριστών μετά την πανδημία, τα ξενοδοχεία θα πρέπει να επανεξετάσουν την στρατηγική και την παροχή των υφιστάμενων προιόντων και υπηρεσιών ώστε να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές.
Με τον κορωνοϊό, η εργασίες των τμημάτων οροφοκομίας των ξενοδοχείων έγιναν πάρα πολύ απαιτητικές και δύσκολες. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα τμήματα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους καθημερινά για να φροντίσουν το ξενοδοχείο και τους επισκέπτες.
Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα ιαματικά λουτρά, οι θεραπευτές κ.λπ. καλούνται να εφαρμόσουν πολλές ρυθμίσεις υγιεινής που κατά συνέπεια αυξάνουν τα λειτουργικά τους κόστα.
Όλοι οι ξενοδόχοι και εστιάτορες παραδέχονται ότι η τρέχουσα κρίση σηματοδοτεί μια καμπή στη βιομηχανία τους και σχεδόν τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν.
Ας δούμε μερικές καινούργιες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια να επιβιώσουν σε μιά ανάκαμψη αργής ανάπτυξης μετά από μια τέτοια πανδημία.
Διαχείριση κόστους
Υπάρχει μεγάλη περίπτωση οι αγορές να κλείνουν από μέρα σε μέρα λόγω αυξημένων προβλημάτων υγείας.
- Οι ξενοδόχοι θα πρέπει να κάνουν έξυπνες κινήσεις και να είναι δημιουργικοί σχετικά με τα λειτουργικά έξοδα. Για παράδειγμα, μια συνεργασία μεταξύ ξενοδοχείων που θα συμπεριλάμβανε κοινές υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού και κοινό τμήμα πλυντηρίου θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν πλεονεκτήματα κόστους.
- Οι ευέλικτες ρυθμίσεις με προμηθευτές ή ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των ταμειακών ροών.
- Επιπλέον, εάν το ρίσκο και η οικονομική επιβάρυνση είναι πολύ υψηλή λόγω των χαμηλών και κυμαινόμενων επιπέδων ζήτησης, θα ήταν πιο λογικό η επιχείρηση να παραμείνει κλειστή.
Νέα Κανονικότητα
Σύντομα οι τοπικές και διεθνείς αγορές θα ανοίξουν εκ νέου σταδιακά υπό κάποιους περιορισμούς.
- Όταν γίνει αυτό, οι καταναλωτές αναγκαστικά θα είναι πιο προσεκτικοί. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι νέοι κανονισμοί υγείας θα γίνουν η νέα κανονικότητα για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία και πρέπει να ενσωματωθούν το συντομότερο δυνατό στις πολιτικές τους. Η εφαρμογή αυτών των καινούργιων κανόνων θα επιβαρύνει αρκετά τα έξοδα και το ανθρώπινο δυναμικό και δεν πρέπει για κανένα λόγο να υποτιμηθούν.
- Για τις νέες διαδικασίες λειτουργίας των επιχειρήσεων θα χρειαστεί εκπαίδευση που πρέπει να γίνει στο προσωπικό εξυπηρέτησης.
- Η υγεία όλου του προσωπικού θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της κάθε επιχείρησης παροχής υπηρεσιών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας των πελατών.
- Δυστυχώς τα οικονομικά συμφέροντα των ξενοδοχείων θα είναι σε δεύτερη μοίρα αφού μετά την επανεκκίνησή τους θα έχουν σαν προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία. Τα ξενοδοχεία θα χρησιμοποιούν μερικώς τους διαθέσιμους χώρους τους, πιθανόν δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα δωμάτιά τους και επίσης θα πρέπει να μειώσουν τις υπηρεσίες τους.
Αλλαγές και ψηφιακές λύσεις
Μετά το άνοιγμα των αγορών είναι σίγουρο ότι το προφίλ και οι απαιτήσεις των καταναλωτών θα είναι διαφορετικές σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την πανδημία. Τα ξενοδοχεία και εστιατόρια θα πρέπει να λάβουν υπόψη όλες αυτές τις αλλαγές και επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιούν έξυπνες ψηφιακές λύσεις.
- Εικονική περιήγηση, καινούργιες εφαρμογές υπηρεσιών, αυτοματοποιημένο check-in και check-out και πληρωμές χωρίς φυσική επαφή είναι παραδείγματα που μειώνουν την φυσική επαφή μεταξύ πελάτη και υπαλλήλου και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών έχοντας υπόψη τους υγειονομικούς κανονισμούς.
- Όσοι επιχειρηματίες συνδυάσουν έξυπνα και σωστά την καινοτομία και την διοίκηση θα είναι νικητές. Λογικά, οι καταναλωτές μετά το COVID-19 θα είναι πιο ανοιχτοί στη χρήση τεχνολογίας.
Τα πολυεπιχειρησιακά και μονοεπιχειρησιακά σεμινάρια, τα οποία το American College προσφέρει μπορούν να βελτιώσουν το επίπεδο εξυπηρέτηση πελατών και να τονώσουν την ομαδική εργασία και την πολύ-διεργασία
Διοίκηση προσωπικού
Αυτόν το καιρό οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες καλούνται να διευθύνουν το προσωπικό τους με πολλές δυσκολίες και προκλήσεις. Πρέπει να βρουν επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό νοουμένου ότι ορισμένα σύνορα είναι ακόμη κλειστά και οι ξένοι εποχικοί εργαζόμενοι ενδέχεται να μην μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο εργασίας τους. Πρέπει να υπολογίσουν σωστά πόσους εργαζόμενους χρειάζονται και όταν το κάνουν αυτό πρέπει να επενδύσουν πολλά λεφτά στην εκπαίδευσή τους για να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών. Τέλος πρέπει να αποφύγουν τη επαναλαμβανόμενη πρόσληψη και απόλυση υπαλλήλων δεδομένης της αβέβαιης ζήτησης.
- Μια καλή προσέγγιση για όλα αυτά είναι να προσδιορίσουν μια κύρια ομάδα από βασικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με επιδεξιότητες και εμπειρίες ώστε να μπορούν να δουλεύουν σωστά σε διάφορα τμήματα της επιχείρησης.
- Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι επαγγελματίες της φιλοξενίας έχουν υποφέρει αρκετά κατά την διάρκεια της πανδημίας και ως εκ τούτου ενδέχεται να είναι πιο ευαίσθητοι από άλλες φορές. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τα σωστά κίνητρα και να ξέρουν ακριβώς τους ρόλους τους. Για παράδειγμα, είναι καλό να τους παρέχεται ένα ελάχιστο σταθερό εισόδημα. Επιπρόσθετα πρέπει η διεύθυνση να είναι υποστηρικτική για τις όποιες ανησυχίες και απαιτήσεις έχουν και τέλος είναι καλό να νοιώθουν ότι θα είναι στην επιχείρηση μακροπρόθεσμα.
- Μετά την πανδημία, η ομαδική εργασία και η πολύ-διεργασία είναι εξαιρετικοί τρόποι για να αποφευχθούν υψηλά λειτουργικά έξοδα που κατά καιρούς θα επιφέρνει το τυχόν πλεονάζον προσωπικό.
Ενώ προετοιμάζονται για την επιστροφή, οι επαγγελματίες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι η επιτυχία τους βασίζεται στο φιλικό με κίνητρα προσωπικό και στους ικανοποιημένους πελάτες. Για να επιτευχθεί αυτό με επιτυχία παρόλες τις αλλαγές που επέφερε και θα επιφέρει η πανδημία COVID–19 το πιο σημαντικό είναι η ικανοποίση των αναγκών των υπαλλήλων και των πελατών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις