ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον Πρέσβη Φινλανδίας για το θέμα των αγνοουμένων

Ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον Πρέσβη Φινλανδίας για το θέμα των αγνοουμένων

Σε συνέχεια των ενημερωτικών συναντήσεων και επαφών του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου με Πρέσβεις και Αρχηγούς ξένων διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, ο κ. Φωτίου είχε την Τρίτη συνάντηση στο γραφείο του με τον Πρέσβη της Φινλανδίας Harri Maki-Reinikka, ο οποίος υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του θέματος διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.


Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι συναντήσεις του Επιτρόπου Προεδρίας με ξένους αξιωματούχους εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο ενημέρωσής τους καθώς και στην εξασφάλιση της στήριξης και βοήθειας των χωρών τους στις προσπάθειες για επίλυση των χρόνια ανθρωπιστικών προβλημάτων που προκλήθηκαν και συνεχίζουν να υφίσταται λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής μέρους της πατρίδας μας. Ειδική αναφορά έγινε στη συνεχιζόμενη τραγωδία των αγνοουμένων και των οικογενειών τους, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι.

Όσον αφορά το πρόβλημα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου επεσήμανε τον πόνο και την αγωνία που βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας για σχεδόν μισό αιώνα, αναζητώντας και αναμένοντας να τους δοθούν πειστικές απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Η διαιώνιση του ανθρώπινου πόνου και της δυστυχίας, τόνισε ο  Επίτροπος, που δυστυχώς οφείλεται σε πολιτικούς λόγους και σκοπιμότητες από πλευράς της κατοχικής δύναμης, είναι απάνθρωπη, απαράδεκτη και καταδικαστέα καθώς αντίκειται και παραβιάζει βάναυσα βασικές αρχές και αξίες της πολιτισμένης ανθρωπότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κατάσταση στο πρόβλημα των αγνοουμένων όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο  Επίτροπος, είναι τραγική και οριακή. Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα, ενώ τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Οι περισσότεροι πρώτου βαθμού συγγενείς ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους όπως και οι πλείστοι μάρτυρες των γεγονότων. Είναι για αυτό τον λόγο που επείγει η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και ενεργειών από οργανισμούς και Κυβερνήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η συνεργασία και η βοήθεια της κατοχικής δύναμης στις προσπάθειες επίλυσης της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας.

Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Επίτροπος, έχει πολιτικές, ηθικές και νομικές υποχρεώσεις και ευθύνες τις οποίες δυστυχώς δεν αναλαμβάνει ούτε και υλοποιεί λόγω και της ανοχής που επιδεικνύεται από διάφορες χώρες και οργανισμούς που είναι σε θέση να διασφαλίσουν την διεθνή νομιμότητα προς όφελος των θυμάτων και των δοκιμαζόμενων οικογενειών τους.

Τέλος, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης και του ιδίου προς τον Πρέσβη για τη μέχρι τώρα στήριξη και βοήθεια της χώρας του, ευελπιστώντας στη συνέχιση και την πιο ενεργή στήριξη και βοήθεια της Φινλανδίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top