Στο τραπέζι των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδριάζουν σήμερα με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, θα βρεθεί η έκθεση του Ύπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την ανάλυση και τις επιλογές για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Σύμφωνα με ανώτερο κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα και τις συζητήσεις του του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), η λεγόμενη θετική ατζέντα και η δυνατότητα επιβολής πρόσθετων κυρώσεων (όπως πρόσθετες καταχωρήσεις ονομάτων προσώπων ή οντοτήτων), υπάρχουν εξίσου στην έκθεση ως κίνητρα και αντικίνητρα σε συνάρτηση και κατ’ αναλογία της όποιας συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι “η έκθεση του Ύπάτου Εκπροσώπου θα είναι περιεκτική και θα περιέχει περιγραφές για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και θα λάβει υπόψιν όλες τις διαφορετικές πιθανότητες”.
“Τα μέτρα προφανώς παραμένουν στο τραπέζι, δεν αποσύρονται και αυτό θα είναι τμήμα της πολιτικής μας καθοδήγησης (προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο)”, εξήγησε αναλυτικά ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η συζήτηση για την Τουρκία στο ΣΕΥ θα προετοιμάσει τη συζήτηση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής.
Η έκθεση απευθύνεται στους ηγέτες και όχι στον Τύπο. Ως εκ τούτου το μόνο που θα δημοσιευθεί, θα είναι το κείμενο των συμπερασμάτων που θα υιοθετήσουν οι 27.
"Δεν γνωρίζω αν η όποια θετική ατζέντα (ως μέρος της έκθεσης) θα υιοθετηθεί τώρα ή στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (τον Ιούνιο), θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις και τις συζητήσεις των ηγετών” ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος.
Ο ίδιος εξήγησε ότι “στο Συμβούλιο επικρατεί περισσότερη ενότητα από ποτέ για το θέμα της Τουρκίας μεταξύ των κρατών μελών”.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η ΕΕ παρακολουθεί και την κατάσταση σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, αλλά το αν θα υπάρξει αντίδραση για τις τελευταίες εξελίξεις, σε σχέση με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, όπως για παράδειγμα κυρώσεις βάσει του νέου καθεστώτος της ΕΕ "εναπόκειται στα κράτη μέλη" σε επόμενη φάση.
Σημείωσε ακόμη ότι “πρόκειται για μια δύσκολη σχέση”, αλλά επεσήμανε ότι “οι πράξεις της Τουρκίας βελτίωσαν το περιβάλλον”. Διευκρίνισε δε ότι η χώρα “μένει πολλά να κάνει, για να έχουμε πραγματικά καλές σχέσεις”.
“Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σκοπεύει να θέσει τη σχέση με την Τουρκία στο σωστό δρόμο, σε όλα τα θέματα, τα εσωτερικά της, το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με τα κράτη μέλη, τη σχέση με την ΕΕ”, είπε.
“Πρέπει να μπούμε σε ένα δρόμο που θα μπορούμε να τα συζητάμε και να τα λύσουμε όλα”, τόνισε.
Σε σχέση με το συντονισμό της πολιτικής της ΕΕ με τις ΗΠΑ για το θέμα της Τουρκίας, ο αξιωματούχος τόνισε ότι "αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν με τους Αμερικανούς", αλλά εξήγησε ότι "κατάσταση στην Ουάσιγκτον είναι περίεργη επειδή δεν έχουν λάβει την εντολή τους όλα τα άτομα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ". Ανέφερε δε ξανά ότι "η κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο", και προσέθεσε ότι η θετική ατζέντα «καλύπτει τα πάντα στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας».
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες από τις 22 έως τις 25 Μαρτίου για να παρευρεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, να συνομιλήσει με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συναντηθεί με Βέλγους αξιωματούχους. Οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στους Συμμάχους μας και τους Ευρωπαίους εταίρους στην κοινή ατζέντα ΕΕ - ΗΠΑ, σημειώνει η Αποστολή των ΗΠΑ στην ΕΕ, σε γραπτή ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, σε σχέση με το Κυπριακό στην έκθεση καταγράφονται οι δύο μεγάλες απόπειρες επίλυσης και η σημαντική ευκαιρία τώρα με τα ΗΕ. Η ΕΕ θα είναι πάντα παρατηρητής στις διαδικασίες και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τα πάντα.
Την ίδια ώρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, σε βιβλίο που εξέδωσε για την διπλωματική κατάσταση στην ΕΕ και τα πεπραγμένα του 2020, με τίτλο "η εξωτερική πολιτική της ΕΕ τις μέρες του COVID19” προειδοποιεί ότι οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας και οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος "πρέπει να καταλήξουν σε ένα ικανοποιητικό συμπέρασμα και δεν μπορούν να συνεχίσουν ατέλειωτα", καθώς “ο χρόνος δεν είναι φίλος μας σε αυτήν την περίπτωση”.
Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι και η πρόθεση για μελλοντική συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Το Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 09:00 τοπική ώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16:30. Θα έχει τέσσερα σημεία στη ατζέντα, τις τρέχουσες υποθέσεις, ανταλλαγή απόψεων με την επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ, την Τουρκία και τη Νότια Γειτονία, ενώ ακολούθως οι Υπουργοί θα μπορούν να θέσουν και άλλα ζητήματα.
Στις τρέχουσες υποθέσεις, οι ΥΠΕΞ θα εξετάσουν 5 θέματα. Αρχικά τις σχέσεις με τη Ρωσία, ενόψει και της αντίστοιχης συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, την κατάσταση στη Μιανμάρ με το πραξικόπημα, τις εξελίξεις στη Γεωργία, τη Βενεζουέλα και τέλος τα Δυτικά Βαλκάνια μετά τις τελευταίες συζητήσεις του Υπάτου Εκπροσώπου με ηγέτες της περιοχής.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις