Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταφέρει να χειριστεί σωστά τα ζητήματα, τότε το ΑΚΕΛ θα αναλάβει την ιστορική του ευθύνη και θα στηρίξει τη διαδικασία, όχι τον κ. Αναστασιάδη, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση των εξελίξεων στο Κυπριακό ενόψει της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς και παλινδρομήσεις, που θα εμβαθύνουν την διχοτόμηση.
Ανέφερε παράλληλα ότι αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν καταφέρει να λειτουργήσει σωστά και να αφαιρέσει τα προσχήματα από την Τουρκία και να την υποχρεώσει να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, δυστυχώς η ιστορία θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης.
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλες παλινδρομήσεις στο Κυπριακό, δεν υπάρχουν περιθώρια «να αναλωνόμαστε σε πειραματισμούς, σε αντιφάσεις, οι οποίες το μόνο που θα πετύχουν θα είναι να βαθαίνουν ακόμα περισσότερο τη διχοτόμηση.
Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ επιμένει να λέει ότι η μόνη εφικτή λύση και η μόνη λύση στην οποία μπορούμε να συναντηθούμε με τους Τουρκοκυπρίους και υποστηρίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Περαιτέρω αναφέρθηκε στο όραμα του ΑΚΕΛ για την Κύπρο, που είναι όπως είπε, να καταστεί μια χώρα φάρος και παράδειγμα για όλο τον κόσμο, ένα σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας γλώσσας και θρησκείας, που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος. Μια χώρα, ανέφερε, που θα έχει καταφέρει να απαλλαγεί από τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους στις κοινωνικές επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη.
Παράλληλα ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ από τις 8 Δεκεμβρίου έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψή του για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει στο Κυπριακό. Σημείωσε ότι αν ο ΠτΔ δεν κατανοήσει την ανάγκη, δίχως να ξεπερνά κόκκινες γραμμές, να κάνει κινήσεις που να αφοπλίζουν τα προσχήματα της Τουρκίας «δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτε στην Άτυπη Διάσκεψη».
Μεταξύ των προτάσεων του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, είναι να εμμένει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, να εκφράσει ετοιμότητα συνέχισης της διαπραγμάτευσης στη βάση της Κοινής Διακήρυξης του 2014, το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ όπως κατατέθηκε στο Κραν Μοντανά και τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις, να επαναβεβαιώσει την ισχύ των συγκλίσεων που αφορούν στην πολιτική ισότητα και να εκφράσει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να υποβάλει στον κατάλληλο χρόνο γεφυρωτικές προτάσεις για τα εκκρεμούντα θέματα του Πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με στόχο τη σύντομη κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη.
Αναφορικά με το φυσικό αέριο είπε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ είναι ο Πρόεδρος να υπενθυμίζει τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ όπως αυτές καταγράφονται στο έγγραφο του ΟΗΕ «Συγκλίσεις 2008-2012». Με την κατάληξη σε συναντίληψη πρόσθεσε να είμαστε έτοιμοι για διαχείριση του Φυσικού Αερίου από το ομοσπονδιακό ταμείο, ενώ μετά τη λύση του Κυπριακού να συζητηθούν θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο σε σχέση και με την Τουρκία.
Αναφερόμενος σε επιφυλάξεις που εκφράζονται ότι αν πάμε στην πενταμερή κρύβονται κίνδυνοι, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική κατάληξη, η Τουρκία θα προχωρήσει σε εργασίες εγκατάστασης στο Βαρώσι και πιθανόν να καλέσει τους Ε/κ να επιστρέψουν κάτω από τους δικούς της όρους, κάτι που θα προκαλέσει εσωτερική αντιπαράθεση. Διερωτήθηκε αν χαθεί η Μόρφου και το Βαρώσι ποιος θα δεχτεί λύση του Κυπριακού και είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η μόνη επιλογή θα είναι η οριστική διχοτόμηση της χώρας.
Ανέφερε ακόμα ότι οι προσπάθειες να εργαστεί η πλευρά μας με τρόπους που να προκαλούν κόστος στην Τουρκία απέτυχαν, όπως στην περίπτωση της προσπάθειες επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ. Διερωτήθηκε πώς μπορούμε να προκαλέσουμε κόστος στην Τουρκία και είπε ότι αν τον πείσει κάποιος ότι μπορούμε να το κάνουμε, θα μπει ο ίδιος μπροστά.
Πρόσθεσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υποταχθούμε στην Τουρκία, αλλά πατριωτικό δεν είναι να λες συνθήματα αλλά να ενεργείς με τρόπο που να φέρνει αποτελέσματα, όπως είπε, προς όφελος της πατρίδας σου. Αυτό είπε γίνεται με το να μείνουμε δεσμευμένοι στη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Αναφερόμενος στην έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και στο κατά πόσο θα εφαρμόσει αυτά που θα συμφωνηθούν, είπε ότι πρόκειται για δικαιολογημένη ανησυχία, αλλά αν υιοθετηθεί καταλήγουμε στην άποψη ότι πάμε σε οριστική διχοτόμηση, κάτι που όπως είπε το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχτεί, ενώ περιέγραψε τις καταστροφικές συνέπειες που αυτή θα έχει.
Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η Άτυπη Πενταμερής θα κρίνει την ίδια μας την επιβίωση στη γη που μας γέννησε και ότι έχει τεράστια σημασία ένα θετικό αποτέλεσμα, αφού αν έχουμε αρνητικές εξελίξεις η χώρα θα μπει σε δίνη περιπετειών από την οποία θα κινδυνεύσει.
Αναλύοντας τα διεθνή δεδομένα σημείωσε ότι όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιμένουν σε λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την ερμηνεύουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε επίσης ιδιαίτερα στο ρόλο της Γαλλίας και είπε ότι παρά τη συνεπή της στάσης στο Κυπριακό δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι θα εμπλακούν σε πολεμική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Είπε επίσης ότι και η ΕΕ αλλά και η Ελλάδα υποστηρίζουν λύση ΔΔΟ, ενώ οι κυρώσεις που προσπαθεί να περάσει η Κύπρος μέσω της ΕΕ δεν έχουν πετύχει αφού μεταξύ άλλων η Γερμανία ως βασική δύναμη της ΕΕ έχει 4 εκ. Τούρκους ψηφοφόρους. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή αντί για κυρώσεις συζητούμε πώς να αποτρέψουμε την ΕΕ να δώσει περισσότερα στην Τουρκία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Παράλληλα αναφέρθηκε σε ιστορικά σημεία του Κυπριακού μεταξύ των οποίων το κάλεσμα του Μουσταφά Ακιντζί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συνεχίσει της διαπραγματεύσεις εκεί που έμειναν από το Κρανς Μοντανά, μετά την προσπάθεια Τσαβούσογλου για αλλαγή του συμφωνημένου πλαισίου για το Κυπριακό το 2018, κάτι που όπως είπε δεν θέλησε να αποδεχτεί η Κυβέρνηση. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη ενδυνάμωσης των Τ/κ που νοιάζονται για την επανένωση της Κύπρου και όχι ενίσχυσης των ακραίων στοιχείων στα κατεχόμενα.
Επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γιατί τον Φεβρουάριο του 2014 στην κοινή διακήρυξη η κυριαρχία από «μία και μόνη», έμεινε μία, οι οντότητες μετατράπηκαν σε κράτη και το κατάλοιπο εξουσίας πηγαίνει απευθείας στις συνιστώσες οντότητες αντί πρώτα στην Κεντρική Κυβέρνηση
Είπε επίσης ότι στο Μοντ Πελεράν παρόλο που υπήρξε κάποια πρόοδος, αποχώρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης "λέγοντας ψέματα ότι του τηλεφώνησε ο ίδιος". Επίσης επέκρινε τον Πρόεδρο ότι συμφώνησε να πάει στη Γενεύη στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, χωρίς να διαβουλευθεί με κανέναν.
Αναφέρθηκε επίσης σε «αφήγημα» για το Κρανς Μοντανά ότι «εμείς κάναμε τα πάντα και η Τουρκία τα τίναξε όλα στον αέρα». Ωστόσο, μετά από αυτό, όπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε στην έκθεσή του ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις είχαν έλθει όλες δεσμευμένες για να δεχτούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Για την Κύπρο, πρόσθεσε, διαπίστωσε ότι δεν είχε την πολιτική βούληση να πάει μέχρι το τέλος. Το επόμενο διάστημα, συμπλήρωσε, η Τουρκία κλιμάκωσε την επιθετικότητα, προκλητικότητα, και αδιαλλαξία και έθεσε το θέμα των δύο κρατών.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις