Την ανάγκη για μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό που θα αναβαθμίζει γεωστρατηγικά τη χώρα μας, θα αξιοποιεί την ΕΕ και θα προκαλεί πραγματικό κόστος στην Τουρκία, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Παράλληλα, επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την εντύπωση που δίδεται διεθνώς ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τη λύση Συνομοσπονδίας δυο κρατών. Έκανε επίσης λόγο για τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρωθούν πριν πάμε στην Άτυπη Πενταμερή διάσκεψη.
Στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε αρχικά πως παρά το ότι ολόκληρος ο κυπριακός ελληνισμός εύχεται αυτή η διάσκεψη να είναι η απαρχή μιας νέας πρωτοβουλίας, που θα οδηγήσει σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, εντούτοις οι προσδοκίες όλων μας είναι πολύ περιορισμένες λόγω της προκλητικής, επιθετικής και επεκτατικής ρητορικής και δράσης της Τουρκίας των τελευταίων τριάμισι χρόνων.
Όπως είπε, η νέα αυτή πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, επισκιάζεται από τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ, που πρόσκαιρα ανεστάλησαν για να ξεπεράσει η Τουρκία τον σκόπελο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από τις παραβιάσεις και τα νέα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη, από τον προκλητικό εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, από τον υβριδικό πόλεμο της διοχέτευσης λαθρομεταναστών μέσω της νεκρής ζώνης, από τις καθημερινές πλέον δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη λύση των δυο κρατών.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν είναι μόνο οι δηλώσεις των Τούρκων, που πρέπει να μας προβληματίσουν, αλλά και των Βρετανών με τον ΥΠΕΞ να δηλώνει στη Βουλή των Κοινοτήτων, πως η διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία θα είναι η αφετηρία σε αυτή τη διάσκεψη καλώντας τις δυο πλευράς να είναι έτοιμες για συμβιβασμούς.
Όπως είπε, αξιοσημείωτη είναι και η εξέλιξη της ορολογίας τους, καθώς τα «federal units» από πριν το Ανάν, έγιναν «federal states», μετά έγιναν «constituent states» και τώρα έγιναν «community states», κάτι που αποκαλύπτει πλήρως, την ξεκάθαρη πρόθεση των γνωστών καλοθελητών να εξαφανίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε μία μελλοντική λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως από την άλλη βλέπουμε και μία ενοχλητική ανοχή των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία θα έπρεπε να είναι αμερόληπτα, αλλά όχι ουδέτερα για αυτή την προκλητικότητα.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε κατόπιν πως οφείλουμε να διερωτηθούμε, γιατί οι Τούρκοι δείχνουν τέτοιο θράσος, γιατί τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν τέτοια ανοχή, γιατί κανένας δεν μας λαμβάνει πλέον σοβαρά υπόψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Γιατί απλά η εξωτερική πολιτική που ασκείται από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι για εσωτερική κατανάλωση», είπε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει μία συγκροτημένη και αποτελεσματική στρατηγική, αντιμετώπισης των τουρκικών μεθοδεύσεων και προώθησης των δικών μας θέσεων.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν έχει παραμείνει ούτε ίχνος αξιοπιστίας για να πείσει η πλευρά μας για την ορθότητα των θέσεων μας και δεν ευθύνεται για αυτό μόνο το διεθνές ρεζίλεμα της χώρας μας από τα ΄χρυσά διαβατήρια΄. «Δεν είναι μόνο το ότι δεν μας παίρνουν σοβαρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θεωρούν τις βαρύγδουπες δηλώσεις αυτής της Κυβέρνησης για κυρώσεις και ΒΕΤΟ, σαν αστείες μπλόφες. Είναι βαθύτερο το πρόβλημα. Πλέον, έχει σχηματιστεί η αντίληψη, στην τουρκική πλευρά αλλά και στη διεθνή κοινότητα, πως ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμοι να συζητήσουν λύση της Συνομοσπονδίας δυο κρατών», είπε αναφέροντας πως δεν είναι τυχαίο πως από τον Αρχιεπίσκοπο μέχρι τον Τσαβούσογλου, έχουν δηλώσει δημόσια πως τους έχει μιλήσει για δυο κράτη και συνομοσπονδία.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ όπως υποστήριξαν με ζήλο και πάθος το Σχέδιο Ανάν, που ήταν λύση συγκεκαλυμένης Συνομοσπονδίας, έτσι και τώρα θα προωθήσουν λύση Συνομοσπονδίας, απλά θα την βαφτίσουν «χαλαρή ομοσπονδία».
Για το ΔΗΚΟ, σημείωσε, η μορφή της λύσης πρέπει να αφορά ένα ενιαίο κράτος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, στην βάση της ομοσπονδίας με σωστό όμως περιεχόμενο και πως η λύση πρέπει να βασίζεται στη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες.
Τόνισε πως το κόμμα του σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσει με λύση Συνομοσπονδίας δυο κρατών και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τη «χαλαρή ομοσπονδία» εάν πρόκειται για συγκεκαλυμμένη Συνομοσπονδία. Επεσήμανε πως η «πολιτική ισότητα» που αποδεχόμαστε είναι η πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών (1992), χωρίς βέτο, χωρίς «μία θετική ψήφο», χωρίς «αριθμητική ισότητα».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε στη συνέχεια πως η «πολιτική ισότητα» όπως τη διεκδικεί η Τουρκία, θα οδηγήσει σε «κυριαρχική ισότητα», όπως πολύ εύστοχα το έχει διατυπώσει το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του κ. Αναστασιάδη και πρώην διπλωμάτης, Τάσος Τζιωνής σε πρόσφατη συνέντευξη του. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, είπε, πρέπει να επιμένουμε στη λειτουργικότητα του κράτους. «Δεν είναι μια ΄δημοκρατία του καζίνο΄ που χρειαζόμαστε, αλλά ασφάλεια και σταθερότητα», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Πενταμερή Διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως πρέπει κατά το ελάχιστο, να γίνουν τρία συγκεκριμένα πράγματα είτε πριν να πάμε, είτε εκεί.
Πρώτον, να καλεστεί σε αυτή τη διάσκεψη και η ΚΔ, τόσο για νομικούς, όσο και για πολιτικούς λόγους, ενώ αν απουσιάζει η ΚΔ ενισχύεται το επιχείρημα της Τουρκίας πως το μόρφωμα που θα δημιουργηθεί με την λύση, δεν θα αποτελεί συνέχιση της ΚΔ αλλά κάτι το καινούργιο που θα προκύψει από παρθενογένεση.
Δεύτερον, πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να απαιτήσουμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να παραμείνει πιστός και προσηλωμένος στους όρους εντολής του και τρίτον, πρέπει να αποφύγουμε μία γνώριμη παγίδα της Τουρκίας, δηλαδή την απαίτηση της να δώσουμε ουσία για να συνεχιστεί η διαδικασία.
«Η απαίτηση της Τουρκίας θα είναι να δώσουμε κάτι π.χ. την «πολιτική ισότητα», όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται, για να μας κάνει τη μεγάλη τιμή να συνομιλήσει μαζί μας. Δεν πρέπει να μπούμε σε τέτοια λογική. Άλλο η ουσία και άλλο η διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν πάντα να απαιτείται από εμάς να υποχωρούμε πριν καν να πάμε στη διαπραγμάτευση, αλλά η Τουρκία ποτέ να μην δεσμεύεται για τίποτα», είπε.
Διερωτήθηκε ποιος ο λόγος να καλέσει ο ΠτΔ το εθνικό συμβούλιο να τον συνοδεύσει σε μία «άτυπη» διαδικαστικής φύσεως διάσκεψη, αν δεν έχει κατά νου να χαρίσει ουσία.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε πως το κόμμα του είναι ξεκάθαρο ότι για τη μη λύση του Κυπριακού ευθύνεται η Τουρκία, ενώ για τη δυσμενή όμως θέση που βρίσκεται σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται η αποτυχημένη πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. «Είναι καιρός αυτή η αδιέξοδη πολιτική να τερματιστεί. Είναι καιρός για μία Νέα Στρατηγική που θα διαφυλάξει τα συμφέροντα της ΚΔ σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού», είπε.
Στη στρατηγική αυτή εντάσσεται μια αναβαθμισμένη εθνική φρουρά, η προώθηση του ενεργειακού μας προγράμματος η αποτελεσματική αξιοποίηση της ΕΕ με πρόκληση πραγματικού κόστους στην Τουρκία, οικονομικού, πολιτικού, διπλωματικού, έτσι ώστε να εξαναγκασθεί να εγκαταλείψει αδιάλλακτες θέσεις που εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού, είπε.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις