ΠΑΡΑ-THEMA

«Πανηγυρίζουν» οι οργανωμένοι ομοφυλόφιλοι στην Κύπρο… - Γιατί όμως;

«Πανηγυρίζουν» οι οργανωμένοι ομοφυλόφιλοι  στην Κύπρο… -  Γιατί όμως;

Έχουν κάθε λόγο τα άτομα ΛΟΑΤ να νιώθουν ικανοποίηση, γιατί βλέπουν πως η φωνή τους επιτέλους εισακούστηκε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μετά από χρόνια επεξεργασίας και καθυστερήσεων, το πολυσυζητημένο Σύμφωνο Συμβίωσης προωθείται στη Βουλή προς ψήφισή του από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε μια κίνηση ιστορικής σημασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα μας. Τα ευχάριστα νέα έρχονται λίγες μόνο μέρες πριν τη Διεθνή Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία και μόλις μερικές βδομάδες πριν από τη 2η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου. Το νομοσχέδιο προσφέρει εναλλακτική επιλογή σε οποιοδήποτε ζευγάρι, είτε ομόφυλο είτε ετερόφυλο, για νομική κατοχύρωση της σχέσης του, παράγοντας έννομες συνέπειες, δικαιώματα και υποχρεώσεις στους συντρόφους.

 

Η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, χαιρετίζει την ενέργεια της κυβέρνησης να συντάξει και να προωθήσει το Νομοσχέδιο στη Βουλή, αναγνωρίζοντας πολιτικά και νομικά τη διάκριση που υφίστανται οι οικογένειες των ομόφυλων ζευγαριών. Το Υπουργικό Συμβούλιο ανταποκρίνεται με τον τρόπο αυτό σε προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την ΛΟΑΤΙ κοινότητα, κάνοντας, έτσι, το πρώτο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των θεσμών του Κράτους. Χαιρετίζουμε, επίσης, τη σημαντική προσπάθεια των εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που με τη συμμετοχή τους σε σχετική διακομματική ομάδα, κατάφεραν να ξεπεράσουν εμπόδια και να προωθήσουν, τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τα κόμματά τους, την κατανόηση των θέσεων της Accept, της ΛΟΑΤΙ κοινότητας, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της ανάγκης εκσυγχρονισμού της χώρας μας με τρόπο που να συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το Σύμφωνο Συμβίωσης βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας του ατόμου και στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Θωρούμε ότι θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα προς την εξάλειψη σημαντικών διακρίσεων απέναντι στις οικογένειες των ομόφυλων ζευγαριών, αφού αναγνωρίζει τον δεσμό μεταξύ τους και κατοχυρώνει νομικά τα εμπλεκόμενα μέρη, σε θέματα που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα σε ζητήματα ασφάλισης, κληρονομιάς, φορολογίας, περιουσίας, διακίνησης, σύνταξης και υγείας δίνοντας λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα που βασανίζουν τις οικογένειες αυτές στη χώρα μας.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης Κυβέρνησης ενέκρινε προσχέδιο Νομοσχεδίου του Συμφώνου Συμβίωσης τον Φεβρουάριο 2013 μετά που είχε κατατεθεί από την τότε Υπουργό Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου. Το προσχέδιο αποσύρθηκε αργότερα για περαιτέρω έλεγχο από τη νυν Κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι, τόσο η Επίτροπος Διοικήσεως κα Ελίζα Σαββίδου, όσο και η προκάτοχος της κα Ηλιάνα Νικολάου, υπογράμμισαν μέσα από εκθέσεις τους την παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις διακρίσεις που βιώνουν τα ομόφυλα ζευγάρια στην Κύπρο λόγω της μη αναγνώρισης των σχέσεων τους από το κράτος.

 

Η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, καλεί όλα τα κόμματα να προωθήσουν άμεσα το νομοσχέδιο χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Βασιζόμενοι στις αρχές των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, είμαστε σίγουροι πως ομόφωνα όλα τα κόμματα, συλλογικά, θα ταχθούν υπέρ του νομοσχεδίου.

 

Η συμβολή που έχει το Σύμφωνο στις κοινωνίες που το υιοθετούν συμβάλλει στην καταπολέμηση της ομοφοβίας, αφού οι έρευνες που έχουν γίνει σε χώρες που το έχουν ήδη υιοθετήσει αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή του βοηθά σημαντικά στην κοινωνική αποδοχή των ΛΟΑΤΙ ατόμων και μειώνει τα κρούσματα ομοφοβίας. Στην κατάταξη των χωρών που εκδίδει ετήσια ο Διεθνής Οργανισμός για τα ΛΟΑΤ Δικαιώματα στις Βρυξέλλες (ILGA-Europe), η χώρα μας βρίσκεται (μαζί με τη Λετονία) στην τελευταία θέση των χωρών της ΕΕ, αφού είναι οι χώρες όπου το νομικό πλαίσιο δεν προστατεύει τα ΛΟΑΤΙ άτομα. Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του ατόμου για αυτοδιάθεση, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Λεσβίων, Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών, Τρανς και Ίντερσεξ (ΛΟΑΤΙ) ατόμων, το ένα μετά το άλλο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων χωρών της Ευρώπης, έχουν ήδη προχωρήσει όχι μόνο στη θεσμοθέτηση ενός Συμφώνου Συμβίωσης αλλά και Πολιτικού Γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Συγκεκριμένα, από το 1998 μέχρι σήμερα 25 χώρες στην Ευρώπη αναγνώρισαν επίσημα τις σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών , οι 12 εκ των οποίων επιτρέπουν τον Πολιτικό Γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια (10 χώρες-μέλη της ΕΕ) και 13 Χώρες που επιτρέπουν την Πολιτική Ένωση ή το Σύμφωνο Συμβίωσης (10 χώρες της ΕΕ). Συνολικά 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ ήδη έχουν αναγνωρίσει τις ομόφυλες οικογένειες, όπως άλλωστε ζητούν και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

 

Είμαστε σίγουροι πως τα κοινοβουλευτικά κόμματα, που μέσω των Ευρωβουλευτών τους υποστήριξαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «Χάρτη πορείας της ΕΕ κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου» (4 Φεβρουαρίου 2014), κατανοούν τις θέσεις της Accept και θα ψηφίσουν χωρίς δισταγμό ένα νομοσχέδιο που προωθεί την αποδοχή της διαφορετικότητας, που αμύνεται των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που βοηθά την κοινωνία μας να γίνει πιο ανοικτή, πιο δεκτική και πιο ανθρώπινη. Είμαστε επίσης σίγουροι, πως η Πολιτεία θα δώσει άμεσα συνέχεια στο έργο της προς εκσυγχρονισμό των θεσμών της, με τρόπο που να προστατεύει νομικά όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, εφαρμόζοντας άμεσα νομοσχέδιο ενάντια στη δημόσια ομοφοβική ρητορική, αλλά και αναγνωρίζοντας το ανθρώπινο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, μέσω της νομικής αναγνώρισης της διόρθωσης φύλου.

 

Θεωρούμε ότι σημαντικό ρόλο στην προώθηση του Συμφώνου Συμβίωσης, διαδραμάτισε η 1η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου, η οποία κατάφερε να προωθήσει αισθητά τον εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο, και να αυξήσει την ορατότητα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας στην Κύπρο. Η προώθηση του Συμφώνου στη Βουλή αποτελεί απόδειξη ότι οι 4.500 κόσμου που βρέθηκαν στο πλευρό της ΛΟΑΤΙ κοινότητας στην περσινή Πορεία, όχι μόνο εισακούστηκαν από την Πολιτεία, αλλά κατάφεραν με τη συμμετοχή τους και τη στάση τους να αποδείξουν ότι η κοινωνία μας δεν είναι απαθής, έχει προχωρήσει και ωριμάσει και διεκδικεί με τον πιο ουσιαστικό τρόπο ότι δικαιωματικά της ανήκει: ίσα δικαιώματα για όλους.

 

Καλούμε επίσης όλο τον κόσμο που ήταν μαζί μας στη 1η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου, αλλά και όλους όσους δεν μπόρεσαν ή –ίσως- δεν τόλμησαν, λόγω της κοινωνική πίεσης, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ στη φετινή Πορεία Υπερηφάνειας, στις 06 Ιουνίου 2015. Χρειάζεται συνεχής υπενθύμιση προς τους πολιτικούς πως η κοινωνία έχει προχωρήσει.

 

Εναπόκειται σε όλους εμάς να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια καλύτερη Κύπρο!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα ταξιδιωτική οδηγία του ΥΠΕΞ για τη Συρία - «Η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα μπορεί να επιδεινωθεί»

• «Επισκέφθηκε» την Κύπρο η κακοκαιρία Bora: «Έδειξε τα δόντια της» στο νησί - Δείτε βίντεο και εικόνες

• Εντοπίστηκαν 30 κιλά κάνναβης στην Πάφο – Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα

• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Μύρισε Χριστούγεννα αλλά… βαστάει η τσέπη για κουραμπιέδες και μελομακάρονα; Πόσα πάει το κιλό;

• Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Πέρασαν χειροπέδες σε επτά πρόσωπα στη Λεμεσό - Προηγήθηκε συντονισμένη επιχείρηση

• Nemo: Η κρυφή συνάντηση με τη Μαρίνα Σάττι λίγες ώρες πριν βγει στη σκηνή του MadWalk 2024



Πιάνουν δουλειά οι εργαζόμενοι στο σκυρόδεμα σε εργοδότες που υπογράφουν σύμβαση

Πιάνουν δουλειά οι εργαζόμενοι στο σκυρόδεμα σε εργοδότες που υπογράφουν σύμβαση

Πίσω στην εργασία τους επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος, εφόσον ο εργοδότης τους υπογράψει τη συλλογική σύμβαση, ενώ η απεργία θα συνεχίζεται σε εταιρείες που δεν αποδεχθούν τη συμφωνία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top