Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι “πρόκειται για μια δέσμευση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η εφαρμογή της προϋποθέτει συνεχείς προσπάθειες από όλες τις πλευρές”. Όπως υπενθύμισε, “της έχει ασκηθεί αρκετή κριτική, αλλά αυτή η δήλωση έφερε απτά αποτελέσματα, οδήγησε σε σημαντική μείωση απώλειας ανθρωπίνων ζωών, μείωση των παράνομων διελεύσεων, και βελτίωσε τις συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Τουρκία”.
“Τα στοιχεία αυτό δείχνουν, έχουμε σχεδόν πλήρως εκταμιεύσει 6 δισ.ευρώ σε ενίσχυση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, δεσμευθήκαμε με πάνω από 100 προγράμματα, μπορώ να σας παραθέσω πολλά ακόμα στοιχεία”, σημείωσε ο Μπορέλ. “Σε ό,τι αφορά το μέλλον, κάποιου είδους συμφωνία αυτού του τύπου πρέπει να συναφθεί”, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
“Οι πρόσφυγες είναι ακόμα εκεί, συνεχίζουν και χρειάζονται την υποστήριξή μας και κατά τις συζητήσεις που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει για τη μελλοντική μας σχέση με την Τουρκία, σαφώς αυτή η δήλωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και θα είναι κομμάτι της μελλοντικής μας σχέσης με την Τουρκία. Διότι το να προλαμβάνουμε τις παράτυπες αναχωρήσεις, το να αποφύγουμε απώλειες ζωών και να βοηθήσουμε την Τουρκία να σηκώσει το βάρος που σημαίνει το να φιλοξενεί τόσο πολύ κόσμο στο έδαφός της, είναι κομμάτι του κοινού μας συμφέροντος”, κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ