Αν δεν προσέξουμε την πορεία του εθνικού προβλήματος της Κύπρου, θα οδηγηθούμε στον ορατό κίνδυνο του φυσικού μας εθνικού αφανισμού, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε εγκύκλιό του που αναγνώστηκε σήμερα κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Απόκρεω.
Έκανε λόγο για "θέατρο του παραλόγου", αναφερόμενος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των μέτρων πρόληψης μετάδοσης του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως "δεν έγινε καμία διαμαρτυρία για τις απαράδεκτες αξιώσεις της κατοχικής δύναμης κατά της Κύπρου".
Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως "την τελευταία περίοδο η Τουρκία δείχνει απροκάλυπτα τις προθέσεις της, ότι επιθυμεί να νομιμοποιήσει την κατάσταση αυτή και επιπρόσθετα να λαφυραγωγήσει και τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, το φυσικό αέριο, προβάλλοντας απαράδεκτες αξιώσεις, όπως αντίστοιχα πράττει και στο Αιγαίο εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας".
Επεσήμανε πως η Κύπρος, «αντιμετωπίζει δύο μείζονα ζητήματα· το ένα πανανθρώπινο, αυτό της πανδημίας και των συνεπειών της, όπως οι εγκλεισμοί προς αποφυγή της διασποράς του ιού, οι επιπτώσεις στην οικονομία, η απώλεια εργασίας και εισοδημάτων για τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού κ.λπ. Το δεύτερο είναι το εθνικό μας πρόβλημα», πρόσθεσε.
Για την πανδημία είπε πως «η Ορθόδοξος Εκκλησία αντιλαμβάνεται την αδημονία και τα προβλήματα που δημιουργούνται», χωρίς μάλιστα «να υπάρχει επί του παρόντος σοβαρή ένδειξη για σύντομη έξοδο από την κρίση αυτή».
Βασική, ωστόσο, διαπίστωση, είναι πως, παρόλο ότι το θέμα της πανδημίας απασχολεί σε ένα βαθμό όλες τις χώρες, ωστόσο εκείνες «δεν έχουν το μέγιστο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου, που αν δεν προσέξουμε την πορεία του, θα οδηγηθούμε στον ορατό κίνδυνο του φυσικού μας εθνικού αφανισμού», σημείωσε.
Ανέφερε πως παρόλο που «διαπιστώνουμε να διαδραματίζεται ένα θέατρο του παραλόγου», δηλαδή να «διοργανώνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των μέτρων πρόληψης μετάδοσης του ιού και στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου με αποτέλεσμα το διχασμό του λαού», εντούτοις «για τα όσα διαδραματίζονται μπροστά και πίσω από τις πολιτικές σκηνές των εμπόρων των εθνών, καμία διαμαρτυρία δεν έγινε από μέρους του λαού μας".
"Δεν έγινε καμία διαμαρτυρία για τις απαράδεκτες αξιώσεις της κατοχικής δύναμης κατά της Κύπρου. Δεν έγινε καμία διαμαρτυρία για τις απειλές και τις ύβρεις που εκτοξεύει ασταμάτητα ο υβριστής και καταστροφέας των Χριστιανικών μας εκκλησιών και μνημείων με στόχο την τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας. Δεν έγινε καμία διαμαρτυρία για τις επιδιώξεις της κατά συρροήν εγκληματούσας Τουρκίας, με την εισβολή, τον εποικισμό, τη δολοφονία των αγνοουμένων, την καταπάτηση όλων των δικαιωμάτων του λαού μας, των θρησκευτικών, της περιουσίας κ.λπ. Δεν έγινε καμία διαδήλωση αλλ’ απλώς μία υποτονική διαμαρτυρία για τα όσα ο απαράδεκτος νεοσουλτάνος είπε και έκανε στην Αμμόχωστο, παραβαίνοντας όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου", ανέφερε.
Πρόσθεσε πως "έχοντας αυτά υπ’ όψιν, η Ιερά Σύνοδος «απεφάσισε την καθιέρωση της προσεχούς εβδομάδος της Τυρινής ως Εβδομάδος προσευχής, πρώτον ως τρόπο συμμετοχής στις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις για τα 200 έτη από την Εθνική παλιγγενεσία του 1821, δεύτερον, ως ικεσία και παράκληση για τη λύτρωσή μας από την πανδημία και τρίτον, για τη σωτηρία και ελευθέρωση της Πατρίδας μας από τις επιβουλές των αλλοφύλων, την απαλλαγή από την κατοχή και τη δικαίωση του αγώνα του λαού μας».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις