ΔΙΕΘΝΗ

Πιέσεις για ταχύτερη άρση του lockdown στη Βρετανία λόγω καλύτερων του αναμενόμενου δεικτών

Πιέσεις για ταχύτερη άρση του lockdown στη Βρετανία λόγω καλύτερων του αναμενόμενου δεικτών

Ένα από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει τη βρετανική Kυβέρνηση στο χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού δήλωσε ότι δεν τον βρίσκει αντίθετο η προοπτική πιο γρήγορης χαλάρωσης των περιορισμών από τη στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται με ταχύτερους από το αναμενόμενο ρυθμούς.


Ο καθηγητής επιδημιολογίας μεταδοτικών λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Μοντέλων Πανδημικής Γρίπης (SPI-M) Μαρκ Γούλχαουζ δήλωσε στην Daily Telegraph ότι «τα δεδομένα μοιάζουν πράγματι καλύτερα από όσο προέβλεπαν τα μοντέλα».

Για την ακρίβεια, συμπλήρωσε, οι επιδημιολογικοί δείκτες βελτιώνονται πιο γρήγορα από όσο οποιοσδήποτε ανέμενε.

«Αν η φράση ότι καθοδηγούμαστε “από τα δεδομένα και όχι από ημερομηνίες” έχει οποιαδήποτε ουσία, τότε πρέπει να επιτρέπει την επίσπευση του προγράμματος χαλάρωσης των περιορισμών, εφόσον τα δεδομένα είναι καλύτερα των αναμενόμενων. Να μη σημαίνει μόνο ότι θα καθυστερήσουμε το πρόγραμμα αν τα δεδομένα είναι χειρότερα του αναμενόμενου», είπε ο καθηγητής Γούλχαουζ.

Αν και συνέστησε προσοχή στην περίπτωση ταχύτερης αρχής των μέτρων, σημείωσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία τα μέτρα να χαλαρώσουν αμέσως μόλις είναι ασφαλές να το κάνουμε».

Ο καθηγητής Γούλχαουζ γίνεται έτσι ο πρώτος εκ των επιστημονικών συμβούλων της Kυβέρνησης που τάσσεται υπέρ της πιθανής ταχύτερης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, κάτι για το οποίο εξακολουθούν να πιέζουν τον Πρωθυπουργό Τζόνσον δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Τα προγνωστικά μοντέλα της SPI-M συνέβαλαν στον καθορισμό του «οδικού χάρτη» εξόδου από το lockdown τον οποίο παρουσίασε ο Μπόρις Τζόνσον και έχει ορίζοντα επιστροφής στην κανονικότητα το τέλος Ιουνίου.

Ωστόσο, τα μοντέλα αυτά προέβλεπαν πως ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων θα πέσει κάτω από τους 200 στα μέσα Μαρτίου, κάτι που όμως έγινε τελικά για πρώτη φορά μετά το νέο κύμα της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου.

Επίσης, οι εκτιμήσεις της SPI-M βασίζονταν στην υπόθεση ότι τα εμβόλια θα μείωναν τον κίνδυνο λοίμωξης κατά 24% με 48% μετά από την πρώτη δόση, αλλά οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν αποτελεσματικότητα έναντι ακόμα και της ήπιας ασθένειας σε πόστο που φτάνει το 73%.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν μεγάλη μείωση τόσο στα ημερήσια κρούσματα και στους θα στους, όσο και στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών και τις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Κατοικίες «τυλίχθηκαν» στις φλόγες από αναμμένο καντήλι και κερί

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Βρέθηκε εκτός δρόμου, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε όχημα - Τραυματίστηκαν 5 πρόσωπα - Η κατάσταση της υγείας τους  

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού

Μενίδι: «Όταν την είδα έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να την μαχαιρώνω» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης - Βίντεο



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top