Μόλις στο 6% του αριθμού επιβατών που διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου τον Φεβρουάριο του 2019, ανήλθαν οι αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών τον Φεβρουάριο 2021, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Επικοινωνίας και Αεροπορικής Ανάπτυξης της Hermes Airports.
Πρόσθεσε ότι «ο Φεβρουάριος 2021 έκλεισε με εξαιρετικά χαμηλούς αριθμούς πτήσεων, με 30 χιλιάδες επιβάτες περίπου, να φτάνουν στην Κύπρο και να αναχωρούν από το νησί, που είναι γύρω στο 6% αυτών που είχαμε το Φεβρουάριο του 2019, που είναι έτος αναφοράς». Το 2019 θεωρείται έτος αναφοράς, καθώς τον Φεβρουάριο του 2020 ήδη κάποιες χώρες άρχισαν να εφαρμόζουν μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας.
«Αυτοί οι αριθμοί είναι πρωτόγνωροι και ευελπιστούμε ότι τον Μάρτιο θα παραμείνει η αυξητική τάση που υπάρχει στον προγραμματισμό των πτήσεων», σημείωσε η κ. Κουρούπη.
Τον Μάρτιο συνέχισε "υπάρχει αυξημένος αριθμός πτήσεων, ωστόσο πάλι παραμένουμε σε πολύ χαμηλούς αριθμούς αλλά υπάρχει περίπου διπλασιασμός στις εβδομαδιαίες πτήσεις. Το στοίχημα είναι αν αυτές οι πτήσεις θα παραμείνουν, γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένες τόσο με τη ζήτηση όσο και με τα διάφορα μέτρα». Σημείωσε πως «πάντοτε παραδοσιακά η καλοκαιρινή περίοδος αρχίζει από την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και μπαίνοντας στον Απρίλιο».
Ερωτηθείσα, η κα. Κουρούπη είπε πως «από την περασμένη εβδομάδα άρχισε πτήσεις από την Ελλάδα προς την Κύπρο μια νέα αεροπορική εταιρεία η Sky express. Οι αλλαγές που γίνονται στις πτήσεις αφορούν ουσιαστικά αύξηση στην εβδομαδιαία συχνότητα τους , δηλαδή εκεί που διάφορες εταιρείες μεταξύ των οποίων οι Lufthansa, Austrian, Emirates και Qatar πραγματοποιούσαν δύο πτήσεις εβδομαδιαίως τώρα προγραμματίζουν τρεις. Ταυτόχρονα σιγά – σιγά αρχίζουν να επανέρχονται προς το τέλος Μαρτίου κάποια προγράμματα ευρωπαϊκών πτήσεων, περισσότερο τουριστικές δηλαδή από Δανία, Γερμανία, Φινλανδία και Πολωνία».
Οι αεροπορικές εταιρείες, ανέφερε «όταν έλαβαν το νέο πρωτόκολλο που άρχισε να εφαρμόζεται από χθες Δευτέρα 1η Μαρτίου στα αεροδρόμια της Κύπρου, είχαν προχωρήσει σε ένα προγραμματισμό επανάκαμψης. Τώρα βλέπουμε ότι υπάρχουν παντού εμπόδια, δηλαδή ίσως και στην καθυστέρηση μιας καλύτερης επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
Σύμφωνα με την κα. Κουρούπη «στη Βρετανία υπήρχε προγραμματισμός να αρχίσουν πτήσεις ορισμένες αεροπορικές εταιρείες από χθες Δευτέρα 1η Μαρτίου, ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας έλαβε αυτή την απόφαση για τις 17 Μαΐου που είναι ημερομηνία ορόσημο για την βρετανική αγορά. Ετσι οι εταιρείες αναγκάστηκαν να μετακινήσουν την έναρξη των τουριστικών προγραμμάτων τους, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει συνδεσιμότητα με την Αγγλία με πτήσεις που πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα».
Οσον αφορά την κατηγοριοποίηση των διαφόρων χωρών, η Μαρία Κουρούπη είπε ότι «από την 1η Μαρτίου και για περίοδο ενός μηνός μόνο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης θα κατατάσσονται στην κατηγορία πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο με βάση και την κατάταξη που κάνει το ECDC. Μόνο για το Μάρτιο για τους επιβάτες που φτάνουν από χώρες που ανήκουν στην πράσινη κατηγορία δεν θα απαιτείται τεστ κορωνοϊού».
Σημείωσε ακόμα ότι «η μεγάλη αλλαγή που γίνεται αυτό το μήνα και αφορά τους επιβάτες που φτάνουν στην Κύπρο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πως σταματά ο περιορισμός τους σε ξενοδοχείο για επτά ημέρες. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει με τη Βρετανία, η οποία ανήκει στην γκρίζα ζώνη όσον αφορά την κατηγοριοποίηση δεδομένου ότι δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν είναι στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο».
Σε άλλη ερώτηση η κα. Κουρούπη απάντησε πως «η αναθεώρηση των κατηγοριών των διαφόρων χωρών θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα θα αλλάζουν κατηγορία αλλά εβδομαδιαίως θα ανακοινώνεται που βρίσκεται η κάθε χώρα».
Ανέφερε επίσης ότι «η πρόθεση που έχει ανακοινωθεί και με βάση το πρωτόκολλο από την 1η Απριλίου, αρκετές χώρες που βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας θα κατηγοριοποιηθούν σε μια από τις τρεις κατηγορίες δηλαδή, πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη».
Οι μεγάλες χώρες, σημείωσε "από τις οποίες η Κύπρος υποδέχεται τουρισμό, δηλαδή η Βρετανία, η Ρωσία και σε αρκετά μεγάλο βαθμό το Ισραήλ, είναι ουσιαστικές χώρες για να δουλέψει η τουριστική βιομηχανία. Ωστόσο υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαθεσιμότητα θέσεων από άλλες χώρες μικρότερης εμβέλειας που φέρνουν τουρίστες στην Κύπρο». Πρόσθεσε πως «τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και πέρσι, είχε γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να μπουν πτήσεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Φέτος, συνέχισε «υπάρχει παρόμοιος προγραμματισμός και μάλιστα υπάρχει προγραμματισμός για πτήσεις που ξεκινούν από διάφορες χώρες από την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και δεν πρέπει ως τουριστική βιομηχανία να μείνουμε εντελώς αδιάφοροι προς αυτές τις ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Δηλαδή δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 17 Μαΐου όταν θα αρχίσουν να έρχονται οι Βρετανοί, υπάρχουν πολλές άλλες πτήσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης».
Οσον αφορά το αεροδρόμιο της Πάφου είπε πως «αυτό συνεχίζει να λειτουργεί και εξυπηρετεί ιδιωτικές πτήσεις και ορισμένες άλλες ανάγκες. Την τελευταία εβδομάδα Μαρτίου υπάρχουν προγραμματισμένες ορισμένες πτήσεις, αφού το αεροδρόμιο Πάφου εξυπηρετεί κυρίως τη βρετανική και τη ρωσική αγορά και είναι η βάση της Ryanair, η οποία δεν θα λειτουργήσει παρά μόνο μετά τα τέλη Απριλίου και αναμένουμε ότι μέσα στον Απρίλιο θα αρχίσουν να υπάρχουν εμπορικές πτήσεις και στο αεροδρόμιο Πάφου».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις