Ανησυχία προκαλούν οι μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού στην Επαρχία Λεμεσού, με τον επιδημιολόγο πεδίου και επικεφαλής της διαδικασίας ιχνηλάτησης, Βαλεντίνο Σιλβέστρο, να εκτιμά πως δεν θα δούμε μείωση των καθημερινών περιστατικών που καταγράφονται, για τις επόμενες εβδομάδες.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σιλβέστρος ανέφερε ότι οι αυξημένοι αριθμοί περιστατικών στη Λεμεσό δικαιολογούνται από τις αλυσίδες που προέρχονται κυρίως από σχολεία, πέντε στο σύνολο τους, με τη μεγαλύτερη να αφορά τουλάχιστον 30 άτομα.
Τα στοιχεία αφορούν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ήδη αναλύονται τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου, με τις ενδείξεις να δείχνουν διασπορά του ιού, από τα παιδιά σε μέλη των οικογενειών τους.
«Μιλούμε για 109 μαθητές δημοτικού την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή περί τις 100 οικογένειες. Αν ένας γονιός προσβληθεί, τότε θα μεταδώσει τον ιό στην εργασία του», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Σιλβέστρο, τις επόμενες πέντε μέρες αναμένεται να διαφανεί το εύρος της διασποράς του ιού εντός των οικογενειών των μαθητών, ενώ σημείωσε πως ο ίδιος δεν αναμένει, για τις επόμενες εβδομάδες, να υπάρξει μείωση – ίσως όμως αύξηση – στους αριθμούς νέων καθημερινών περιστατικών.
«Η διασπορά είναι θέμα τήρησης των πρωτοκόλλων, κι αν οι μαθητές συνωστίζονται στο διάλειμμα και οι δάσκαλοι δεν τηρούν τα μέτρα όταν βρίσκονται στα γραφεία, αυτό ευνοεί τη διασπορά», είπε και σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές από εκπαιδευτικούς για μαθητές που παρουσιάζονται στα σχολεία, ενώ είναι συμπτωματικοί.
Αν ένα παιδί έχει συμπτώματα, συνέχισε, δεν θα πρέπει να το στέλνουν σχολείο οι γονείς, όπως κι αν έχει συμπτώματα ένας εκπαιδευτικός, θα πρέπει να ζητήσει άδεια. «Αυτό γινόταν και πριν την πανδημία όταν ήσουν άρρωστος και είναι, νομίζω, πράγματα αυτονόητα, τα οποία ξεχάσαμε», συμπλήρωσε.
Για την περίπτωση των δυο δημοτικών στα Κ. Πολεμίδια, στα οποία παρουσιάστηκαν μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης, είπε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός μεταδόθηκε από εκπαιδευτικό, που διδάσκει και στα δυο αυτά σχολεία, και ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα, μετά που υποβλήθηκε σε rapid test με αρνητική ένδειξη.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Σιλβέστρος είπε ότι πέραν των μεγάλων αλυσίδων σε σχολεία, αλυσίδες μετάδοσης εντοπίζονται επίσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και σε κάποια τραπεζικά ιδρύματα, «αφού είναι τεκμηριωμένο πως, σε γραφεία που υπάρχουν υπάλληλοι ο ένας δίπλα από τον άλλο και κάνουν μαζί διάλειμμα, διασπείρεται πιο εύκολα ο ιός».
Είπε ακόμη ότι, από τις 20 έως τις 26 Φεβρουαρίου, έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σε σχολεία ανά το παγκύπριο, 56 εκπαιδευτικοί, 109 μαθητές δημοτικού, 25 μαθητές λυκείου και 5 μαθητές νηπιαγωγείου. Συνολικά, συνέχισε, τα περιστατικά αυτά επηρεάζουν 43 δημοτικά σχολεία, 19 λύκεια, 15 ιδιωτικά σχολεία και 9 νηπιαγωγεία.
Αναμένοντας ότι οι αριθμοί νέων περιστατικών θα παραμείνουν μεγάλοι για τις επόμενες εβδομάδες, ο Κώστας Σιλβέστρος είπε πως «είμαστε σε σημείο δύσκολο, αλλά διαχειρίσιμο προς το παρόν» και ότι «το ζητούμενο είναι να περιοριστεί ο κόσμος, που είναι στενή επαφή, για να μην διασπείρει τον ιό και να δούμε διπλασιασμό ή τριπλασιασμό κρουσμάτων».
Σε ερώτηση κατά πόσο η κατάσταση θα επηρεάσει τις αποφάσεις για χαλαρώσεις, υπέδειξε ότι «εμείς αναλύουμε τα δεδομένα, εντοπίζουμε το πρόβλημα και αναφερόμαστε στους αρμόδιους φορείς και είναι απόφαση του Υπουργού Υγείας και της συμβουλευτικής επιτροπής».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις