ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριακή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο

Οριακή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο

Τον Φεβρουάριο 2021, το οικονομικό κλίμα σημείωσε οριακή επιδείνωση, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 0,1 μονάδα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2021.

Σύμφωνα με τις Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οριακή μείωση του ΔΟΣ προήλθε κυρίως από χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε ελαφρώς, συγκρατώντας τον δείκτη.

Στις υπηρεσίες, παρά τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου, το κλίμα επιδεινώθηκε λόγω δυσμενέστερων αξιολογήσεων της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων.

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα υποχώρησε οριακά λόγω αρνητικότερων εκτιμήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις, παρά τη βελτίωση των αξιολογήσεων της τρέχουσας κατάστασης.

Το κλίμα στις κατασκευές παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα του Ιανουαρίου, αφού η επιδείνωση των προσδοκιών για την απασχόληση στον τομέα αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση των αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα. Οι επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου, με αποτέλεσμα την οριακή χειροτέρευση του κλίματος.

Τον Φεβρουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε μικρή βελτίωση, αφού οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν λιγότερο απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Πιο αναλυτικά, η μείωση του ΔΟΣ κατά 0,1 μονάδα τον Φεβρουάριο 2021, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, προήλθε κυρίως από τη χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε ελαφρώς, συγκρατώντας τον δείκτη. Από τον Ιανουάριο, ο ΔΟΣ βρίσκεται σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, αντικατοπτρίζοντας αρνητικές πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και των σχετικών περιοριστικών μέτρων.

Στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης. Τον Φεβρουάριο οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση και τον κύκλο εργασιών τους κατά το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησαν περαιτέρω.

Οι αξιολογήσεις για την απασχόληση του τελευταίου τριμήνου σημείωσαν βελτίωση τον Φεβρουάριο, αν και παραμένουν αρνητικές. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου καταγράφηκαν λιγότερο αρνητικές συγκριτικά με τον Ιανουάριο. Εντούτοις, τον Φεβρουάριο οι προσδοκίες για την απασχόληση του επόμενου τριμήνου παρέμειναν στα αρνητικά επίπεδα του περασμένου μήνα και οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε οριακά λόγω χειροτέρευσης των προσδοκιών. Τον Φεβρουάριο οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου ήταν λιγότερο αρνητικές και οι αξιολογήσεις για τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων δεν παρουσίασαν ουσιαστικές μεταβολές συγκριτικά με τον Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το επόμενο τρίμηνο σχετικά με τις πωλήσεις, τον αριθμό των εργαζομένων και τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις παραγγελίες σε προμηθευτές κατά το επόμενο τρίμηνο, παρέμειναν περίπου στα αρνητικά επίπεδα του Ιανουαρίου.

Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα του Ιανουαρίου, αφού η επιδείνωση των προσδοκιών αντισταθμίστηκε από την καλυτέρευση της τρέχουσας κατάστασης. Τον Φεβρουάριο οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για τη δραστηριότητά τους το τελευταίο τρίμηνο παρέμειναν στα αρνητικά επίπεδα του Ιανουαρίου. Οι αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα σημείωσαν μικρή βελτίωση συγκριτικά με τον Ιανουάριο, αν και από τον Νοέμβριο 2020 και μετά παρουσιάζονται αρκετά δυσμενείς. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την απασχόλησή τους κατά το επόμενο τρίμηνο υποχώρησαν οριακά, ενώ οι προσδοκίες τους για τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε οριακά λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών. Συγκριτικά με τον Ιανουάριο, οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν πιο ευνοϊκά την παραγωγή του τελευταίου τριμήνου. Τον Φεβρουάριο οι απαντήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με τις τρέχουσες συνολικές παραγγελίες και τις τρέχουσες παραγγελίες για εξαγωγές ήταν αρνητικότερες. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις για τα τρέχοντα αποθέματα τελικών προϊόντων κατέγραψαν καθοδικές τάσεις, ευνοώντας το κλίμα.

Τον Φεβρουάριο οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή τους κατά το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και οι προσδοκίες για τον αριθμό των εργαζομένων τους παρέμειναν στα αρνητικά επίπεδα του Ιανουαρίου. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές τον Φεβρουάριο ήταν λιγότερο αρνητικό συγκριτικά με τον Ιανουάριο. Οι απαντήσεις των καταναλωτών για την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους σημείωσαν μικρή επιδείνωση και οι αξιολογήσεις τους για την πρόσφατη οικονομική κατάσταση της Κύπρου συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

Αντίθετα, τον Φεβρουάριο οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της χώρας γενικότερα. Οι εκτιμήσεις για τις μελλοντικές συνθήκες στην αγορά εργασίας ήταν λιγότερο απαισιόδοξες, αν και σημαντικό ποσοστό καταναλωτών συνεχίζει να αναμένει άνοδο της ανεργίας.

Τον Φεβρουάριο οι αξιολογήσεις για την πορεία των τιμών των καταναλωτικών αγαθών κατά τους τελευταίους 12 μήνες υποχώρησαν περαιτέρω, ενώ οι προσδοκίες για τις τιμές κατά τους επόμενους 12 μήνες αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. Συγκριτικά με τον Ιανουάριο, οι απαντήσεις των καταναλωτών για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για μεγάλες αγορές ήταν ευνοϊκότερες, ωστόσο οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν πιο συγκρατημένοι σε σχέση με δαπάνες για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Οι αξιολογήσεις για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για αποταμίευση ήταν δυσμενέστερες τον Φεβρουάριο, ενώ οι καταναλωτές τοποθετήθηκαν λιγότερο αρνητικά απ’ ό,τι τον Ιανουάριο ως προς το ενδεχόμενο αποταμίευσης κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Καταληκτικά, αναφέρεται ότι ο ΔΟΣ για την Κύπρο τον Φεβρουάριο υποχώρησε οριακά σε σχέση με τον Ιανουάριο λόγω αποδυνάμωσης του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, και σε μικρότερο βαθμό, στο λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση. Η αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο η αβεβαιότητα υποχώρησε τόσο ανάμεσα στους καταναλωτές όσο και ανάμεσα στις επιχειρήσεις, με εξαίρεση τον κλάδο των υπηρεσιών.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα - Δείτε βίντεο

• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ

• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο

• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις και μάλιστα «πολύ σύντομα» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top