Ένας 56χρονος οικοδόμος από το Βελιγράδι, ο οποίος δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, εισήχθη στις 5 Φεβρουαρίου 2020 στο νοσοκομείο με πυρετό, βήχα και αναπνευστικές δυσκολίες. Πέθανε λίγες ώρες αργότερα και η νεκροψία έδειξε πνευμονία ως αιτία θανάτου. Μήνες αργότερα, ωστόσο, επιστήμονες το Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του Βελιγραδίου βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο άνθρωπος πέθανε από Covid-19.
Ο Μιλένκο Μπογκντάνοβιτς, ιατροδικαστής παθολόγος, δήλωσε ότι η μελέτη 12 επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση Frontiers in Medicine, δείχνει ότι η Covid-19 ήταν παρούσα στην Ευρώπη πολύ πριν απ` ό,τι έχει θεωρηθεί.
«Η Covid-19 ήταν πιθανότατα η αιτία της συρροής κρουσμάτων πνευμονίας άγνωστης προέλευσης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2020», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης.
Η Γαλλία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα προσβολής από τον SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 στις 24 Ιανουαρίου 2020 και τον πρώτο θάνατο από την νόσο στις 15 Φεβρουαρίου.
Περισσότερα από 111 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως και περισσότεροι από 2.500.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters. Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 210 χώρες και εδάφη από την επίσημη ανακοίνωση της εμφάνισης κρουσμάτων στην Κίνα τον Δεκέμβριο 2019.
Ο Μιλένκο Μπογκντάνοβιτς δηλώνει ότι οι επιστήμονες έλαβαν κατεψυγμένο δείγμα υαλοειδούς υγρού του ασθενούς για να αποδείξουν την παρουσία του ιού. «Είναι, προς το παρόν, ο πρώτος post-mortem επιβεβαιωμένος θάνατος από Covid-19 στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μπογκντάνοβιτς. Το πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην Σερβία καταγράφηκε στις 6 Μαρτίου 2020.
Κοντά στα όριά τους είναι οι ΜΕΘ στην Τσεχία καθώς οι μολύνσεις κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται στην πιο σκληρά πληγείσα χώρα της ΕΕ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, την Τρίτη.
Η χώρα είναι πρώτη στον κόσμο στην εκδήλωση νέων περιστατικών κορωνοϊού ανά 100.000 του πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες και δεύτερη μετά την γειτονική της Σλοβακία σε θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η Κυβέρνηση, η οποία είχε καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων ανθρώπων κατά το πρώτο κύμα νωρίς πέρσι, αντιμετωπίζει προβλήματα με νέες εξάρσεις από το καλοκαίρι και έπειτα. «Είμαστε κοντά στο να μην έχουμε διαθεσιμότητα εντατικής θεραπείας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βλαντιμίρ Τσέρνι, αποδίδοντας το φταίξιμο στην έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούμε να διατηρήσουμε το υφιστάμενο επίπεδο υγειονομικής φροντίδας και υπάρχει επιβράδυνση και αναβολές στην φροντίδα που δεν αφορά την Covid», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ολόκληρο το σύστημα είναι κοντά στα όριά του».
Την Τρίτη η Τσεχία κατέγραψε πάνω από 1.300 ασθενείς στις εντατικές, περιλαμβανομένων 660 σε αναπνευστήρα και ένα «ψηλότερο αριθμό» σε σύστημα υποστήριξης ζωής, είπε. Το κράτος μέλος της ΕΕ έχει σημειώσει πάνω από 1,16 εκατ. περιστατικά και πάνω από 19.500 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Ο κ. Τσέρνι ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να αιτηθεί επίσημα στη γειτονική Γερμανία να δεχθεί ασθενείς κυρίως από τις δυτικές περιφέρειες της Τσεχίας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα.
Είναι υψίστης σημασίας οι εταιρείες να προωθήσουν την εξ αποστάσεως εργασία ώστε να αποφευχθεί να χρειαστεί οι γαλλικές αρχές να καταφύγουν σε ένα νέο lockdown για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν. «Τις τελευταίες μέρες τα δεδομένα (για την COVID-19) δεν είναι καλά. Όλοι θέλουμε να αποφευχθεί ένα νέο lockdown και η εργασία από το σπίτι είναι μια καλή απάντηση», δήλωσε η Μπορν στον ραδιοσταθμό Europe 1. Η ίδια σημείωσε ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με εκπροσώπους τομέων, όπως ο τραπεζικός, αυτός των ασφαλειών ή της μηχανουργίας, οι οποίοι έχουν δει να μειώνεται τους τελευταίους μήνες η χρήση της εξ αποστάσεως εργασίας.
Στο μεταξύ το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Γάλλος Υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν θα μεταβεί αύριο, Τετάρτη, στη Δουνκέρκη, στη βόρεια Γαλλία, καθώς η Κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 στην περιοχή αυτή. Ο Πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε νωρίτερα σήμερα συνομιλία με το Δήμαρχο της Δουνκέρκης για την υγειονομική κατάσταση στην περιοχή αυτή.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το γραφείου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα δοθεί «συμβολικός» αριθμός εμβολίων κατά της COVID-19 στους Παλαιστίνιους και σε αρκετές άλλες χώρες. Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ονδούρα θα είναι μεταξύ των χωρών που θα λάβουν αριθμό εμβολίων. Το Ισραήλ που έχει εισάγει εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχει, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, χορηγήσει εμβόλια σε σχεδόν 50% του πληθυσμού του των 9 εκατ.
Εξάλλου, η Σενεγάλη άρχισε την εκστρατεία εμβολιασμού της την Τρίτη με 200.000 δόσεις που αγόρασε από την κινεζική Sinopharm, τις οποίες παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα. Οι πρώτες δόσεις χορηγήθηκαν σε Υπουργούς και επαγγελματίες υγείας στο Υπουργείο Υγείας, στην πρωτεύουσα της χώρας Ντακάρ. Η αφρικανική χώρα είναι από τις πρώτες στην περιοχή που αρχίζει να εμβολιάζει τον πληθυσμό της εναντίον της COVID-19. Μέχρι σήμερα έχει καταγράψει πάνω από 33.099 περιστατικά και 814 θανάτους από την νόσο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις