Ο Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε τις Κοινότητες Περιστερώνας, Σίμου, Λυσού και Στενής της επαρχίας Πάφου για ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα στήριξης της υπαίθρου.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής επισκέφθηκε τις Κοινότητες Περιστερώνας, Σίμου, Λυσού και Στενής της επαρχίας Πάφου για ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα στήριξης της υπαίθρου. Στις δηλώσεις του είπε ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην εξαγγελία κάποιων εξαιρετικά στοχευμένων σχεδίων τόσο Στεγαστικών όσο και πολεοδομικών με πολύ συγκεκριμένο σκοπό.
«Ο σκοπός μας είναι αφενός μεν να στηρίξουμε την ύπαιθρο, να αντιμετωπίσουμε την αστυφιλία, αλλά πολύ περισσότερο να δώσουμε δυνατότητες είτε συγκράτησης των νεαρών οικογενειών στις Κοινότητες, είτε προσέλκυσης αυτών των ανθρώπων πίσω στις πατρογονικές τους εστίες. Είναι για αυτόν τον λόγο που τα σχέδια που έχουμε εκπονήσει έχουν συγκεκριμένη στόχευση και βεβαίως είναι εξαιρετικά γενναιόδωρα, ακριβώς γιατί θέλουμε να επιτύχουμε τον συγκεκριμένο σκοπό», είπε ο Υπουργός. Εξέφρασε τη βεβαιότητα δε, βάσει της ανταπόκρισης που υπάρχει, ότι το ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγάλο.
Μέσα στη φετινή χρονιά σκοπός και στόχος μας είναι να διαθέσουμε ένα ποσό γύρω στα 15 εκ. ευρώ για τα συγκεκριμένα σχέδια, ανέφερε. Είπε ότι τα σχέδια θα αξιολογηθούν περί τα τέλη του χρόνου και πρόσθεσε πως την επόμενη χρονιά ενδεχόμενα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός ή να διαφοροποιηθούν τα κριτήρια, εάν κριθεί ότι χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις.
Αναφερθείς στο Στεγαστικό Σχέδιο του 2019 είπε ότι «δώσαμε τη δυνατότητα σε 226 οικογένειες να επωφεληθούν με μια δαπάνη 6.5 εκ. ευρώ, όμως για την Κυβέρνηση αυτό δεν κρίθηκε ικανοποιητικό», είπε ο Υπουργός. «Θέλουμε ακόμη περισσότερο κόσμο να τύχει αξιοποίησης και στήριξης από τα συγκεκριμένα σχέδια», τόνισε.
Υπογράμμισε ο κ. Νουρής ότι με το παρόν σχέδιο διαβαθμίζονται οι Κοινότητες σε ακριτικές, ορεινές και μειονεκτικές, σημειώνοντας τοι υπάρχει και μια πρόσθετη διαβάθμιση για τις εξόχως ορεινές, λέγοντας ότι «αυτό δείχνει ότι μιλούμε για μια ολιστική προσέγγιση και όχι ένα αποσπασματικό σχέδιο».
Αναφερθείς ο Υπουργός στα πολεοδομικά κίνητρα που ήδη εφαρμόζονται, είπε ότι είναι δυο πρόσθετα καινούρια σχέδια. «Θέλουμε να δώσουμε και τη δυνατότητα στους μικρομεσαίους ανθρώπους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να τύχουν στήριξης μέσα από αυτά τα σχέδια, ώστε να λειτουργήσουν συνεργιστικά με τα στεγαστικά και να είναι ακόμη πιο υποβοηθητικά», σημείωσε.
Αναφερθείς στα επιδόματα των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, ο Υπουργός είπε ότι «αναγνωρίζοντας ότι, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιους νέους ανθρώπους να παραμείνουν, να ανεγείρουν τη δική τους ιδιόκτητη κατοικία, ή και να αγοράσουν υφιστάμενη ιδιόκτητη κατοικία στις συγκεκριμένες περιοχές, θα χρειάζεται για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους να μετακινούνται». Για αυτό τον λόγο, εξήγησε, «έχουμε εκπονήσει ένα τρίτο σχέδιο επιδοματικό, με το οποίο συνδράμουμε με ένα ετήσιο ποσό, ούτως ώστε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.
«Είναι ξεκάθαρο ότι μιλούμε για μια ολιστικά προσέγγιση και δεν μιλούμε καθαρά για μια αποσπασματική, όπως ενδεχόμενα συνέβαινε στο παρελθόν», είπε ο Υπουργός.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από κάποιες μικρές Κοινότητες, οι οποίες δεν είναι ενταγμένες στα στεγαστικά σχέδια και κατά πόσο θα εξεταστεί να περιληφθούν στα εν λόγω σχέδια, ο Υπουργός είπε ότι αντιδράσεις θα υπάρχουν πάντοτε. «Δεν υπάρχει τέλειο σχέδιο και είναι για αυτόν τον λόγο, όπως έχω πει, που έχουμε δώσει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων την 31.12.21. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το σχέδιο λήγει. Ο λόγος που το έχουμε πράξει είναι ακριβώς για να αξιολογήσουμε την τρέχουσα περίοδο, την φετινή χρονιά, και όπως είπα εισαγωγικά, εάν κριθεί ότι χρειάζεται αλλαγή θα προχωρήσουμε σε αλλαγές. Παρά ταύτα επιτρέψετε μου να πω ότι είναι ένα σχέδιο εξαιρετικά γενναιόδωρο», όπως σημείωσε.
«Δεν είναι ένα σχέδιο που δημιουργεί αποκλεισμούς» είπε σημειώνοντας ότι «έχουμε διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια κατά τρόπο που να μεγιστοποιήσουμε ακριβώς αυτή τη συμμετοχή».
Κληθείς να σχολιάσει ότι τα συγκεκριμένα σχέδια έχουν προεκλογική σκοπιμότητα, ο Υπουργός είπε ότι «εάν οι συμπατριώτες μας επωφεληθούν από αυτά τα σχέδια στο βαθμό που εμείς θέλουμε να επωφεληθούν, ας δεχθούμε την κριτική». Είπε ότι κάποια εξ αυτών των σχεδίων υφίσταντο και τις προηγούμενες χρονιές, όμως αυτή την ώρα παρουσιάζουμε βελτιωμένη έκδοση τους και θα επαναλάβουμε την αξιολόγηση τους στο τέλος της χρονιάς. «Ζούμε σε δημοκρατία και ο καθένας δικαιούται να κάνει κριτική» ανέφερε. «Θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος» τόνισε. Δεν θεωρώ, είπε, ότι υπάρχει κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα που ενίσταται στην παραχώρηση των σχεδίων και στη στήριξη των ανθρώπων της υπαίθρου. Εξάλλου, είπε, για την τελική διαμόρφωση αυτών των σχεδίων έχουν ληφθεί και εισηγήσεις από συγκεκριμένα κοινοβουλευτικά κόμμα που έχουν συνδράμει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης. Κάποιες εκ των εισηγήσεων έχουν υιοθετηθεί, πρόσθεσε. «Είναι συλλογική η προσπάθεια. Η Κυβέρνηση δεν διεκδικεί από μόνη της δάφνες για τα συγκεκριμένα σχέδια. Εμείς διεκδικούμε και θέλουμε να δούμε τους νέους ανθρώπους μας να επιστρέφουν στην ύπαιθρο στηριζόμενοι μέσα από αυτά τα σχέδια», είπε.
Σε ερώτηση για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επ’ ευκαιρίας της παρουσίας του, όπως είπε ο δημοσιογράφος, στην Πάφο, ο Υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει για τον Δήμο της Πέγειας, ο οποίος δεν συμφωνεί με τη μεταρρύθμιση. Απάντησε ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ενδεχόμενα, μετά το εθνικό σύστημα υγείας, τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση την οποία αναμένει ο Κύπριος πολίτης. Αναμένουμε, σημείωσε, σαν Υπουργείο Εσωτερικών τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για την τροπολογία την οποία επέφεραν τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατά πλειοψηφία στη Βουλή αναφορικά με τη δυνατότητα ή όχι της διενέργειας δημοψηφίσματος. Πρόσθεσε ότι είναι κάτι για το οποίο η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί, εξηγώντας ότι δεν είναι «γιατί διαφωνούμε με τη δυνατότητα των πολιτών να εκδηλώσουν τη βούληση τους μέσω δημοψηφισμάτων, απλά γιατί ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη η συγκεκριμένη πρόνοια στο νομοσχέδιο δημιουργεί τεράστια προβλήματα».
Εξήγησε ότι μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα θα ενημερώσουμε ανάλογα την Βουλή των Αντιπροσώπων και θα κληθεί στη συνέχεια να πάρει την τελική της απόφαση.
Η μεταρρύθμιση σημείωσε είναι εκ των ων ουκ άνευ, προσθέτοντας ότι σήμερα οι Τοπικές Αρχές παρουσιάζουν πάρα πολλά προβλήματα. Είναι η μοναδική ίσως ευκαιρία που τους παρέχεται μέσα από τις δυνατότητες των συνενώσεων, αλλά και της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας και διοικητικής αυτονομίας να εμφανιστούν ισχυρότερες, είπε.
Ανέφερε ότι οι διαφωνίες πάντοτε υπάρχουν. «Ο καθένας θα δει το θέμα από τη δική του οπτική γωνία. Εμείς ως Κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε συνολικά το καλό της χώρας» είπε. Θα προχωρήσουμε στη βάση τεχνοκρατικής μελέτης που έγινε με απόλυτο σεβασμό στις θέσεις των πολιτών και των κομμάτων, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις