Επιβολή lockdown τα Σαββατοκύριακα στη Νίκαια ζητά ο Δήμαρχος, καθώς πολλοί σπεύδουν εκεί λόγω του καλού καιρού και τα κρούσματα αυξάνονται. Στο μεταξύ, αρχίζουν εμβολιασμοί στη Νότιο Κορέα με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ εξελίξεις καταγράφονται διεθνώς σε σχέση με τους εμβολιασμούς.
O Δήμαρχος της γαλλικής πόλης της Νίκαιας ζήτησε σήμερα να επιβληθεί lockdown τα Σαββατοκύριακα στην περιοχή προκειμένου να ανακοπεί η εισροή επισκεπτών, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες είναι καλοδεχούμενοι υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά η πόλη χρειάζεται να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης στα κρούσματα του κορωνοϊού.
Η περιοχή της Νίκαιας έχει το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων COVID-19 στη Γαλλία, με 740 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον ιστότοπο Covidtracker.fr, ποσοστό τριπλάσιο του εθνικού μέσου όρου.
Ο Υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει αυτό το Σαββατοκύριακο για την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων με στόχο τον έλεγχο του ιού στην πόλη. "Χρειαζόμαστε ισχυρά μέτρα που εκτείνονται πέραν της πανεθνικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 μ.μ., είτε πιο αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, είτε μερικό και με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια lockdown.Ενα lockdown το Σαββατοκύριακο θα είχε νόημα...θα σταματούσε την εισροή επισκεπτών", δήλωσε ο δήμαρχος Κριστιάν Εστροζί στον ραδιοφωνικό σταθμό franceinfo.
"Ο καιρός είναι καλός, όλοι σπεύδουν να έρθουν εδώ. Ενα lockdown τα σαββατοκύριακο θα το ανέκοπτε αυτό, χωρίς να σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα στην πόλη", δήλωσε.
Ο Εστροζί είπε ότι τα ποσοστά κρουσμάτων είχαν καταγράψει άλμα λόγω της μαζικής εισροής τουριστών κατά τις εορτές των Χριστουγέννων. Οι διεθνείς πτήσεις προς την πόλη είχαν αυξηθεί από 20, μία ημέρα πριν από τα Χριστούγεννα, σε 120 κατά τη διάρκεια των εορτών --και όλα αυτά χωρίς οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού στη χώρα προέλευσης ή κατά την άφιξή τους.
"Θα χαρούμε να δεχθούμε πολλούς τουρίστες αυτό το καλοκαίρι, μόλις κερδίσουμε αυτή τη μάχη, αλλά είναι καλύτερο να έχουμε μια περίοδο κατά την οποία λέμε `Μην έρθετε εδώ, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή`. Η προστασία της Νίκαιας είναι η προτεραιότητά μου", δήλωσε ο ίδιος.
Η Νότια Κορέα θα αρχίσει να χορηγεί τις πρώτες από τις 117.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19 στις 27 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά την έναρξη των πρώτων ανοσοποιήσεων με εμβόλια της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.
Ο σχεδιασμός της χώρας προβλέπει ότι έως τον Ιούλιο θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 10 εκατ. άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως εργαζόμενοι υγειονομικών υπηρεσιών, υπάλληλοι και φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας.
Τα πρώτα εμβόλια της AstraZeneca θα χορηγηθούν την Παρασκευή ενώ της Pfizer μια ημέρα αργότερα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τσονγκ Σιέ-γκιουν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Εκτός της AstraZeneca και της Pfizer, η Νότια Κορέα έχει συνάψει συμφωνίες προμήθειας εμβολίων με τη Moderna, τη Novavax, τη Johnson & Johnson καθώς και το παγκόσμιο πρόγραμμα διαμοιρασμού εμβολίων COVAX. ΤΦ σ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση. (ΑΠΕ) ΑΠΕ 21/02 10:26
Παγκόσμια κάλυψη
Έχουν χορηγηθεί πλέον πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο: για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του νέου κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις βασίζονται περισσότερο παρά ποτέ στον εμβολιασμό, ο οποίος επιταχύνεται, αποκαλύπτοντας ωστόσο τις ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών.
Δεν χρειάστηκαν παρά λιγότερες από τρεις εβδομάδες, από τη 2η Φεβρουαρίου, για να διπλασιαστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν χορηγηθεί: ως χθες το μεσημέρι (ώρα Κύπρου), είχαν γίνει τουλάχιστον 201.042.149 ενέσεις σε 107 χώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές.
Ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα υποτιμημένος: δύο μεγάλες χώρες, η Κίνα και η Ρωσία, δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα νεότερα δεδομένα τις τελευταίες περίπου δέκα ημέρες. Αποκαλύπτει όμως την υπερεκπροσώπηση των πλουσίων χωρών: περίπου το 45% των ενέσεων έχει γίνει στις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών του κόσμου, μολονότι δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Μέχρι σήμερα, πάνω από τις εννιά δόσεις στις δέκα (το 92%) έχουν χορηγηθεί σε πολίτες χωρών με εισόδημα είτε "υψηλό" ή "μέσο προς την υψηλότερη κλίμακα" (κατά την Παγκόσμια Τράπεζα), δηλαδή σε κράτη όπου ζει χονδρικά ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός (το 53%). Από τις 29 χώρες με "χαμηλό" εισόδημα, μόνο η Γουινέα και η Ρουάντα έχουν αρχίσει εκστρατείες ανοσοποίησης.
Το Ισραήλ είναι μακράν η χώρα που έχει προχωρήσει περισσότερο, με περίπου τον μισό πληθυσμό του (το 49%) να έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση, ενώ ο ένας Ισραηλινός στους τρεις (33%) έχει λάβει και τη δεύτερη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις