Σημαντικό ορόσημο για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τις συζητήσεις της πρώτης μέρας της συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σημείωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη συνεδρίαση υπό τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ και επεσήμανε τη σημασία των διατλαντικών σχέσεων, αλλά και την ελπίδα για ισχυρότερη συνεργασία με τη διοίκηση Μπάιντεν.
Ο Γενικός Γραμματέας κατέθεσε τις προτάσεις του για το μέλλον της συμμαχίας, που θα συζητηθούν στη σύνοδο περιλαμβανομένου του δίκαιου καταμερισμού των βαρών. Ζήτησε δε το ΝΑΤΟ να ενισχυθεί ως πλατφόρμα συντονισμού και συζητήσεων μεταξύ των Συμμάχων, αλλά και ως προς την προστασία έναντι Ρωσίας και Κίνας, και άλλων χωρών που υπονομεύουν την παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες. Τέλος έκανε λόγο για την ανάγκη επικαιροποίησης ως προς το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας την ανάγκη διατήρησης και επέκτασης των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών, μετά από 7 χρόνια συνεχών αυξήσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι το σημερινό στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ δεν αντιμετωπίζει την Κίνα, ή την κλιματική αλλαγή (που αποτελεί στρατηγική απειλή), αλλά και έχουν αλλάξει διάφορες μεταβλητές όπως για παράδειγμα η σχέση με τη Ρωσία, που παρά την προσπάθεια για συνεργασία με τη συμμαχία προ δεκαετίας, σήμερα έχει προσαρτήσει παράνομα έδαφος τρίτων κρατών και έχει μετατραπεί σε επιθετικό γείτονα.
Δε συζητήθηκαν οι S400
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των S400 της Τουρκίας, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι αυτό δε συζητήθηκε σήμερα, είχε όμως συζητηθεί παλιότερα και ο ίδιος είχε τότε εκφράσει την ανησυχία του.
Υπενθύμισε δε ότι τότε είχε προτείνει να συζητηθεί η αντικατάστασή του με δυνατότητα παροχής αμερικάνικων ή ευρωπαϊκών συστημάτων αντίστοιχων συστημάτων. “Το έχω συζητήσει πολλές φορές”, σημείωσε και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι και πλατφόρμα επίλυσης διαφορών.
Απαντώντας σε έτερη ερώτηση τόνισε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ και έχει βοηθήσει τη συμμαχία με τη γεωστρατηγική της θέση κοντά σε Ιράκ και Συρία, με παροχή αεροδρομίων και συνέβαλε στη μάχη κατά του ισλαμικού κράτους.
Τόνισε ακόμα ότι η Τουρκία υπέφερε περισσότερο από όλους από την τρομοκρατία και φιλοξενεί τους περισσότερους μετανάστες.
To NATO άνοιξε το δρόμο για τις διερευνητικές
Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν και “διαφορές”, όπως για παράδειγμα σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο ή τους S400, αλλά το ΝΑΤΟ αποτελεί πλατφόρμα συζήτησης και επίλυσης διαφορών.
Υπενθύμισε δε ότι το ΝΑΤΟ πέτυχε να δημιουργηθεί “μηχανισμός απεμπλοκής” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αποφυγή ατυχημάτων και όπως είπε άνοιξε το δρόμο για τις διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σημείωσε τέλος ότι το ΝΑΤΟ βοήθησε και στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας με το μεταναστευτικό. “Ναι, είχαμε προβλήματα, αλλά είναι το ΝΑΤΟ η πλατφόρμα για να τα λύσουμε”, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις