ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτικές 2021- Κίνημα Οικολόγων/ Συνεργασία Πολιτών: Οι Υποψήφιοι Λευκωσίας

Βουλευτικές 2021-  Κίνημα Οικολόγων/ Συνεργασία Πολιτών: Οι Υποψήφιοι Λευκωσίας

Η Επ. Συνέλευση Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ενέκρινε τους 20 υποψήφιούς της για τις βουλευτικές

Η Επαρχιακή Συνέλευση Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, παρουσίασε σε συνεδρία της και ενέκρινε τον κατάλογο των υποψηφίων για την επαρχία Λευκωσίας για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2021.

Οι 20 υποψήφιοι του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στη Λευκωσία είναι οι:

   Σταύρος Ιωάννου Αλαμπρίτης (ΣΥΜΕΑ)

Ο Σταύρος Ιωάννου Αλαμπρίτης γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου το 1955 στο χωριό Αλάμπρα της επαρχίας Λευκωσίας και είναι πρωτότοκος γιός δεκαμελούς οικογένειας. Υπηρέτησε την πατρίδα το 1974 πολεμώντας στην Κερύνεια. Είναι μηχανολόγος (H.N.D) και κατέχει δίπλωμα Επόπτου Βιομηχανίας.

Εργάστηκε 10 χρόνια ως Διευθυντής Παραγωγής σε μεταλλουργείο. Το 1985 ίδρυσε την δική του επιχείρηση την οποία πλέον συνεχίζει η οικογένεια του. Μια ζωή αφιερωμένη στα κοινά αφιλοκερδώς. Διατέλεσε Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε. και μέλος της Επιτροπείας Σ.Π.Ε. Αλάμπρας.

Υπήρξε Πρόεδρος Συνδέσμων Γονέων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ηγείται των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων στον αγώνα για επιβίωση και δικαίωση εδώ και δώδεκα χρόνια. Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.).

Επίσης, υπήρξε Ιδρυτής και Πρόεδρος του Κοινωνικού Κινήματος ΣΗΜΑΙΑ το οποίο συμμετείχε στις Βουλευτικές Εκλογές του 2016 με σεβαστό αποτέλεσμα. Το Κοινωνικό Κίνημα ΣΗΜΑΙΑ ενώθηκε με το Κίνημα Οικολόγων και αποτελεί το Κομμάτι της Συνεργασίας Πολιτών.

Ο Σταύρος Ι. Αλαμπρίτης είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και Επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Είναι παντρεμένος με την Ελισάβετ Ιωάννου, και είναι περήφανος πατέρας και παππούς 3 παιδιών και 2 εγγονιών.

   Αλεξάνδρα Ατταλίδου (Συνεργαζόμενη)

Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, 1958 στην Κακοπετριά και διαμένει μόνιμα στην Λευκωσία.  

Σπούδασε Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση (MBA) από το Université Libre de Bruxelles:  Έχει επίσης Δίπλωμα  Τεχνικής Ανάλυσης των Χρηματαγορών, Δίπλωμα Τουριστικών Σπουδών και Δίπλωμα Ξεναγού.

Είναι μέλος του Chartered Institute of Marketing (CIM UK), του Society of Technical Analysts (STA UK),  του International Federation of Technical Analysts (IFTA), και διαπιστευμένο Μέλος (Advanced) της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και Μέλος του Συμβουλίου του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου.

Από το 2008-2020 υπηρέτησε ως Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, και μεταξύ 2013-2015 ως Αναπληρώτρια Επικεφαλής. Εργάστηκε επίσης ως Διευθύντρια Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (2004-2007), ως Χρηματιστηριακός Εκπρόσωπος της Global Capital Ltd (2000-2004) και στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.  Από το 1991 – 2000 απουσίαζε στο εξωτερικό.

Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Ακτιβίστρια από πολύ νεαρή ηλικία έχει εργαστεί, και υπηρετήσει ως μέλος πολλών οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.  Είναι ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης "Φίλοι του Ακάμα" αλλά σταθμό στη ζωή της αποτελεί η συμμετοχή της στο Κίνημα "Οι Γυναίκες Επιστρέφουν" ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής που οργάνωσε τις τρεις πορείες που έσπασαν την γραμμή διαχωρισμού της Κύπρου.

Είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών ως τη μόνη οδό προς τον εκσυγχρονισμό,  την πρόοδο και τη δημοκρατία.

   Άδωνις Γιάγκου

Ο Άδωνις Γιάγκου είναι Αντιπρόεδρος Β’ του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών και μέλος του Κινήματος από την ίδρυση του. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1964 και κατάγεται από τον κατεχόμενο Γερόλακκο.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικά στη Νέα Υόρκη. Δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον χρηματοοικονομικό τομέα και στην ανάπτυξη του τομέα νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξε Γης για 10 έτη.

Ως οικολόγος και φιλόζωος έχει επιδείξει έντονη περιβαλλοντική δράση.

   Ανδρέας Ελευθεριάδης (Πορεία Αλλαγής)

Γεννήθηκε στη Βυζακιά στις 31/7/1956 και στα 13 του η οικογένεια του μετακόμισε στη Λευκωσία. Είναι παντρεμένος με τη Συλβάνα Γρηγορίου και έχουν μια κόρη, την Ηρώ. Αποφοίτησε από το Grammar School Λευκωσίας και μετά τη στρατιωτική του θητεία σπούδασε στο Pace University της Νέας Υόρκης, Διοίκηση Επιχειρήσεων σε πτυχιακό (BBA) και μεταπτυχιακό (MBA) επίπεδο.

Επιπρόσθετα με τις άλλες του επαγγελματικές ασχολίες, από το 1981, άρχισε να παραδίδει νυχτερινά μαθήματα στο Cyprus College. Το 1983 ανέλαβε την επαναδραστηριοποίηση και τη διεύθυνση του Cyprus College, που μετά την Τουρκική εισβολή και κατοχή των κτιρίων του,  λειτουργούσε με μόνο ένα πρόγραμμα/τμήμα με περίπου 15 νυχτερινούς φοιτητές σε μια αίθουσα του Grammar School. Με όραμα την ίδρυση ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος ψηλού επιπέδου και την μετεξέλιξή του σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, ξεκίνησε τη μεγάλη διαδρομή, αφού έπρεπε να αγωνιστεί ενάντια στην αρνητικότητα του Υπουργείου Παιδείας.

Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΑΕΚ) το 1985, ο οποίος πρωτοστάτησε στη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για ίδρυση, λειτουργία και αξιολόγηση ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αργότερα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΙΑΕΚ για σειρά ετών μέχρι την ίδρυση των πρώτων ιδιωτικών πανεπιστημίων το 2007.

Διετέλεσε Γ.Δ. και αργότερα Πρόεδρος του Cyprus College από το 1983 μέχρι το 2016. Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ), από ιδρύσεως του μέχρι και την αποχώρησή του το 2016, οπόταν το ΕΠΚ λειτουργούσε στις δικές του κτιριακές εγκαταστάσεις, με 5 Ακαδημαϊκές Σχολές, περισσότερα από 50 προγράμματα σπουδών, 400+ ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και πέραν των 6000 φοιτητών.

Για τη συνολική προσφορά του στην ανάπτυξη της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Κύπρο, το 1993 το University of New Haven, USA, τον τίμησε αναγορεύοντάς τον σε Επίτιμο Διδάκτορα (Hons.D) και το 2014 το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), τον τίμησε με το βραβείο Business Leader Award – Services Sector.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αξιολόγησης European Council for Business Education, Εθνικός Εκπρόσωπος του European Academic and Research Network, και για σειρά ετών μέλος του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, υπήρξε εκ των ιδρυτών της Spidernet Services Ltd, εταιρεία παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου (Internet Service Provider) και διετέλεσε, για σειρά ετών, μέλος του Δ.Σ. της Primetel Plc.

Από το 2016 δραστηριοποιείται στον τομέα της Ενέργειας συμμετέχοντας σε διάφορα έργα συναφή με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Φυσικό Αέριο.

   Γιώργος Ηλιάδης

Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, γεννηθείς στις 2 Σεπτεμβρίου 1985 στην Λευκωσία. Από τα πρώτα εφηβικά χρόνια, εργάστηκε σε ποικίλες φύσεις εργασίας για τα προς το ζην, μέχρι και την ημέρα που υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως μηχανικός αεροσκαφών. Ως μαθητής και φοιτητής, είχε σημαντικό ενεργό ρόλο στους αγώνες για τα δίκια της νεολαίας, την κοινωνία  και την πατρίδα μας.

Ασχολήθηκε με την μουσική, την τέχνη και τον αθλητισμό, όμως η προστασία του περιβάλλοντος και η αγάπη του για την φύση, ήταν αυτή που τελικά τον κέρδισε.

Σπούδασε Δασοπονία και Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Είναι αναγνωρισμένος Επικεφαλής Επιθεωρητής Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ISO 14001) και πιστοποιημένος Εκπαιδευτής ανώτατου επιπέδου (EEK 5). Επίσης κατέχει δίπλωμα στην Αποτελεσματική Διοργάνωση Εκδηλώσεων.

Συμμετέχει ως expert σε Εθνικές Επιτροπές με θεματικές το Περιβάλλον και τις Συγκοινωνίες και είναι στέλεχος της Ομοσπονδίας  Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, στην οποία διατέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης για 4 έτη. Παράλληλα, είναι ο Γενικός Γραμματέας του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργαζομένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α),  Εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Οικολογικού Αγροτικού Συνδέσμου και μέλος του Δ.Σ της Οικολογικής Κίνησης.  Εδώ και 7 χρόνια καλείται σε σχολεία, δημαρχεία και άλλα οργανωμένα σύνολα σε Παγκύπρια βάση, για διαλέξεις που αφορούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.

Τα τελευταία 5 χρόνια, διατελεί Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όπου είναι και στέλεχος της κεντρικής επιτροπής.

   Αντωνία Θεοδοσίου

Η Αντωνία Θεοδοσίου είναι Αρχιτέκτονας με ειδίκευση στην αποκατάσταση ιστορικών μνημείων, Μηχανικός Περιβάλλοντος και Ξεναγός. Ακτιβίστρια από τα φοιτητικά χρόνια της στην Γερμανία σε ειρηνιστικά και πράσινα κινήματα. Ενεργό μέλος των Φίλων του Ακάμα και της Οικολογικής Κίνησης, διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) την οποία εκπροσώπησε στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος στις Βρυξέλες και στην Σύμβαση Άρχους για την πρόσβαση στις πληροφορίες και τη δικαιοσύνη σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Εκπροσωπεί την ΟΠΟΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και  την Βιώσιμη Ανάπτυξη, καθώς και ως εμπειρογνώμονας στο Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου. Μετείχε σε κινητοποιήσεις ως εκπρόσωπος  περιβαλλοντικών οργανώσεων για θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού και σε επιτροπές του κυπριακού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου καταθέτοντας απόψεις και εκθέσεις. Μετείχε επίσης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΤΕΚ. Συνεργάστηκε με το Γραφείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Κύπρο και με ευρωβουλευτές σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ενέργειας και διαχείρισης περιοχών Natura2000. Είναι Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Διεπιστημονικής Μελέτης του Ξηρολιθικού Τοπίου και αντιπρόεδρος του διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων ICOMOS – Παράρτημα Κύπρου, το οποίο και εκπροσωπεί στην Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή Γήινης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς ISCEAH. Συνεργάστηκε με την Εθνική Επιτροπή UNESCO για ην επιτυχή ένταξη της Τεχνικής της Ξερολιθιάς στον Παγκόσμιο Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για πέντε χρόνια ήταν Διευθύντρια Διαχειριστικού Σχεδίου Έργου Ακάμα στην βάση σύμβασης με το Τμήμα Περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με τις κοινότητες Ακάμα και τις αρμόδιες υπηρεσίες συγκρότησε Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης της περιοχής, ενώ ξεκίνησε την υλοποίηση  Έργων που έχουν συνέργεια με τους στόχους προστασίας της Χερσονήσου και συμβάλλουν στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων.

Μετέχει στη συγγραφή εκδόσεων και εκθέσεων για την φύση, την αρχιτεκτονική, το πολιτισμικό τοπίο και την αρχαιολογία της Χερσονήσου Ακάμα, καθώς και για παραδοσιακά ανθρωπογενές πολιτισμικό ξηρολιθικό τοπίο.

Πλούσια είναι η συμμετοχή της συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού.

Ιδρυτικό στέλεχος του Κινήματος Οικολόγων, μετείχε στην εγγραφή του στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και ακολούθως δραστηριοποιήθηκε εκτός Κινήματος παραμένοντας όμως σε στενή συνεργασία.

Διατηρεί γραφείο αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος. Για το αρχιτεκτονικό της έργο σε θέματα συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων έλαβε κυπριακές και ευρωπαϊκές διακρίσεις από την Europa Nostra, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή /ICOMOS  και τον Σύνδεσμο Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων. και έλαβε μέρος σε Μπιενάλε Τέχνης και Αρχιτεκτονικής.

   Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου γεννήθηκε στην Αγλαντζιά στις 26 Νοεμβρίου 1955. Ομιλεί, πέρα από την ελληνική, και την αγγλική γλώσσα. Σπούδασε ηλεκτρονική μηχανική στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου.

Το 1986 διορίστηκε λέκτορας στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΑΤΙ). Τον Μάρτιο του 2013 εργοδοτήθηκε ως λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Είναι χήρος και έχει δύο υιούς. Σύζυγος του ήταν η Εύη Θεοπέμπτου, πρώτη πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

Το 1990 ξεκίνησε να αναμιγνύεται με την περιβαλλοντική οργάνωση Οικολογική Κίνηση Κύπρου η οποία τότε είχε αναπτύξει πολύ έντονη δράση. Το 1996, μαζί με άλλα μέλη της Οικολογικής Κίνησης, υπόγραψε το ιδρυτικό καταστατικό με το οποίο δημιουργήθηκε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στο οποίο εκλέγηκε σε διάφορα σώματα.

Τον Ιούλιο του 2006 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ως ο πρώτος Επίτροπος Περιβάλλοντος της Κύπρου. Με την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το Μάρτιο του 2008 τον επαναδιόρισε στη θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, θέση στην οποία παρέμεινε έως τη λήξη της θητείας της κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2013. Στα καθήκοντα του περιλαμβανόταν η υποβολή απόψεων για περιβαλλοντικά θέματα που συζητούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, η διερεύνηση, ο συντονισμός και η παροχή συμβουλών προς Δημόσιες Αρχές και ιδιωτικό τομέα για θέματα τις αρμοδιότητας του.

Εκλέχτηκε βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 2016 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως βουλευτής, είναι αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού. Επιπλέον, είναι μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου.

Στις 26 Ιουλίου 2020 ανακηρύχθηκε άνευ ανθυποψήφιου πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

   Μαρία Κολά

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1990 και κατάγεται από το Παλαιομέτοχο. Αποφοίτησε από το Περιφερειακό Λύκειο Παλιομετόχου Μ. Κουτσόφτα – Α. Παναγίδη. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο UCLAN Cyprus στο Τμήμα Ανάλυσης Δεδομένων, τομέας στον οποίο απασχολείται επαγγελματικά τα τελευταία 10 χρόνια.

Από πολύ μικρή, μόλις 5 χρόνων, ξεκίνησε την εθελοντική της δράση μέσω του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, όπου παραμένει μέχρι σήμερα ενεργή ως Αρχηγός της Ομάδας Προσκόπων στο 288ο Σύστημα Προσκόπων Παλιομετόχου. Από το 2012 είναι ενεργό μέλος στη Νεολαία Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ.), ενώ μεταξύ των ετών 2014 – 2018 είχε διατελέσει Γενική Γραμματέας της ΝΕ.ΟΙ. Την περίοδο 2013 – 2015 εξελέγη στη θέση της Αντιπροέδρου Β’ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, όπου κατά τη διάρκεια της θητείας της δραστηριοποιήθηκε μεταξύ άλλων στην προώθηση του Διαρθρωμένου Διαλόγου, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς επίσης και στην προώθηση της ενεργούς εμπλοκής των νέων στα κοινά. Κατά την περίοδο 2015-2017 είχε επιλεγεί στην Κυπριακή αντιπροσωπεία για το Φόρουμ Νέων των Χωρών της Κοινοπολιτείας.

Για δύο συνεχείς χρονιές (2016 -2017) συμμετείχε στο πρόγραμμα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων όπου είχε ρόλο ως επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Παράλληλα την περίοδο 2016 – 2017 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων (Federation of Young European Greens – FYEG). Από το 2017 κατέχει τη θέση της Υπεύθυνης για την Υλοποίηση Προγραμμάτων στην Επιτροπή Αφρικής-Ευρώπης του Συμβουλίου Νεολαίας της Κοινοπολιτείας. Από το 2018 συμμετέχει στο Συμβουλευτικό Όργανο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου ενώ από το 2019 συμμετέχει στο αντίστοιχο συμβουλευτικό Όργανο της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων. Από το 2018 μέχρι και σήμερα έχει εκλεγεί Γενική Γραμματέας της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων (ΓΥ.Κ.Ο.) ενώ την ίδια ώρα συντονίζει τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Από τον Οκτώβριο του 2019 είναι Πρέσβειρα του One Young World μαζί με χιλιάδες νέους και νέες από όλο τον κόσμο.

Όλα αυτά με έναν μόνο σκοπό, να αφήσει τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκε!

   Λέα Μαλένη (Συνεργαζόμενη)

Γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1973. Ηθοποιός και Σκηνοθέτης με ακτιβιστική κοινωνική δράση. Ίδρυσε τη Θεατρική Ομάδα Persona, με πληθώρα βραβευμένων παραστάσεων. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου, του Πανεπιστημίου Queen Margaret (BA in Performing Arts) και του Goldsmiths College, University of London (Master in Directing).

Τιμήθηκε με το Βραβείο Υποκριτικής ΘΟΚ-Μελίνα Μερκούρη, το βραβείο Δημιουργού της χρονιάς Madame Figaro και με πληθώρα άλλων βραβείων και υποψηφιοτήτων σκηνοθεσίας. Από το 2011 είναι επίσης υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο «New Theatrical Realities»  των European Premio Theatre Awards. Δίδαξε Υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης» και στη Σχολή Υποκριτικής του Intercollege.

Παράλληλα υπήρξε καθοδηγήτρια συγγραφέων στο πρόγραμμα Δημιουργικής Θεατρικής Γραφής PLAY (2012-2018) και εμψυχώτρια θεάτρου. Το 2013 ανέλαβε τον γενικό συντονισμό της πρώτης ολοήμερης συναυλίας αλληλεγγύης «Cyprus Aid» για τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, πρωτοστατώντας παράλληλα στις πορείες διαμαρτυρίας κατά του κουρέματος των καταθέσεων.

Το 2020, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δημιούργησε την άτυπη πλατφόρμα «Artists of Cyprus» και με την πολύτιμη συνεργασία άλλων οργανωμένων φορέων διεκδίκησαν από κοινού, μεταξύ άλλων, την οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών και των Πολιτιστικών Φορέων, την κατοχύρωση της Ιδιότητας του Καλλιτέχνη και τη δημιουργία ειδικού σχεδίου κοινωνικής πρόνοιας, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη φύση της εργασίας των επαγγελμάτων των Τεχνών.

Είναι μέλος της 15μελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Κατοχύρωση της Ιδιότητας του Καλλιτέχνη και μέλος της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό.

Τέλος, είναι περήφανη μητέρα τεσσάρων αδέσποτων τετράποδων.

                Παναγιώτης Μανώλη

Γεννήθηκε στο Παλαιχώρι Ορεινής το 1951, πρώτο παιδί εφταμελούς οικογένειας. Βίωσε την φτώχεια και τη βιοπάλη από μικρό παιδί. Αποφοίτησε από την Τεχνική Σχολή και Οικονομική Σχολή Frederic με κατεύθυνση Επιδιόρθωση Οικιακών Συσκευών.

Εργάζεται από τα 20 του χρόνια, αρχικά σε εταιρεία, ως τεχνικός ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών. Διατηρούσε εργαστήριο επιδιόρθωσης οικιακών συσκευών τα τελευταία 15 χρόνια, μέχρι και την αφυπηρέτηση του. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και συμμετέχει ως εξωφίκιο της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας. Εκλέγηκε Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου το 2011 και είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Δήμου.

Υπήρξε μέλος Συνδέσμου Γονέων και είναι πρέσβης τουρισμού  του Κυπριακού Οργανισμού Κύπρου. Είναι λάτρης της ποδηλασίας και είναι το κύριο μεταφορικό μέσο του για τις καθημερινές του ασχολίες. Είναι νυμφευμένος με την Ευρυδίκη Καζαμία-Μανώλη, βοηθός υπεύθυνη παιδικής λέσχης, και είναι πατέρας δύο παιδιών, του Στέλιου και του Ραφαήλ.

                Μελίνα Μενελάου

Η Μελίνα Μενελάου γεννήθηκε το 1968 στο Μάμμαρι της Επαρχίας Λευκωσίας, όπου ζει και σήμερα.  Σπούδασε Βιολογικές Επιστήμες (με έμφαση στην Οικολογία) και Διαχείριση Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφορνίας στο Μπέρκλεϋ.  Έχει, επίσης, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διεύθυνση και Δημόσια Διοίκηση από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης.

Εργάστηκε σε Εργαστήριο Ορμονών, Χημείο Τροφίμων, Ποτών & Περιβάλλοντος και σαν Ιατρικός Επισκέπτης.  Από το 2004 εργάζεται στο Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος και από το 2013 βρίσκεται με απόσπαση στο Τμήμα Περιβάλλοντος του ιδίου Υπουργείου στον Τομέα της Κλιματικής Αλλαγής.  Έχει διατελέσει ειδικό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Φύση  σύμφωνα με τον περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμο (Αρ. 153 (Ι)/2003).

Δραστηριοποιείται ενεργά από το 1993 στην περιβαλλοντική οργάνωση Οικολογική Κίνηση Κύπρου και είναι ιδρυτικό μέλος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, της Νεολαίας Οικολόγων και της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων.   Συμμετείχε σε όλες τις βουλευτικές αναμετρήσεις από το 1996 ως υποψήφια βουλευτής στην Επαρχία Λευκωσίας.  Παραμένει ενεργό μέλος και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών.

                Ανθή Μουζούρη

H Ανθή Μουζούρη γεννήθηκε στην Λευκωσία και είναι απόφοιτος οικονομικού κλάδου του Λυκείου Κύκκου Β. Μετέπειτα σπούδασε Τουριστικές επιχειρήσεις. Δούλεψε σε αρκετές επιχειρήσεις συναφή με τον Τουριστικό τομέα. Από το 2004 εργάζεται στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας σαν Λειτουργός Εναέριας Κυκλοφορίας.

Μεγαλωμένη σε φιλόζωη οικογένεια από μικρή ηλικία έμαθε να αγαπά τα ζώα και την φύση.  Ζώντας πάντοτε με κατοικίδια εισπράττοντας αυτήν την ανιδιοτελή ανεκτίμητη αγάπη που σου προσφέρουν, καλλιεργήθηκαν οι  αξίες του ανθρωπισμού, της οικολογικής συνείδησης, της ηθικής ευθύνης, του αλτρουισμού.

Η αγάπη της για τα ζώα την ώθησε να ενταχτεί στο Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και συγκεκριμένα στην Ομάδα Δράσης για τα ζώα. Μια ομάδα που ασχολείται με την ευημερία των ζώων και τον χειρισμό καταγγελιών για κακοποιήσεις ζώων και προσπάθεια της επίλυσης τους.

Μέλημα της είναι να παλέψει όσο μπορεί για να  υπερασπιστεί  τα δικαιώματα των ζώων, και να γίνει η φωνή τους. Ο πολιτισμός ενός κράτους φαίνεται από το τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα, και αυτό θα προσπαθήσει να πετύχει.

                Έφη Ξάνθου

Η Έφη Ξάνθου γεννήθηκε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας το 1981.

Επαναπατρίστηκε το 1989 και εγκαταστάθηκε στους Αγίους Τριμιθιάς Λευκωσίας. Σήμερα ζει με τον σύζυγό της Λάμπρο Λάμπρου, εκπαιδευτικό από την Άσσια, και τον οκτάχρονο γιο τους στην Αγλαντζιά. Είναι Πολιτική Επιστήμονας (Πανεπιστημίου Κύπρου) με μεταπτυχιακό Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) του CIIM.

Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, εργάζεται από τα 18 της χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως κοινοβουλευτική συνεργάτιδα.

Είναι Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Εκπροσωπεί το Κίνημα σε διεθνή συνέδρια και τακτικά συνέδρια του Ευρωπαϊκού Πράσινο Κόμματος από το 2002.

Υπήρξε Γενική Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων, Γραμματέας Εξεύρεσης Πόρων για την Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

Διετέλεσε επίσης δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αγλαντζιάς.

                Άδωνις Παπακωνσταντίνου (Πορεία Αλλαγής)

Ο Άδωνις Μ. Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1953. Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής. Το 1974 υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία ως υποδιοικητής μονάδας και έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις για απώθηση των Τούρκων εισβολέων. Σπούδασε Πληροφορική και Στατιστική στο Queen Mary του Λονδίνου.

Το 1977 επέστρεψε στην Κύπρο όπου και εργοδοτήθηκε από Αμερικανική πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής.  Μέχρι το 2003 υπηρέτησε σε διάφορες διευθυντικές βαθμίδες μέχρι την θέση του Ανώτατου Περιφερειακού εκτελεστικού και Προέδρου των Διοικητικών Συμβουλίων. Η περιφέρεια υπό διοίκηση αριθμούσε 55 χώρες  με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια και χίλιους εργοδοτουμένους.

Μετεκπαιδεύτηκε στο διεθνώς γνωστό senior executive  program Columbia University New York. 

Από το 2003 μέχρι σήμερα είναι ο Διευθύνων Συνεταίρος Αυστραλιανής πολυεθνικής εταιρείας με αντικείμενο τον αντιπραγματισμό. Είναι επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια, πάρεδρος του Κυπριακού Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών.

Μετά το 2013, διετέλεσε Πρόεδρος των Δ.Σ. των ακόλουθων οργανισμών: JCC Payment Systems, Laiki Financial Serviceς, Laiki Capital και CLR Investment Fund. Διετέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, της BOC Channel Islands, της ΚΕΡΜΙΑ ΛΤΔ, της EUROLIFE, της TEFKROS FUND CHANNEL ISLANDS, όπως επίσης και μέλος του συμβουλίου επιτρόπων του Ογκολογικού Κέντρου της ΤΚ.

Από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι και σήμερα είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ). Είναι νυμφευμένος με την Ελένη και έχουν μια κόρη την Χριστίνα.

                Μιχάλης Παρασκευά (Συνεργαζόμενος)

Γεννήθηκα στις 17 Νοεμβρίου 1976 στην Λευκωσία όπου και διαμένω με την σύζυγο μου εκπαιδευτικό και τραγουδοποιό Στέλλα Στυλιανού.

Αποφοίτησα το 1994 από το Λύκειο Ακροπόλεως.

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας ως Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού, το 1996 μετέβηκα στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη για τις σπουδές μου στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό στην Ποδηλασία με την ομάδα του ΑΠΟΕΛ, με επιστέγασμα το 1993 όταν αναδείχθηκα Πρωταθλητής εφήβων, καθώς επίσης και ως μέλος της Εθνικής Κύπρου συμμετείχα σε διεθνείς αγώνες.

Στην Θεσσαλονίκη ανέπτυξα πολύ έντονη πολιτική δράση κυρίως σε ό,τι αφορά το κυπριακό με κορωνίδα  την πρακτική προσπάθεια πίεσης προς την Τουρκία με καταχώρηση προσφυγών εναντίον της στο ΕΔΔΑ στα πρότυπα της υπόθεσης Λοϊζίδου το 1998 με την συνεργασία του καθηγητή μου Συνταγματολόγου Δημοσθένη Τσούρκα.

Από το 2005 διατηρώ δικό μου δικηγορικό γραφείο στην Λευκωσία ως αυτοεργοδοτούμενος και ασχολούμαι πολύ ενεργά με την μάχιμη δικηγορία σε όλους τους κλάδους δικαίου.

Ασχολήθηκα ενεργά με υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανέπτυξα έντονη πολιτική/κοινωνική δράση σε πολλούς τομείς, όπως δικαιώματα προσφύγων, μεταναστών, προστασίας κατά της αστυνομικής βίας, όπου συμμετείχα σε ομάδα πρωτοβουλίας το 2009, προστασίας του περιβάλλοντος με την συμμετοχή μου σε ομάδα πρωτοβουλίας το 2010 κατά του παράνομου και επικίνδυνου περιβαλλοντικά κτισίματος καθεδρικού ναού στο κέντρο της παλιάς πόλης της Λευκωσίας.

Η μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική μου δράση υπήρξε ο αγώνας για την σωτηρία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 2013, η οποία κορυφώθηκε κατά την διάρκεια της δίκης μου για πολιτική ανυπακοή το 2015, όπου εκατοντάδες συμπολίτες μας ενεργοποιήθηκαν μαζί με την Πρωτοβουλία για τον Κοινωνικό Έλεγχο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων που δημιουργήσαμε το 2014 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Το 2017 σε συνεργασία με τους Οικολόγους συντάξαμε σχετικό νομοσχέδιο τροποποίησης του νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων το οποίο υποβλήθηκε εκ μέρους των Οικολόγων και εκκρεμεί έκτοτε στην βουλή.

Το 2014 ως δικηγόρος του Χαμπή Χειμώνα από την Ξυλοφάγου ανέλαβα δράση κατά των παράνομων δικαστηρίων και αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων, εκπροσωπώντας τον Χαμπή Χειμώνα ενώπιον του ίδιου του λεγόμενου δικαστηρίου των βάσεων ,αλλά και με καταχώρηση Quo Warranto ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, διακηρύσσοντας ότι αυτά είναι παράνομα μορφώματα σύμφωνα με το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο και το ΕΔΔΑ.

Το 2015 σε συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών υποβλήθηκαν οι θέσεις μας και έκτοτε δυστυχώς εκκρεμούν σχετικές ενέργειες.

Το μεγάλο σχολείο που υπήρξε ο αγώνας για την σωτηρία του ΤΚΑ με δίδαξε ότι δυστυχώς η κυπριακή κοινωνία δεν φαίνεται να είναι πρόθυμη να αυτοοργανωθεί και να πάρει η ίδια την μοίρα της στα χέρια της με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, έτσι όταν και εν τέλει το 2017 κλήθηκα να πληρώσω το μεγάλο κόστος των επιλογών μου σε πολλά επίπεδα, πήρα την απόφαση ότι ο μόνος τρόπος να πετύχεις την αλλαγή είναι μόνο με τον βρίσκεσαι εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Αυτό είναι που με ωθεί και με ενεργοποιεί και τώρα, μαζί με το κίνημα Οικολόγων που ήδη συμπορευθήκαμε σε κοινούς αγώνες, να βρεθώ εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, ώστε να μπορέσω να έχω την ευκαιρία να κάνω ουσιαστικές πράξεις και να αλλάξουμε πρακτικά τα πράγματα για το καλό της κοινωνίας.

                Νίκος Παυλίδης

Ο νομικός Νίκος Παυλίδης γεννήθηκε το 1975 στη Λευκωσία. Ο πατέρας του καταγόταν από τον κατεχόμενο Γερόλακκο. Μεγάλωσε και έζησε σε όλη του τη ζωή στην Κύπρο, στο Καϊμακλί, όπου και τώρα διαμένει.  Μετά τη στρατιωτική του θητεία, μετέβη στο Σύδνεϋ όπου και απέκτησε πτυχία στα Οικονομικά και Νομική με διάκριση και μεταγενέστερα με υποτροφία στο Λονδίνο, όπου είχε μεταπτυχιακές σπουδές σε χρηματοοικονομικά θέματα. Εργάστηκε στο Σύδνεϋ, Λονδίνο και από το 2003, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο Νίκος Παυλίδης δραστηριοποιείται στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από το 2011 και τα τελευταία τρία χρόνια είναι ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος. Είναι ο συντονιστής της θεματικής επιτροπής Κυπριακού του Κινήματος και συμμετέχει ενεργά σε αριθμό θεματικών επιτροπών του Κινήματος, συμπεριλαμβανομένων της επιτροπής νομικών θεμάτων, της επιτροπής οικονομικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων και της ad hoc επιτροπής για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία.

Ο Νίκος Παυλίδης εκπροσωπεί εδώ και σειρά ετών το Κίνημα σε διεθνή φόρα και συναντήσεις. Διατηρεί άριστες σχέσεις με τα πράσινα κόμματα της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα με έδρα τις Βρυξέλλες. Εκπροσώπησε το Κίνημα στη διαμόρφωση του μανιφέστου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για τις τελευταίες Ευρωεκλογές. Ήταν εκ των πρωτεργατών για τη δραστηριοποίηση του Μεσογειακού δικτύου πρασίνων κομμάτων. Στους στόχους του περιλαμβάνεται η έμπρακτη υιοθέτηση και εφαρμογή στην Κύπρο βέλτιστων οικολογικών και περιβαλλοντικών πολιτικών και πρακτικών που έχουν γίνει κτήμα εδώ και πολλά χρόνια, των βόρειων και δυτικών Ευρωπαϊκών χωρών βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής των πολιτών, προάγοντας τη διαφάνεια και συμμετοχική δημοκρατία, και καταπολεμώντας αποτελεσματικά τη διαφθορά.

                Αλεξία Σακαδάκη

Η Αλεξία Σακαδάκη κατάγεται από το Παλαιχώρι και μεγάλωσε στη Λακατάμια, στη Λευκωσία.

Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με πτυχίο Κοινωνιολογίας και δευτερεύον πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες. Έχει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές.

Είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων. Υπήρξε Γενική Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων για δυο θητείες. Ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων από το 2009 αναπτύσσει ευρωπαϊκή δράση και εκπροσωπεί το Κίνημα σε διεθνή και τακτικά συνέδρια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Είναι συντονίστρια του Μεσογειακού Δικτύου Πρασίνων και συντονίστρια του γραφείου κοινωνικής πολιτικής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη.

                Δρ Μάριος Ταραμίδης (Συνεργαζόμενος)

Είναι γεννημένος στην Λευκωσία στις 29 Νοεμβρίου 1965. Γνωστός οδοντίατρος με σημαντική παρουσία στα κοινά και ιδιαίτερη ευαισθησία για τον Πολιτισμό, ο Δρ Μάριος Ταραμίδης είναι μέλος του Γενικού Οδοντιατρικού Συμβουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος της Ευρωπαϊκής Περιοδοντικής Εταιρείας και Fellow του British Council of Consmetic Dentistry.

Σπούδασε Οδοντιατρική στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ της Γερμανίας και ειδικεύτηκε ως Περιοδοντολόγος και Προσθετολόγος στη Σουηδία. Το 1994 πήρε το μεταπτυχιακό του από το πανεπιστήμιο Lund και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Το 1995 ίδρυσε στην Λευκωσία μαζί με τον αείμνηστο πατέρα του, Δρ Γιώργο Ταραμίδη, τη Nicosia Dental Polyclinic. Τον αφορούν θέματα της Υγείας και παραμένει δραστήριος τόσο σε οργανωμένα σύνολα όσο και μέσω αρθρογραφίας. Είναι ιδρυτής και μέλος της Περιοδοντολογικής Εταιρείας Κύπρου, της οποίας υπήρξε πρώτος πρόεδρος.

To 2012 ξεκίνησε τον θεσμό του Open Day Clinic όπου για 18 μήνες άνοιξε τις πόρτες της κλινικής του μια μέρα τον μήνα σε ασθενείς που χρειάζονταν οδοντιατρική φροντίδα και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Διοργάνωσε με επιτυχία οδοντιατρική αποστολή το 2009 για την αποθεραπεία 700 ορφανών παιδιών στην Κένυα με το Sophia Foundation for Children, της οργάνωσης για τα παιδιά στην Κύπρο και την Κένυα, του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος για οχτώ χρόνια.

Είναι ένθερμος υποστηρικτής του Πολιτισμού, συλλέκτης έργων Τέχνης και χορηγός σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

Έχει δημοσιεύσει τέσσερεις ποιητικές συλλογές και η πιο πρόσφατη με τίτλο «Νυχτερινοί Περίπατοι» (2018) μεταφράστηκε στα αγγλικά η ελληνίδα ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ. Είναι άριστος γνώστης της Ελληνικής γλώσσας καθώς επίσης της Αγγλικής και της Γερμανικής.

Η αγάπη του για τη φωτογραφία τον ταξίδεψε σε 110 χώρες. Το πρόσφατο του φωτογραφικό έργο λέγεται «Τhe Known Unknown», ένα φωτογραφικό άλμπουμ με προσωπικότητες από 35 χώρες, ανθρώπους-φάρους, ο καθένας στον τομέα του.

                Φώτος Φωτιάδης (Πορεία Αλλαγής)

Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Τελείωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε με υποτροφία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θέατρου Ελλάδας. Μετεκπαιδεύτηκε στη σκηνοθεσία στη Βρετανία με υποτροφία, όπου το British Council οργάνωσε γι’ αυτόν ειδικό πρόγραμμα «attachments» στα μεγάλα θέατρα της Βρετανίας, όπως το Royal Shakespeare Company, National Theatre. Nottingham Playhouse, κ.α.  Ταξιδέψε σε διάφορες χώρες (Βουλγαρία, Ρωσία, Ν. Κορέα, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία) και πήρε μέρος σε διεθνή θεατρικά συνέδρια.

Έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο θέατρο, τηλεόραση και ραδιόφωνο και σκηνοθέτησε με επιτυχία πολλές παραστάσεις. Σκηνοθέτησε επίσης στη Βρετανία τις «Χοηφόρες», «Βάκχες», Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Μήδεια». Εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, τον ΘΟΚ και άλλα θέατρα. Το 1982 παίρνει το βραβείο Σκηνοθεσίας και καλύτερης παράστασης με το έργο «Ο Θρύλος του Ακρίτα» στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ιθάκης.

Το 1998 σκηνοθέτησε και έπαιξε στη «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Γκαίτε στη Κύπρο και Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Γκαίτε. Ήταν επίσης προσκεκλημένος καθηγητής για 2 χρόνια στη Θεατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, στην Ουαλία. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 1999, ύστερα από πρόσκληση στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας  σκηνοθετεί και παρουσιάζει το έργο «Σάρκα και Μικρόβιο». Παράλληλα συνεχίζει τις επισκέψεις στο εξωτερικό για παραστάσεις με τίτλο «Άνθρωπος και Θεοί», όπως: ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιταλία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Βρετανία, Λευκορωσία (Μινσκ – όπου πήρε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό «One Man Show»), Γερμανία. Ο Φώτος Φωτιάδης διετέλεσε: Πρόεδρος και Γεν Γραμματέας της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου, Γεν Γραμματέας της Ένωσης Υπαλλήλων ΡΙΚ, Γεν Γραμματέας του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων.

                Ανδρέας Χασαπόπουλος (Συνεργαζόμενος)

Ο Ανδρέας Χασαπόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1953.Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος- Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Εργάστηκε από το 1979 μέχρι τις αρχές 1993 στον ιδιωτικό τομέα ως Σύμβουλος Μηχανικός.

Τον Φεβρουάριο 1993 διορίστηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, από την οποία αφυπηρέτησε τον Ιανουάριο 2018 κατέχοντας τη θέση του Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου. Κατά την υπηρεσία του στο δημόσιο, είχε την ευθύνη Ελέγχου των συμβάσεων Έργων, Υπηρεσιών και Προμηθειών του Δημόσιου και Ημιδημόσιου τομέα καθώς και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τη θέση του στην Ελεγκτική Υπηρεσία είχε ουσιαστική συμβολή στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην αποκάλυψη σημαντικών σκανδάλων.

Μετά την αφυπηρέτηση του ιδιωτεύει, παρέχοντας υπηρεσίες Διαιτησίας και συμβούλου για διαφορές σε συμβάσεις έργων και υπηρεσιών.

Τον Ιούνιο 2018 απέκτησε και τον επαγγελματικό τίτλο του Διαιτητή ΕΤΕΚ.

Είναι νυμφευμένος με τη Νατάσα Κλεάνθους και έχει δύο ενήλικα παιδιά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top