Το Τμήμα Δασών προχωρεί με γοργούς ρυθμούς σε αποκατάσταση της περιοχής «Μαλλιάς» στο δάσος Κακορατζιά Α» στον Κόρνο, ύστερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε πέρσι τον Μάιο και είχε ως αποτέλεσμα να καεί έκταση 59,14 εκταρίων γης.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Λοΐζος Κωνσταντίνου, Συντηρητής Δασών Α στο Τμήμα Δασών «τον Μάιο του 2020, ύστερα από τροχαίο ατύχημα που έγινε στον αυτοκινητόδρομο, προκλήθηκε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να καεί έκταση που φτάνει τα 59,14 εκτάρια γης». Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν τότε στην περιοχή, πρόσθεσε, δεν επέτρεψαν την αποτροπή της καταστροφής.
Εξήγησε ακόμα πως «όταν τελικά καταφέραμε να σβήσουμε την πυρκαγιά, το Τμήμα Δασών ξεκίνησε άμεσα τις εργασίες αποκατάστασης με πρώτιστο στόχο την απομάκρυνση της καμένης βλάστησης. Τα καυσόξυλα πωλήθηκαν στο κοινό που είχε ενδιαφερθεί να τα αγοράσει, ύστερα από σχετική ειδοποίηση του Τμήματος Δασών, ακολούθησε γενική καθαριότητα της περιοχής και συντηρήθηκαν μερικώς οι αναβαθμίδες, ώστε να είναι έτοιμες για τις δράσεις που θα γίνονταν με στόχο την αποκατάσταση της βλάστησης».
Ερωτηθείς για το κόστος της αποκατάστασης της περιοχής, ο κ. Κωνσταντίνου απάντησε πως «η εκτίμηση που έγινε, για ένα πλάνο διάρκειας τριών χρόνων, ανέρχεται περίπου στις 180 χιλιάδες ευρώ. Στο κόστος αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα ημερομίσθια του προσωπικού του Τμήματος Δασών, που θα απασχολούνταν στο χώρο, ενώ περιλαμβάνει έξοδα αγοράς σπόρων και φυτών».
Αφού ανέφερε πως «η μεγαλύτερη δαπάνη αναλώνεται στην ενοικίαση βυτιοφόρων για σκοπούς άρδευσης», ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως «για τον λόγο αυτό μελετούμε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουμε γεωτρήσεις της περιοχής με εγκατάσταση μόνιμης άρδευσης, έτσι ώστε να μειώσουμε το συγκεκριμένο κόστος».
Οσον αφορά τα δέντρα που φυτεύτηκαν στην περιοχή, είπε πως «μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί 2,200 δενδρύλλια, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι της περιοχής έχει εφαρμοστεί η μέθοδος της σποράς. Τα είδη που έχουν επιλεγεί είναι τα αυτόχθονα είδη της περιοχής όπως η αγριελιά, η σχοινιά, η τρεμιθιά και η αγριοχαρουπιά, ενώ από δέντρα έχουμε επιλέξει τον πεύκο και τον τρέμιθο».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως «η τραχεία πεύκη που υπήρχε στην περιοχή και σε φυσική εξάπλωση με αραιά διάσπαρτα δέντρα, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει φυσική αναγέννηση από μόνη της».
Αναφορικά με το περιβόλι που έφτιαξε το Τμήμα Δασών στη περιοχή, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι «αυτό είναι μια τακτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε τέτοιες περιοχές και ο σκοπός της φύτευσης οπωροφόρων δέντρων σε δασικές περιοχές, είναι καθαρά για να ευνοήσουμε και να υποστηρίξουμε τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Συνήθως, περιλαμβάνει καρποφόρα δέντρα όπως οι συκιές, οι χρυσομηλιές, κάποια εσπεριδοειδή, ώστε να παίρνουν νέκταρ οι μέλισσες και διάφορα άλλα καρποφόρα που προορίζονται για την άγρια πανίδα».
Οσον αφορά τον χρόνο που θα διαρκέσει η αποκατάσταση και συντήρηση της περιοχής, είπε πως «αναμένεται να πάρει τρία τουλάχιστον χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση τους. Για τη διεκπεραίωση των εργασιών θα εργαστεί κατά βάση το προσωπικό του Δασικού Σταθμού Κόρνου με στήριξη από τον Δασικό Σταθμό Λυθροδόντα, ενώ θα αξιοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι ομάδες εθελοντών, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις