Το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε σήμερα να μειώσει στο μηδέν το περιθώριο αύξησης επιτοκίου για τα δάνεια της Ελλάδας για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2020 και 31 Δεκεμβρίου 2020, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018.
Η αξία αυτής της τέταρτης διαδοχικής μείωσης ανέρχεται σε 122,5 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μετά την έγκρισή της 22ας Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποίησε μεταφορά στην Ελλάδα ποσού ύψους 644,42 εκατομμυρίων ευρώ, που ισοδυναμεί με το εισόδημα που αποκτήθηκε από συμμετοχές σε SMP / ANFA.
"Η Ελλάδα συνέχισε τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία σε δύσκολες συνθήκες. Η Κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον, εφαρμόζεται μια σημαντική μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας. Ως εκ τούτου, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έδωσαν θετική αξιολόγηση σχετικά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις", δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και Διευθύνων Σύμβουλος του EFSF Klaus Regling.
Πρόσθεσε ότι "είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να υποστηρίξει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης".
Το περιθώριο αύξησης 2% αφορά το δάνειο EFSF ύψους 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα (μέρος του δεύτερου ελληνικού προγράμματος), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση εξαγοράς χρεών το 2012. Το περιθώριο είχε αρχικά προβλεφθεί να εφαρμοστεί σε αυτό δάνειο από το 2017 και μετά.
Βάσει των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το κλιμακωτό περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε στο μηδέν για το έτος 2017. Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF συμφώνησε σε έναν μηχανισμό υπό όρους εκμηδενισμού για το περιθώριο αύξησης ξεκινώντας από το έτος 2018. Για την περίοδο έως το 2022, το περιθώριο μπορεί να μειωθεί στο μηδέν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Κάθε εξαμηνιαία απόφαση για μείωση του περιθωρίου στο μηδέν βασίζεται σε μια θετική αξιολόγηση της συνεχιζόμενης εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM και της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις πολιτικής μετά το πρόγραμμα.
Η μεταφορά ισοδύναμου εισοδήματος SMP / ANFA στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση έως τον Ιούνιο του 2022, η οποία εξαρτάται από τη συμμόρφωση της χώρας με τις πολιτικές της δεσμεύσεις, ήταν ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που αναφέρονται στη δήλωση του Eurogroup της 22 Ιουνίου 2018.
Η μείωση του περιθωρίου αύξησης και η μεταφορά ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP / ANFA αντιπροσωπεύουν την τέταρτη δόση μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που εξαρτάται από την πολιτική. Το συνολικό ποσό της ελάφρυνσης του χρέους που εφαρμόζεται και στις τέσσερις δόσεις υπερβαίνει τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις