Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 2561 με το οποίο ανανέωσε για ακόμη έξι μήνες και μέχρι την 31 Ιουλίου 2021 την θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Η ψηφοφορία έγινε επιστολικά και διήρκεσε 24 ώρες.
Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε από τον Τυνήσιο προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε ανοιχτή τηλεδιάσκεψη. Ωστόσο, περίπου μία ώρα νωρίτερα, η Βρετανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ανακοίνωσε την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος, για να ακολουθήσει ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών που την χαιρέτιζε και ανακοίνωση της αντιπροσωπείας του Μεξικού.
Την ομόφωνη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τους ίδιους όρους εντολής και ισχύ και την επιβεβαίωση των βασικών πτυχών της λύσης του Κυπριακού από το Συμβούλιο Ασφαλείας, χαιρέτισε με δήλωση που έκανε έξω από το Συμβούλιο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε τα μέλη του Σ.Α. για την ψήφο τους, τον ΓΓ του ΟΗΕ και την Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού καθώς και τις χώρες που συνεισφέρουν προσωπικό στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
«Το ψήφισμα που μόλις εγκρίθηκε είναι επίσης πολύ σημαντικό για λόγους που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο και τις προσπάθειες επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού», είπε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σημειώνοντας ότι το ψήφισμα επιβεβαιώνει τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης του κυπριακού προβλήματος ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Καλεί επίσης να συνεχίσει η οικοδόμηση πάνω στο υπάρχον έργο και ενθαρρύνει τον Γενικό Γραμματέα προκειμένου να συγκαλέσει τις επόμενες εβδομάδες, αυτό που ο ΟΗΕ αποκαλεί συνάντηση «5 + 1» προκειμένου να τροχοδρομήσει εκ νέου τη διαδικασία, πρόσθεσε.
«Το ψήφισμα είναι επίσης πολύ σημαντικό, διότι επιβεβαιώνει την προεδρική δήλωση του περασμένου Οκτωβρίου σχετικά με τα νέα τετελεσμένα που δημιουργήθηκαν από την κατοχική δύναμη στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων και ζητεί την αντιστροφή αυτών των νέων τετελεσμένων και τον σεβασμό του καθεστώτος των Βαρωσίων και της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης σε αυτήν την περιοχή», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.
Ο Κύπριος πρέσβης σημείωσε τέλος και την αναφορά του ψηφίσματος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί όχι μόνο να αποφεύγεται η όποια μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά (κάνει) και μια σαφή αναφορά στην παράνομη γεώτρηση από την Τουρκία σε περιοχές που ανήκουν σαφώς στις θαλάσσιες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης στο ψήφισμα ζητείται η επίλυση τυχόν διαφορών που έχουν σχέση με τις θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω τους διεθνούς δικαίου. Υπάρχει και μια πολύ άμεση αναφορά - με αυτόν τον τρόπο - στην ανάγκη όλων των κρατών να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και κατά κάποιο τρόπο, να υπαινίσσεται όλα τα δικαστικά μέσα επίλυσης διεθνών διαφορών», πρόσθεσε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις