Στο ακριτικό χωριό της Δένειας, ένας κοινοτάρχης με αγάπη και σεβασμό για τον τόπο του, ξεκίνησε για να φέρει εις πέρας ένα όνειρό του. Την κατασκευή ενός υπαίθριου θεάτρου στα πρότυπα των αρχαίων θεάτρων και της διαχρονικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας.
Η κοινότητα της Δένειας
Η Δένεια είναι ένα μικρό χωριό της Δυτικής Λευκωσίας, το οποίο εφάπτεται της Νεκράς Ζώνης και συνορεύει με το Ακάκι, το Μάμμαρι και την Κοκκινοτριμιθιά, ενώ στα βορειοδυτικά του βρίσκονται τα κατεχόμενα χωριά Αυλώνα και Φιλιά.
Το χωριό έγινε γνωστό μετά από διάφορες προκλήσεις των Τούρκων στρατιωτών και αγροτών, οι οποίοι υπεισέρχονται σταδιακά σε εδάφη της Νεκράς Ζώνης, διεκδικώντας κυριότητα. Πολλές φορές συνάντησαν την αντίδραση των ντόπιων γεωργών, αλλά και του ίδιου του Κοινοτάρχη που κατάγγελλε τα γεγονότα.
Το όνειρο του Κοινοτάρχη και ο σκοπός της ανέγερσης
Όπως θα δείτε και από το βίντεο που δημοσίευσε η κοινότητα, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Δένειας κ. Χριστάκης Παναγιώτου, το θέατρο που οραματίζεται θα είναι σε «στυλ αρχαίου θεάτρου με υλικό πέτρα και γυψοκονίαμα, όπως έκαναν στην αρχαιότητα». Όπως προσθέτει, θα είναι «κάτι παρόμοιο με τα άλλα μεγάλα θέατρα των Σόλων και του Κουρίου, φυσικά πολύ πιο μικρό».
Φαίνεται όμως πως παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η ανέγερση του θεάτρου θα προχωρήσει, με «θέληση και εθελοντισμό».
Σκοπός της ανέγερσης, σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη, είναι να δίνεται «το μήνυμα της αρχαιολογικής αξίας της κοινότητας της Δένειας», καθώς «τα ευρήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα αποδεικνύουν πως στο χωριό υπήρχε αδιαλείπτως ζωή από το 2500π.Χ».
«Το καταμαρτυρούν τα ευρήματα που είναι σκορπισμένα παντού. Χρειάζεται όμως να γίνει μια πιο επισταμένη μελέτη για να έρθουν στην επιφάνεια», συμπληρώνει, απευθύνοντας εμμέσως έκκληση για περισσότερες μελέτες και έρευνες στην περιοχή.
Όπως μπορείτε να διακρίνετε, η ανέγερση βρίσκεται στα αρχικά στάδια με τις χωματουργικές εργασίες. «Πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στα υλικά», καταλήγει ο κ. Παναγιώτου.
Κατασκευέζεται αφιλοκερδώς - Αρχιτεκτονικές πληροφορίες
Ο αρχιτέκτονας του έργου κ. Ραφαήλ Πελεγκάρης, σαφώς συνδεδεμένος με την περιοχή και τον τόπο, δηλώνει πως θα ήθελε να βοηθήσει τον Κοινοτάρχη να φέρει εις πέρας τα όνειρά του. Γι’ αυτό και ο ρόλος τους είναι αφιλοκερδώς.
Εξηγεί όμως πως έγινε έρευνα για το πως μπορεί να χτιστεί ένα αρχαίο Ελληνικό Θέατρο, ενώ προσθέτει πως υπάρχει η πιθανότητα να αλιευτούν και στοιχεία και από την αρχιτεκτονική και κατασκευαστική παράδοση των Ρωμαίων, συνδυάζοντας τεχνοτροπίες, τεχνικές και υλικά.
«Υπάρχουν δυσκολίες, δεν έχουμε την τεχνογνωσία των Αρχαίων Ελλήνων. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τις κατασκευές τους. Υπάρχει ολόκληρη θεωρία στο υπόβαθρο, σε θέματα ακουστικής, φωτός, σεισμού κ.α», αναφέρει ο κ. Πελεγκάρης μιλώντας στο βίντεο.
Προσθέτει επίσης πως «είναι ένας τομέας που δεν έχουμε σήμερα τόσες πολλές γνώσεις» γι’ αυτό και το «κάθε βήμα είναι και μια πρόκληση».
Δείτε το βίντεο:
Εάν δεν μπορείτε να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις