ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δρ. Κολιού: Οι νοσηλείες καθορίζουν τα επόμενα μέτρα - Πότε θα γνωρίζουμε αν το νέο στέλεχος του ιού έφτασε στην Κύπρο

Δρ. Κολιού: Οι νοσηλείες καθορίζουν τα επόμενα μέτρα - Πότε θα γνωρίζουμε αν το νέο στέλεχος του ιού έφτασε στην Κύπρο

Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε κατά πόσον το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο COVID19 κυκλοφορεί και στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Μαρία Κολιού, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται να κυκλοφορεί ήδη στην κοινότητα, καθώς φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη τον Σεπτέμβριο.


Παράλληλα σε σχέση με το ενδεχόμενο λήψης πιο δραστικών μέτρων εκτίμησε ότι εάν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και κυρίως σε εντατικές, εκείνο είναι που θα καθορίσει και τα πιο δραστικά μέτρα.
 
Η κ. Κολιού είπε ότι δεν ανησυχεί από το νέο στέλεχος, λέγοντας ότι η διαφορά του είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά δεν προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη.
 
Οι πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή, είπε, είναι ότι τα εμβόλια που έχει παραγγείλει η Κύπρος καλύπτουν και το νέο στέλεχος.
 
Ερωτηθείσα κατά πόσον γίνονται έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν το νέο στέλεχος κυκλοφορεί και στην Κύπρο, είπε «βεβαίως, έγινε συνεννόηση μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και μάλιστα πρόκειται σε λίγες ημέρες να μας απαντήσουν εάν υπάρχει και στην Κύπρο το νέο στέλεχος».

Μελετώνται, είπε, τα δείγματα που υπάρχουν ήδη και καινούργια που λαμβάνονται για να διαπιστωθεί εάν κυκλοφορεί στην κοινότητα.
 
Σε ερώτηση κατά πόσον ανησυχεί από το νέο στέλεχος, είπε «όχι» και πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείεται να το έχουμε ήδη στην Κύπρο για τον λόγο ότι ήδη στην Βρετανία υπήρχε από τον Σεπτέμβριο και δεν το γνώριζαν οι Άγγλοι. Λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη επικοινωνία που έχουμε σε ανθρώπους από την Μεγάλη Βρετανία προς την Κύπρο και αντίστροφα, νομίζω ότι είναι σοβαρή η πιθανότητα να υπάρχει ήδη και στην Κύπρο το νέο στέλεχος. Άρα δεν θα είναι κάτι καινούργιο εάν ήδη υπάρχει και στην Κύπρο».
 
Η βασική του διαφορά, συνέχισε, είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα «την οποία ζούμε ήδη, φαίνεται ότι είναι αρκετά μεταδοτικός ο ιός ήδη από την εμπειρία μας μέχρι τώρα».

Σημείωσε ότι το σημαντικό είναι ότι δεν προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη, σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή.

Ερωτηθείσα εάν τα εμβόλια που φθάνουν στην Κύπρο καλύπτουν την μετάλλαξη, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι πληροφορίες είναι ότι είναι αποτελεσματικά και για το νέο στέλεχος.
 
Η αύξηση των νοσηλευομένων θα καθορίσει τα πιο δραστικά μέτρα

Σχετικά με τα σενάρια μετά τις 10 Ιανουαρίου, τελευταία ημέρα των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν, είπε ότι όλα εξαρτώνται από την πληρότητα στις εντατικές και γενικά πόσο αντέχει το σύστημα υγείας «γιατί είναι εκείνο που παρουσιάζει τα προβλήματα σε όλες τις χώρες».
 
«Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα τα συστήματα, και τα πιο καλά εξοπλισμένα και στελεχωμένα, εάν υπάρχει υπερπληρότητα κάποια στιγμή δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε επάρκεια. Αλλά εάν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και κυρίως σε εντατικές, εκείνο είναι που θα καθορίσει πιστεύω και τα πιο δραστικά μέτρα».
 
Σε σχέση με την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια, είπε ότι το σίγουρο είναι ότι καλύπτει για έξι μήνες αλλά από εκεί και πέρα θα φανεί στην πορεία καθώς δεν υπάρχουν πολύ μακροχρόνιες μελέτες που να δίνουν για περισσότερο χρόνο αποτελέσματα διότι η κλινική φάση 3 ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Ιούλιο.
 
«Επομένως, ενώ είναι μεν αρκετός καιρός που είναι μαζί μας το εμβόλιο και υπάρχει εμπειρία και έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 4 εκατ. άτομα, εντούτοις δεν έχουμε μακροχρόνια εμπειρία ακόμα για να ξέρουμε μακροχρόνια την διάρκεια της αποτελεσματικότητας», είπε.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Κολιού ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτες, η πλήρης προστασία του εμβολίου εξασφαλίζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση (η οποία χορηγείται 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση) και φθάνει στο 95%.
 
Όμως, πρόσθεσε, φαίνεται ότι υπάρχει ήδη κάποιου βαθμού προστασία και μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.
 
Προστασία, κατέληξε, σημαίνει ότι εάν νοσήσει κάποιος, η νόσος θα είναι ήπια ή ασυμπτωματική.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top