ΔΙΕΘΝΗ

Λίγοι περισσότεροι από 6.800 νεκροί το 2020, από τον πόλεμο στη Συρία

Λίγοι περισσότεροι από 6.800 νεκροί το 2020, από τον πόλεμο στη Συρία

Ο πόλεμος στη Συρία στοίχισε τη ζωή σε 6.817 ανθρώπους το 2020, ανάμεσά τους 1.528 άμαχους, με τον ετήσιο απολογισμό αυτόν να είναι ο χαμηλότερος από την έναρξη του πολέμου πριν από εννιά χρόνια και πλέον, ανέφερε χθες Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο.

 
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας, ενώ άλλοι 5,5 εκατ. έγιναν πρόσφυγες.
 
Το 2019, είχαν σκοτωθεί πάνω από 10.000 άνθρωποι, ενώ η κορύφωση είχε καταγραφεί το 2014, με 76.000 νεκρούς, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Ανάμεσα στα θύματα που καταγράφηκαν το 2020 είναι 1.528 άμαχοι, ανάμεσά τους 231 ανήλικοι. Σκοτώθηκαν ακόμη 1.503 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος και πάνω από 1.000 μαχητές, Σύροι και μη, που ανήκαν σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε επίσης τους θανάτους 1.500 τζιχαντιστών το 2020, συμπεριλαμβανομένων 537 μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), καθώς και 172 πολεμιστών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), συμμαχίας στην οποία κυρίαρχο ρόλο έχουν οι Κούρδοι.
 
Ο απολογισμός του 2020 ήταν ο χαμηλότερος από την αρχή του πολέμου καθώς η ένταση των μαχών αποκλιμακώθηκε χάρη στην ανακωχή στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, το τελευταίο τμήμα της που ελέγχεται από τζιχαντιστές και αντάρτες, αλλά και της στροφής στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, κρίνει η οργάνωση.
 
Από το 2011, ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 387.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους 117.000 αμάχους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Ο απολογισμός αυτός ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνει 88.000 ανθρώπους που πέθαναν, πολλοί αφού υπέστησαν βασανιστήρια, στις φυλακές του καθεστώτος, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ούτε τους χιλιάδες αγνοούμενους.
 
Η ένοπλη σύρραξη, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις υποδομές και εκμηδένισε την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, ανάγκασε πάνω από τον μισό πληθυσμό της Συρίας προπολεμικά να εκτοπιστεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top