ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι Δανοί έγιναν πλουσιότεροι εν μέσω πανδημίας

Πώς οι Δανοί έγιναν πλουσιότεροι εν μέσω πανδημίας

Οι Δανοί είναι πλουσιότεροι από πριν από την πανδημία, με τη συνολική περιουσία των νοικοκυριών να φθάνει τα 930 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Τράπεζας της Δανίας, τα νοικοκυριά της χώρας είχαν καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία –κυρίως με τη μορφή αποθεμάτων και ομολόγων– 5,66 τρισ. κορώνες, ποσό αντίστοιχο των 930 δισ. δολαρίων, το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Τα τελευταία δύο τρίμηνα, ο χρηματοοικονομικός πλούτος αυξήθηκε κατά 709 δισ. κορώνες. Η άνοδος αυτή των αγορών υπερκάλυψε, όμως, τις απώλειες που είχαν καταγραφεί στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου όταν η πανδημία είχε πλήξει τις αγορές. Τότε οι απώλειες είχαν φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 541 δισ. κορωνών το πρώτο τρίμηνο.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ο χρηματοοικονομικός πλούτος πρόκειται να αυξηθεί σε νέο ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι αγορές συνέχισαν να βελτιώνονται. Αυτό θα βοηθήσει να ξεπεραστεί το αρνητικό αποτέλεσμα του νέου lockdown που επέβαλε η δανική κυβέρνηση αυτόν τον μήνα, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων.

Ο μέσος οικογενειακός πλούτος είναι περίπου 2 εκατ. κορώνες, αλλά οι περισσότερες οικογένειες έχουν λιγότερα από αυτά, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Κοιτώντας μόνο τις αποταμιεύσεις συντάξεων, το 43% κατέχει το 10% του πληθυσμού.

Φαίνεται, πάντως, πως η Δανία είναι συνηθισμένη σε τέτοιες ιδιαιτερότητες όπως το να αυξάνεται ο πλούτος των νοικοκυριών της εν τω μέσω μιας βαθύτατης κρίσης. Προ δύο ετών, τα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν και πάλι πως οι Δανοί ήσαν πλουσιότεροι από ποτέ παρά τα αρνητικά επιτόκια. Η αιτία ήταν άλλη σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει η κεντρική τράπεζα της χώρας: οι Δανοί είχαν σχεδόν σταματήσει τις καταναλωτικές δαπάνες, με αποτέλεσμα να διευρύνεται διαρκώς το χάσμα ανάμεσα στην κατανάλωση και τον πλούτο των νοικοκυριών.

Είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Και βέβαια η συμπεριφορά αυτή των Δανών είχε προκαλέσει προβληματισμό μεταξύ των οικονομολόγων που προσπαθούσαν μάταια να την εξηγήσουν. Η ερμηνεία που επικράτησε τελικά ήταν πως σημαντικό ποσοστό του λαού της Δανίας είχε αρκετά νωπές αναμνήσεις από την τελευταία οικονομική κρίση και είχε επίγνωση του πόσο εύκολα μπορεί να εξανεμιστεί ο πλούτος ενός νοικοκυριού.

 

Γενικά, πάντως, οι Δανοί δεν φημίζονται για τη φιλαργυρία τους. Επί δεκαετίες οι καταναλωτικές τους δαπάνες ήσαν ευθέως ανάλογες του πλούτου τους. Οσο περισσότερο πλούτο διέθεταν τόσο πιο πολύ δαπανούσαν. Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς κατέρρευσε μόνον όταν ακολούθησε τη μοίρα της αγοράς ακινήτων στη χώρα, που βέβαια επηρεάστηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top