Ίσως να έχει έρθει και στην Κύπρο το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για περιορισμό του είναι ήδη αργά.
«Οι μεταλλάξεις αυτές δεν εμφανίζονται από την μια ημέρα στην άλλη. Κατά πάσα πιθανότητα ο μεταλλαγμένος ιός κυκλοφορεί εδώ και κάποιες εβδομάδες στην Μεγάλη Βρετανία. Επομένως ήδη έχει ανιχνευτεί στην Ιταλία, Ολλανδία ακόμα και στην Αυστραλία. Εμείς έχουμε συχνές αεροπορικές συνδέσεις με την Βρετανία κι ίσως να έχει έρθει και εδώ. Επομένως όλα αυτά τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται στις ευρωπαϊκές χώρες είναι λίγο αργά», είπε.
Ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα διότι ότι έχει ακουστεί είναι από δημοσιογραφικές ανακοινώσεις χωρίς να υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα δημοσιευμένα που να είναι τεκμηριωμένα για να σχηματιστεί άποψη.
«Λένε ότι είναι περισσότερο μεταδοτικός αυτός ο ιός. Πώς όμως το εντόπισαν αυτό, κοίταξαν για συρροές; Πώς έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα; Μιλούν για τον δείκτη R. Αυτός ο δείκτης R πρέπει να είναι υψηλότερος του 1 προς 3 που γνωρίζουμε ότι είναι η πιθανή μετάδοση από ένα μολυσμένο άτομο σε τρία άτομα με τα οποία μπορεί να έρθει σε επαφή. Λένε ότι μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικός αλλά δεν είναι ιδιαίτερα πιο σοβαρά παθογόνος ούτε κι αλλάζει η αποτελεσματικότητα εμβολίων», σημείωσε.
Κατ΄ επέκταση, είπε ο Καθηγητής Καραγιάννης, πρέπει να είμαστε σε αναμονή να δούμε τα επιστημονικά δεδομένα για να σχηματίσουμε άποψη.
Σε ερώτηση αν ο μεταλλαγμένος ιός επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημείωσε ότι φαίνεται να μην την επηρεάζει σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα. «Αυτό που απομένει, είναι να δούμε πού εντοπίζονται κάποιες μεταλλάξεις οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν την πρωτεΐνη ΑΚΙΔΑΣ κι αν αυτές είναι στους αντιγονικούς υποδοχείς που αναγνωρίζονται από τα αντισώματα. Αν είναι μπορεί να αποτρέψουν την δέσμευση των αντισωμάτων αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά τις γιορτές, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι «αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι εύκολο να γίνει κάτω από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή με ένα σταθερό αριθμό κρουσμάτων γύρω στα 400 την ημέρα. Αν θα υπάρξουν κάποιες χαλαρώσεις μάλλον αυτές θα είναι ήπιες και περιορισμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή κατά τις ημέρες τις εορταστικές κι όχι για τις ενδιάμεσες ημέρες».
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση όπως παρουσιάζεται σήμερα, είπε πως «είναι οριακή με 400 κρούσματα την ημέρα και δεν είναι εύκολο πράγμα να χαλαρώσεις υπερβολικά και οπωσδήποτε μετά τις γιορτές που θα έχουμε μια αισθητή έξαρση».
Η έξαρση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, σημείωσε θα εξαρτηθεί από τον συγχρωτισμό και τις συνευρέσεις των ατόμων. «Εάν κάποιοι δεν ακούσουν και αντί να συνευρεθούν με άτομα του στενού οικογενειακού κύκλου και να συναντηθούν με τα ίδια άτομα καθ ΄όλη την διάρκεια της περιόδου κι όχι με πολλαπλές επαφές τότε η περίπτωση μετάδοσης του ιού θα περιοριστεί. Από την άλλη μεριά με όσους περισσότερους συναντηθούμε τόσο πιο επικίνδυνο είναι από απόψεως μετάδοσης του ιού», πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις