Στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, βγαίνει από το κάδρο και επιλέγει να επικεντρωθεί στο επιστημονικό και επιδημιολογικό κομμάτι.
Η έλευση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα ταυτίστηκε με την εμφάνιση του καθηγητή λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.
Με ψυχραιμία και κατανοητό για το ευρύ κοινό επιστημονικό λόγο ανέλαβε την τακτική ενημέρωση των Ελλήνων κάθε απόγευμα, φτάνοντας στο σημείο όλοι να κρέμονται από τα λόγια του στην καθιερωμένη ενημέρωση των 18.00. Άμεση ήταν τότε η απόφαση για το γενικό lockdown του Μαρτίου, η κοινωνία αιφνιδιάστηκε και ο αόρατος εχθρός ήταν τότε εντελώς άγνωστος για τους επιστήμονες.
«Το Μένουμε Σπίτι» αποτελούσε το κεντρικό μήνυμα το οποίο επαναλαμβανόταν διαρκώς στους δέκτες μας. Στις αρχές Μαΐου ξεκίνησε η άρση των μέτρων και το μήνυμα μετατράπηκε σταδιακά σε «Μένουμε Ασφαλείς». Ο Σωτήρης Τσιόδρας σταθερός στο καθήκον του συνέχισε να μπαίνει στις οικογένειες, οι οποίες ένιωθαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, αισθάνονταν ότι χειρίζεται σωστά την κατάσταση της υγείας τους και με ανθρωπιά.
Σωτήρας ο… Σωτήρης
Όσο εξελισσόταν η υγειονομική κρίση ο άνθρωπος που επέλεξε η κυβέρνηση ως επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη μάχη κατά του κορονοϊού και ως σύμβουλο του πρωθυπουργού για την πορεία της πανδημίας άρχισε να αυξάνει τη δημοφιλία του. Τα εγκωμιαστικά σχόλια για το πρόσωπό του και την αξιοπιστία που εκπέμπει πολλαπλασιάζονταν εντός αλλά και εκτός συνόρων. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σε εκτενές άρθρο έγραφε: «Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων… χάρη σε αυτόν οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με τον θάνατο», ενώ με άρθρο της στους «The New York Times» η δημοσιογράφος Matina StevisGridneff τον χαρακτήρισε τον ως έναν από τους «ήρωες της επιστήμης στα χρόνια του κορονοϊού».
Τα δάκρυα και η αγωνία για τους παππούδες
Χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τη θλίψη του αλλά και τα δάκρυά τους ο καθηγητής λοιμωξιολογίας «λύγισε» λέγοντας: «Θέλουμε όλους να τους έχουμε μαζί μας του χρόνου. Αλλά αυτό δεν γίνεται. Τις μανάδες μας, τους πατεράδες μας, τις γιαγιάδες και τους παππούδες. Τους τιμούμε όλους, τους σεβόμαστε όλους» απευθυνόμενος στην καρδιά και το φιλότιμο των Ελλήνων. Υπαρκτά ήταν στο λόγο του σχήματα που στηρίζονται σε αξίες, θετικές και αρνητικές συνέπειες όπως και εναλλακτικές, ενώ ενεργοποίησε τη συλλογικότητα των Ελλήνων και την αποδοχή της αξίας της οικογένειας.
Σταδιακή απόσυρση από τη δημοσιότητα
Όταν άρχισε να μπλέκεται η πολιτική με την επιστήμη, εκδηλώθηκαν κάποιες διαφωνίες για τη διαχείριση της κατάστασης. Ο Σωτήρης Τσιόδρας άρχισε σταδιακά να αποσύρεται από τη δημοσιότητα, ενώ δέχθηκε και επικρίσεις για τη χρήση της μάσκας και στην απόφαση να γίνει υποχρεωτική, ενώ στο παρελθόν είχε υποστηρίξει πως δεν είναι αναγκαία για όλους.
Στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας βγαίνει από το κάδρο και επιλέγει να επικεντρωθεί στο επιστημονικό και επιδημιολογικό κομμάτι, εγκαταλείποντας διακριτικά την επικοινωνία και τις κάμερες. Το Μέγαρο Μαξίμου δημιουργεί ένα προστατευτικό τείχος γύρω του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επανειλημμένως τον υπερασπίζεται και απαντά στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ουκ ολίγες φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «απαράδεκτη στοχοποίηση» του καθηγητή, καλώντας την αντιπολίτευση να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και όχι σε επιστήμονες.
Κοινή απόφαση
«Δεν υπάρχουν διαφωνίες με τον Σωτήρη σε σχέση με όλα έχουν αποφασιστεί. Δουλεύει αδιάκοπα και ακόμη περισσότερο αυτή τη στιγμή από την περίοδο των ενημερώσεων» απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ερωτηθείς σχετικά προσθέτοντας με νόημα: «Είμαστε μια οικογένεια και σε αυτή την οικογένεια μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Ο κ. Τσιόδρας είναι στις τακτικές συσκέψεις με τον πρωθυπουργό. Τον περισσότερο χρόνο του τον περνά στο υπουργείο υγείας. Έρχεται μαζί μας το πρωί και φεύγει μαζί μας το βράδυ».
Το σίγουρο πάντως είναι, ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας πιστώνεται την επιτυχία στη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, ενώ η απόσυρσή του (επικοινωνιακά) από το Φθινόπωρο και οι χαμηλοί τόνοι που θέλει να κρατά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να ταυτιστεί με τις πολιτικές επιλογές, ενώ απεκδύεται του όποιου πολιτικού ρόλου, διατηρώντας για τον εαυτό του τον τίτλο του επιστήμονα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις