ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανδημία, οικονομία, σκάνδαλα-διαφθορά και Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων στις ομιλίες στην Ολομέλεια

Πανδημία, οικονομία, σκάνδαλα-διαφθορά και Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων στις ομιλίες στην Ολομέλεια

Η πανδημία του κορωνοϊού και η διαχείρισή της, τα προβλήματα της οικονομίας, τα σκάνδαλα και η διαφθορά, το Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου είναι μεταξύ των πολλών θεμάτων στα οποία αναφέρονται οι βουλευτές στις ομιλίες τους ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.


Η συνεδρία κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα συζήτησης των προϋπολογισμών είναι ολοήμερη. Ξεκίνησε στις 9 το πρωί και είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ, με ένα διάλειμμα από τη 1μμ μέχρι τις 3μμ. Ο κάθε βουλευτής έχει στη διάθεσή του 15 λεπτά.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Σταύρου, είπε πως "επιβάλλεται η περαιτέρω  ενδυνάμωση του πλέγματος των σχέσεων Κύπρου -  ΕΕ, αλλά και με χώρες οι οποίες έχουν προσκείμενα με τη δική μας χώρα συμφέροντα στην περιοχή". Επεσήμανε πως "συμμαχίες όπως αυτές του άξονα  Κύπρου- Ελλάδος - Ισραήλ, αλλάζουν το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή και ευνοούνται, τουλάχιστον όπως διεφάνη, κυρίως για τα ενεργειακά ζητήματα, από χώρες όπως οι ΗΠΑ και αυτό μπορεί να πει πολλά για τη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Η ισχύς των ισχυρών, μπορεί να καταστεί ικανή για την αλλαγή πλεύσης, ακόμη και από τη δύσκαμπτη Άγκυρα". Χαρακτήρισε επίσης ευνοϊκή εξέλιξη την απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου για την επιβολή κυρώσεων επί της Τουρκίας με κύριο επιχείρημα την αγορά και εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 "δεν είναι ένας συνηθισμένος προϋπολογισμός. Δεν αρκεί να μετρήσουμε τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους και να συνυπολογίσουμε τις αναπτυξιακές δαπάνες. Είναι αδύνατο εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης να αντικρίσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς την αναγκαία αίσθηση της έκτακτης ανάγκης. Χρειάζεται να αντιληφθούμε την σημασία της σύμπνοιας μπροστά σε αυτές τις συνθήκες. Είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε με τη στάση, τη σοβαρότητα και τις πράξεις μας, τους πολίτες που παρακολουθούν με αγωνία όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας και στον κόσμο, ότι είμαστε σε θέση να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε πως "ο προϋπολογισμός για το νέο έτος, παρά τις τεράστιες αντιξοότητες που περνά η Κύπρος μας, είναι ένας από τους πιο γενναιόδωρους προϋπολογισμούς που είχε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία.Την ίδια ώρα, που η Κυβέρνηση κλήθηκε να δώσει ένα διττό αγώνα: να πολεμήσει την εξάπλωση του ιού για να σώσει όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορεί και ταυτόχρονα να υποστηρίξει με όλα τα δημοσιονομικά αποθέματα που διαθέτει τις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις. Αυτός είναι και ο πρώτιστος στόχος του προϋπολογισμού", "να ενισχύσει τον δοκιμαζόμενο τομέα της υγείας και να υποστηρίξει με κάθε διαθέσιμο τρόπο τους εργαζόμενους που είδαν το εισόδημα τους να απειλείται από την πανδημία", επεσήμανε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, είπε πως η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2021 γίνεται κάτω από τις πιο πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που ζήσαμε ποτέ για την οικονομία και την υγειονομική εικόνα της χώρας μας  λόγω της νόσου COVID-19. "Σ΄αυτή λοιπόν την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η χώρα μας σε καιρό πανδημίας, αντί να υπάρξει αλληλεγγύη για αντιμετώπιση και επιμερισμό των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, για να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή μας πολιτική, την κοινωνική μας δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που όχι για δημοσιονομικούς λόγους, επιζητούν την ασύμμετρη οικονομική καταστροφή  της χώρας, επιζητούν πολιτική κρίση, η οποία θα προκύψει σε περίπτωση καταψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού", ανέφερε. Είπε επίσης ότι "στην Κύπρο, η πρόληψη και η καταπολέμηση της διαφθοράς ,η αποδοκιμασία και απαξίωση φθοροποιών φαινομένων στη δημόσια ζωή, γίνεται κατά κανόνα με κηρύγματα ηθικολογίας και γενικόλογες  ρητορείες που συνήθως συνιστούν υποκριτικές υπεκφυγές. Οι ρητορείες αυτές βρίσκονται σε έξαρση διαχρονικά, όταν ένα σκάνδαλο  είναι επίκαιρο, το οποίο όλοι θέλουν να αξιοποιήσουν όχι για την ολιστική αντιμετώπιση και πάταξη", σημείωσε.

O βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, είπε πως το βίντεο του Al Jazeera "αποκάλυψε με τον πλέον τραγικό τρόπο και μάλιστα στο ψηλότερο επίπεδο, την πελατειακή σχέση που ήταν κανόνας λειτουργίας διαχρονικά της κυπριακής πολιτείας. Ένα πελατειακό κράτος που ξεκίνησε από τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κορυφώθηκε στη δεκαετία του 80 και δυστυχώς συνεχίζεται ακόμα μέχρι σήμερα. Ένα πελατειακό σύστημα που ξεκινά από τα πλέον απλά και μικρά και φτάνει μέχρι τα πλέον σοβαρά και επικίνδυνα. Ένα κατεστημένο βασισμένο στα βασίλεια, στη γραφειοκρατία και τις πολυνομοθεσίες που αναγκάζει τον πολίτη να ζητήσει στήριξη προσφέροντας ανταλλάγματα για να μπορέσει να διεκπεραιώσει την καθημερινότητα του. Ο πολίτης σήμερα έχει σοβαρές και δικαιολογημένες ανασφάλειες", ανέφερε. Σημείωσε πως η κοινωνία ζητά συναίνεση, ζητά ομοψυχία, ζητά εκσυγχρονιστικές προτάσεις, ζητά προστασία από τους τυχοδιώκτες και τα λαμόγια. Ζητά απλοποίηση των διαδικασιών, ζητά τη στήριξη μας σε δύσκολες εποχές, ζητά έργα, όχι λόγια.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, ανέφερε πως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση αυτού του τόπου είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας. "Δυστυχώς  όμως με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται νέα τετελεσμένα. Ήδη η Τουρκία με διάφορες μεθοδεύσεις και τεχνάσματα επιχειρεί εκμεταλλευόμενη την ανέχεια των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών να αποσπάσει νόμιμα τις περιουσίες τους. Είναι γι’ αυτό που εμείς, το κράτος, να τους προστατεύσει και να σταθεί αρωγός στηρίζοντας τους. Όλοι γνωρίζουμε πως το προσφυγικό θα επιλυθεί μόνο μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Μέχρι την στιγμή εκείνη εμείς πρέπει και θα στεκόμαστε δίπλα στον προσφυγικό κόσμο με κάθε δυνατή προσπάθεια.  Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας προκειμένου να φτάσουμε σε μια λύση που να διορθώνει όλα τα κακά  που  έχει προκαλέσει η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 , ιδιαίτερα σε εμάς τους  Κερυνεειώτες, τους Μορφίτες, τους Βαρωσιώτες και Καρπασίτες και όλων που έχασαν τις περιουσίες τους", σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, είπε πως "ενδεχόμενη καταψήφιση του προϋπολογισμού θα δημιουργήσει αβεβαιότητα, μείωση της κατανάλωσης μείωση των επενδύσεων, και οικονομική ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα θα υποστούν μείωση ενώ οι δαπάνες θα παραμείνουν ως έχουν. Δηλαδή, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο. Με το δημόσιο χρέος να βρίσκεται ήδη στο 115% του ΑΕΠ, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει να ζητούμε περισσότερα χρήματα από τα προβλεπόμενα, από τις διεθνείς αγορές. Οπωσδήποτε θα ζητούν ψηλότερο επιτόκιο και το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί. Και η αύξηση στο κόστος δανεισμού δεν θα είναι μόνο για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2021, αλλά και για κάθε επιπρόσθετη έκδοση ομολόγων που εκδίδονται προς αντικατάσταση των ομολόγων που λήγουν. Και μετά θα κλαίμε επί των ερειπίων, που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε", ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, είπε πως ο Προϋπολογισμός του 2021 σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις προσδοκίες και απαιτήσεις των πολιτών για ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία. "Η οσμή της θεσμικής διαπλοκής και της διαφθοράς στις πολιτικές της παρούσας Κυβέρνησης, επικαλύπτει και επισκιάζει τα πάντα. Και η διαφθορά νομοτελειακά προκαλεί κρίση εμπιστοσύνης. Προς το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς, τα πρόσωπα. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη χρειάζεται πρώτα απ’ όλα το ίδιο το κράτος να σταθεί δίπλα στους πολίτες, δίπλα σ’ αυτούς που δεν έχουν φωνή. Να τους αντιμετωπίσει με ισονομία και ισοτιμία. Με νέες, πιο αυστηρές νομοθεσίες για να καταπολεμηθεί η ρίζα του προβλήματος. Με ενδυνάμωση του νομοθετικού, δικαστικού και ελεγκτικού πλαισίου. Με ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης", σημείωσε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα, ανέφερε ότι "στον βωμό του κέρδους έχει αποδείξει πολλάκις η παρούσα κυβέρνηση ότι δεν την εμποδίζει η προστασία οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος. Παραδείγματα έχουμε πολλά, οι πύργοι στη Λεμεσό, οι βίλες στην Πέγεια, η ανάπτυξη στο Πέρα Πέδι είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματα `πράσινης` ανάπτυξης των κυβερνώντων. Πέραν της διαχείρισης των αστικών λυμάτων και της ανάπτυξης χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Η διαχείριση βιομηχανικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων με την παράλληλη απουσία σχεδιασμού για μετακίνηση και αποζημίωση των παράνομων κτηνοτροφικών υποστατικών, προκαλεί προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος και πρόκλησης οχληρίας σε διάφορες περιοχές", σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, στην ομιλία του που διαβάστηκε στην Ολομέλεια, είπε πως "δυστυχώς, οι εξελίξεις στην Αμμόχωστο αντί τη λύση, φέρνουν ακόμα πιο κοντά την διχοτόμηση. Η παράνομη και καταδικαστέα ενέργεια της Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα να ανοίξουν το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας δρομολογώντας έτσι το εποικισμό της, αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά μας, αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά κάθε Κύπριου. Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε εδώ και 3 χρόνια. Δυστυχώς ποτέ δεν εισακουστήκαμε. Οι κυβερνώντες αρκούνταν σε επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Η διαχείριση εκ μέρους της Κυβέρνησης του θέματος της Αμμοχώστου και των απειλών της Τουρκίας για εποικισμό της πόλης, επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί τραγική και ανεπαρκής", ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, απευθυνόμενος στους κυβερνώντες ανέφερε πως "από την πρώτη στιγμή της πανδημίας σπεύσατε να χαρακτηρίσετε το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ως νοσοκομείο αναφοράς αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες της Επαρχίας. Αγνοώντας τις επισημάνσεις των ιατρών και των νοσηλευτών για άμεση ανάγκη στελέχωσης του Νοσοκομείου με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Αγνοώντας την κραυγή απόγνωσης των ασθενών και των κατοίκων της επαρχίας για τη μη ύπαρξη άλλου ιατρικού κέντρου το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών της επαρχίας. Αγνοώντας", πρόσθεσε, "τις συστάσεις από παράγοντες της περιοχής ούτως ώστε  να εφοδιάσετε  τις δύο επιπλέον πτέρυγες που υπάρχουν  στο νοσοκομείο, τόσο με υλικοτεχνικό  εξοπλισμό όσο και για να τις  στελεχώσετε  με ιατρικό και παραϊατρικό  προσωπικό".

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε πως "το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ μας, πρέπει να προχωρήσει, στα πλαίσια ενός ευρύτερου ενεργειακού σχεδιασμού, τον οποίο, θα πρέπει επιτέλους να εκπονήσει η κυβέρνηση. Από αυτό το βήμα, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, για την περαιτέρω εξέλιξη του ερευνητικού μας προγράμματος, λόγω των παράνομων και απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας αλλά και της αναβολής των προγραμματισμένων γεωτρήσεων από τις εταιρείες, λόγω της πανδημίας. Ανησυχούμε επίσης και  για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για δημιουργία ή όχι του τερματικού σταθμού υγροποίησης, τονίζοντας για μια ακόμα φορά, ότι θα μπορούσαμε να ήμασταν έτοιμοι με όλες τις τεχνοοικονομικές μελέτες, για την ολοκλήρωση των οποίων απαιτούνται 3 χρόνια και να προχωρούσαμε στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, με την εξεύρεση των αναγκαίων ποσοτήτων Φ.Α.", επεσήμανε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι "η φθίνουσα πορεία του αγροτικού τομέα, ως προς τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, δυστυχώς, συνεχίζεται", προσθέτοντας πως "αποδεικνύεται ότι ο αγροτικός τομέας δεν αποτελεί προτεραιότητα στο μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης. Και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει. Να επαναπροσδιοριστεί το αναπτυξιακό μοντέλο της κυπριακής οικονομίας και να υιοθετηθεί  ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που να περιλαμβάνει, ως ένα από τους σημαντικούς πυλώνες του, τον πρωτογενή τομέα. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της πανδημίας επαναβεβαιώνουν, με ένα σκληρό τρόπο, την αξιακή βαρύτητα του αγροτικού τομέα και αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης του. Την ίδια στιγμή βγαίνουν στην επιφάνεια, οξυμένα, τα διαχρονικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο", σημείωσε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως "εύκολα θα μπορούσε να υπερψηφιστεί κατά πλειοψηφία  ο προϋπολογισμός αν το πείσμα και το μένος εναντίον της ελεγκτικής υπηρεσίας δεν κυριαρχούσε της πολιτικής λογικής . Η άρνηση αυτή μας κάνει να αναρωτιόμαστε… Τόσο πολύ φοβούνται όσα θα τολμήσει να αποκαλύψει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; ΔΗΣΥ, Κυβέρνηση χρησιμοποιούν τον φόβο, την αβεβαιότητα ως εργαλείο για να χειραγωγήσουν το δημόσιο αίσθημα. Πρόταξαν επιδόματα συντάξεις για εκφοβισμό! Αυτή λοιπόν  η Κυβέρνηση που νοιάζεται τόσο πολύ για τους πολίτες, τα επιδόματα τους, τις συντάξεις τους  γιατί δεν λύνει το πρόβλημα αφού μπορεί; Δεν είναι αυτοί που λένε όλα στο φως; Αφού τα θέλουν όλα στο φως, η λύση είναι πολύ απλή για να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Να δώσουν  τους φακέλους των πολιτογραφήσεων για έλεγχο στην ελεγκτική υπηρεσία. Στο φως η διαφθορά δεν κρύβεται", σημείωσε. Πρόσθεσε πως "κατά συνέπεια αποκλειστική ευθύνη για την πιθανή καταψήφιση του προϋπολογισμού έχει το μένος που διακατέχει την κυβέρνηση Αναστασιάδη εναντίον της ελεγκτικής υπηρεσίας και ουδείς άλλος".

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, απευθυνόμενος στους κυβερνώντες είπε πως "η φούσκα της οικονομικής πολιτικής σας είναι ένα πρόγραμμα που μας οδήγησε σε μπελάδες, που σταματημό δεν έχει, γιατί λειτουργείτε με τη λογική της αρπαχτής. Το οικονομικό σας μοντέλο είναι ευάλωτο και βασίζεται σε εξωγενείς παράγοντες και γιατρό δεν βρήκατε για θεραπεία. Όλη η πολιτική σας κατεύθυνση περιστρέφεται γύρω από το ίδιο μοτίβο: βλέπετε πολιτική διαπλοκή με το αποκαλούμενο επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων με την πολιτογράφηση Κινέζων, Μαλαισιανών, Καμποτζιανών, Σαουδάραβων κ.λπ". Είπε επίσης πως "η Τουρκία ανενόχλητη συνεχίζει τις παραβιάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και τα σχέδια της εις βάρος της Κύπρου, σε συνδυασμό με την απουσία στρατηγικής, δίνουν απλόχερα στην τούρκικη πλευρά το δικαίωμα να προωθεί τα δικά της συμφέροντα εις βάρος μας και να εξασφαλίζει όλο και περισσότερες υποχωρήσεις εκ μέρους μας" επισημαίνοντας πως "οφείλουμε να διαφυλάξουμε την Δημοκρατία μας, που αποτελεί το βασικό μας όπλο για επιβίωση".

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, ανέφερε πως "δυστυχώς και το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού μας βρίσκει ως Κράτος απροετοίμαστους να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα λειτουργώντας ως επιμηθείς αντί ως προμηθείς. Ως Δημοκρατικό Κόμμα, προειδοποιούσαμε και ζητούσαμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο όπως η Κυβέρνηση πάρει έγκαιρα μέτρα για θωράκιση της Υγείας και της Οικονομίας του τόπου προβλέποντας τον ερχομό του νέου κύματος", ανέφερε. "Δυστυχώς οι προβλέψεις των κυβερνώντων ήταν πολύ διαφορετικές με αποτέλεσμα το δεύτερο κύμα της πανδημίας που είναι χειρότερο από το πρώτο να μας βρίσκει ουσιαστικά απροετοίμαστους και ανέτοιμους να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και τα θέματα της Υγείας και τα θέματα της οικονομίας. Επιπρόσθετα των πιο πάνω, δυστυχώς η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει και την εξάπλωση της διαφθοράς που έχει οδηγήσει στον άτακτο τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος με καταστροφικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία", πρόσθεσε.
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε πως "θέλουμε η Κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού να δώσει νέα ελπίδα και νέα κατεύθυνση. Ο κρατικός προϋπολογισμός 2021 αντίθετα αντανακλά την αδυναμία της Κυβέρνησης να επενδύσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας που να βασίζεται εξίσου στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, δηλαδή τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη βιοτεχνία, την παραγωγή ενέργειας κ.ο.κ. και όχι μόνο στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών και των τραπεζών. Κινητήριος δύναμη δεν μπορούν να είναι αποκλειστικά τα ξένα δεκανίκια και τα δάνεια. Πρέπει να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις της κυπριακής οικονομίας, τις μικρές επιχειρήσεις, τους αυτοεργοδοτούμενους και τους βιοτέχνες, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας και κυρίως τη νεολαία μας", σημείωσε.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, στην ομιλία του που διαβάστηκε στην Ολομέλεια, αναφερόμενος στην κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είπε πως "η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει με όλες τις  δυνάμεις της μέσω γενναιόδωρων κοινωνικών παροχών και σχεδίων ανάκαμψης, τον κυπριακό λαό και ειδικά τις ευάλωτες ομάδες αλλά και τον ιδιωτικό τομέα  που έχει πληγεί περισσότερο. Είναι η ευκαιρία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το μοντέλο της μικτής οικονομίας για να δώσει την ώθηση στην οικονομία που χρειάζεται. Ο κόσμος χρειάζεται δουλειές, όχι ελεημοσύνη. Για να γίνει αυτό πρέπει να αναπτυχθούν παραμελημένοι τομείς όπως πχ ο γεωργικός, αγροτικός, η πράσινη οικονομία, η μεταποιητική βιομηχανία, να στηριχτούν σχέδια για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ιδιαίτερα για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα έχω εγγράψει το θέμα και έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπορίου ώστε να επισπευθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων", είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

• Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

• Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Οι διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις το 2025

• Ρεβεγιόν στα κέντρα αναψυχής: Κρατήσεις αλλά και… ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής - Το ωράριο και οι τιμές

• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου

• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»



Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε οικοδομή στην Κισσόνεργα - Τον βρήκε πολίτης

Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε οικοδομή στην Κισσόνεργα - Τον βρήκε πολίτης

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στην περιοχή της Κισσόνεργας, το πρωί του Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top