Τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση και την ενίσχυση του ελέγχου των όπλων, του αφοπλισμού και της μη διάδοσης, επαναβεβαίωσε σήμερα το βορειοατλαντικό συμβούλιο (Μόνιμοι Αντιπρόσωπο των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ) με αφορμή την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων.
Ωστόσο, τα μέλη της συμμαχίας επαναλαμβάνουν συλλογικά την αντίθεσή τους σε αυτήν τη συνθήκη, καθώς "δεν αντικατοπτρίζει το όλο και πιο απαιτητικό περιβάλλον διεθνούς ασφάλειας και έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική μη διάδοσης και αφοπλισμού".
"Ο έλεγχος των όπλων, ο αφοπλισμός και η μη διάδοση έχουν συμβάλει και πρέπει να συνεχίσουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων ασφάλειας του ΝΑΤΟ", αναφέρουν.
"Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ατομικά και συλλογικά, έχουν μακρόχρονο ιστορικό και παίζουν το ρόλο τους και συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια σειρά πρωτοβουλιών που προσφέρουν πραγματική πρόοδο στον πυρηνικό αφοπλισμό με απτά, αποτελεσματικά μέτρα", σημειώνουν τα μέλη της συμμαχίας.
"Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον τελικό στόχο ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με όλες τις διατάξεις της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), συμπεριλαμβανομένου του άρθρου VI, με έναν ακόμη πιο αποτελεσματικό και επαληθεύσιμο τρόπο που προάγει τη διεθνή σταθερότητα , και βασίζεται στην αρχή της ασφάλειας για όλους", διευκρινίζουν.
"Η Συνθήκη NPT παραμένει το μόνο αξιόπιστο μονοπάτι για τον πυρηνικό αφοπλισμό", ξεκαθαρίζουν.
"Αναγνωρίζουμε τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της NPT, τις πέντε δεκαετίες από την έναρξη ισχύος της, και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στη διατήρηση, την καθολικότητα και την πλήρη εφαρμογή της NPT. Το επερχόμενο NPT Review Conference παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα για το σκοπό αυτό. Από την άλλη πλευρά, η συνθήκη απαγόρευσης δεν διαθέτει αυστηρούς ή σαφείς μηχανισμούς επαλήθευσης και δεν έχει υπογραφεί από κανένα κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα", αναφέρουν, προειδοποιώντας ότι "κινδυνεύει να υπονομεύσει την παγκόσμια αρχιτεκτονική μη διάδοσης και αφοπλισμού".
"Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία" και "ο βασικός σκοπός της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ είναι να διατηρήσει την ειρήνη, να αποτρέψει τον εξαναγκασμό και να αποτρέψει την επιθετικότητα", αναφέρουν.
"Ένας κόσμος όπου τα κράτη που αμφισβητούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες έχουν πυρηνικά όπλα, αλλά το ΝΑΤΟ δεν έχει, δεν είναι ένας ασφαλέστερος κόσμος. Όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει πυρηνική συμμαχία. Οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι το πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο του ΝΑΤΟ θα παραμείνει ασφαλές και αποτελεσματικό και θα απορρίψει οποιαδήποτε απόπειρα απονομιμοποίησης της πυρηνικής αποτροπής. Δεν αποδεχόμαστε κανένα επιχείρημα ότι η συνθήκη απαγόρευσης αντανακλά ή με οποιονδήποτε τρόπο συμβάλλει στην ανάπτυξη του εθιμικού διεθνούς δικαίου. Η συνθήκη απαγόρευσης δεν θα αλλάξει τις νομικές υποχρεώσεις των χωρών μας όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα. Καλούμε τους εταίρους μας και όλες τις άλλες χώρες να αναλογιστούν ρεαλιστικά τον αντίκτυπο της συνθήκης απαγόρευσης στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της NPT, και να συνεργαστούν μαζί μας για τη βελτίωση της συλλογικής ασφάλειας μέσω απτών και επαληθεύσιμων μέτρων που μπορούν να μειώσουν τους στρατηγικούς κινδύνους και να επιτρέψουν πραγματική πρόοδο στον πυρηνικό αφοπλισμό", καταλήγουν.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις