Μαζί με τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία μας πεθαίνει και το δήθεν κράτος πρόνοιας και ο πολιτισμός μας. Και όταν τελειώσει με το καλό όλο αυτό, κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν.
Γιώργος Τάττης
Οι ηλικιωμένοι στο Γηροκομείο της Περιστερώνας αφέθηκαν από τους κρατικούς αρμόδιους στο έλεος του Θεού. Και η έγνοια κάποιων ήταν να μεταφέρουν την ευθύνη αλλού, σε άλλα κρατικά τμήματα, στην διεύθυνση κοκ. Ό,τι κι αν έγινε και μπήκε ο ιός, αυτό που συνέβη μετέπειτα είναι πραγματικά εγκληματικό. Η υποστελέχωση έφερε προβλήματα, κολλούν ο ένας πίσω από τον άλλο, χωρίς νοσηλευτική φροντίδα, χωρίς προσωπικό να τους περιθάλψει σωστά. Είναι ό,τι πιο συγκλονιστικό μπορεί να ακούσει κάποιος, πόσο μάλλον να το βιώνει. Οι εκκλήσεις για βοήθεια πέφτουν στο κενό.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΛΕΥΚΩΣΙΑ - SOS από Γηροκομείο: Κολλάει ο ένας ηλικιωμένος πίσω από τον άλλο - Δυο εβδομάδες μετά οι αρμόδιοι ακόμη ψάχνονται - ΕΓΓΡΑΦΑ
Το ότι αφέθηκε ένα ολόκληρο γηροκομείο στην μοίρα του, με τους ηλικιωμένους μας να αργοπεθάινουν, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη, είναι αυτή που καταδεικνύει την απουσία συλλογικού οράματος, στρατηγικής, πρόβλεψης. Η πανδημία κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο, ότι το κράτος σταμάτησε να επιτελεί τον όποιο ρόλο νομιμοποιούσε την ύπαρξή του. Και το κράτος στην Κύπρο, σταμάτησε να παρέχει ΑΣΦΑΛΕΙΑ στους πολίτες του. Ήρθε η πανδημία και απογύμνωσε τον κάθε τεχνοκράτη, τον κάθε πολιτευτή που είχε ευθύνη να επιτάξει προσωπικό, να βρει λύσεις για τους "παππούδες". Φυσικά, τώρα βρισκόμαστε στην πραγματικότητα, όχι σε τηλεοπτικά πάνελ. Η συζήτηση δε, για αναβάθμιση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, σε κατατάσσει ως γραφικό, δεν τυγχάνει καν απάντησης.
Θυμήθηκαν κάποιες μέρες μετά να ανακοινώσουν από τα δύο αρμόδια Υπουργεία πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για σύσταση Ενδιάμεσης Δομής Φροντίδας Ηλικιωμένων που βρέθηκαν θετικοί τον ιό, αλλά δεν έχουν τέτοια συμπτώματα για να εισαχθούν στα νοσοκομεία. Αφού δεν υπάρχει ούτε προσωπικό στα γηροκομεία, ο εξοπλισμός είναι δυσεύρετος, αυτό έπρεπε να έχει γίνει από τον Μάρτιο. Ε, τώρα, μήνες μετά, «συζητείται».
Εν καιρώ πανδημίας, είναι κατά κάποιο τρόπο δύσκολο να πρέπει να αναδεικνύονται κάποιες σοβαρές ελλείψεις εκ μέρους της κυβερνητικής διαχείρισης. Προφανώς, από την μία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης. Από την άλλη, δημιουργεί επιπρόσθετο πανικό.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Άμεση ανάγκη η δημιουργία Ενδιάμεσης Δομής Φιλοξενίας ηλικιωμένων με κορωνοϊό - Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία
Όμως, πέρασαν ήδη 10-11 μήνες από τότε που έπρεπε να λάβουν μέτρα, υπήρξαν πραγματικά αμέτρητες διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα των αρμοδίων. Καρπώθηκαν, εξάλλου, όλα τα θετικά για την "νίκη" του 1ου κύματος. Είναι λοιπόν πρέπον, να δεχτούν και τις συνέπειες της "εγκληματικής" αμέλειάς τους. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και καμιά επίκληση στον "αόρατο εχθρό" ή στην "ακραία υγειονομική κρίση" δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια ανθρώπινων ζώων από αυτούς που όφειλαν να είχαν μεριμνήσει. Ιδίως, όταν οι δικές τους τοποθετήσεις έφταναν στα όρια της τρομολογανίας, φέρνοντας αντίθετα αποτελέσματα.
Πραγματικά, θλίψη και οργή. Έστω και την υστάτη. Στείλτε προσωπικό όπου χρειάζεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις