ΔΙΕΘΝΗ

H Koμισιόν προτείνει έκτακτα προληπτικά μέτρα για περίπτωση μη συμφωνίας για σχέση με το ΗΒ

H Koμισιόν προτείνει έκτακτα προληπτικά μέτρα για περίπτωση μη συμφωνίας για σχέση με το ΗΒ

Η Κομισιόν προτείνει σήμερα στοχοθετημένα μέτρα έκτακτης ανάγκης για να προετοιμαστεί για πιθανό σενάριο έλευσης του 2021 χωρίς συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με το ΗΒ.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας ότι υπάρχει σήμερα σημαντική αβεβαιότητα κατά πόσον θα υπάρξει συμφωνία την 1η Ιανουαρίου 2021.

Το πακέτο των στοχοθετημένων μέτρων έκτακτης ανάγκης που διασφαλίζουν τη βασική αμοιβαία συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τη δυνατότητα αμοιβαίας πρόσβασης αλιείας από σκάφη της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στα ύδατα του άλλου.

Ο στόχος αυτών των μέτρων έκτακτης ανάγκης είναι να καλύψει την περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει συμφωνία. Εάν δεν τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία, θα λήξουν μετά από μια καθορισμένη περίοδο.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόον Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο, δεδομένου ότι το τέλος της μεταβατικής περιόδου είναι πολύ κοντά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι εάν και όταν βρεθεί μια συμφωνία, μπορεί να τεθεί σε ισχύ εγκαίρως».

«Η δική μας ευθύνη είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης της μη σύναψης συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προχωρούμε σήμερα με αυτά τα μέτρα», είπε.

Η Κομισιόν καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους σε όλους τους τομείς να προετοιμαστούν για όλα τα πιθανά σενάρια την 1η Ιανουαρίου 2021. Το ένα σενάριο έλλειψης συμφωνίας θα προκαλέσει διαταραχές σε πολλούς τομείς. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν προτείνει σήμερα τέσσερα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό ορισμένων από τις σημαντικές διαταραχές που θα συμβούν την 1η Ιανουαρίου σε περίπτωση που δεν έχει συναφθεί ακόμη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο:

Βασική αεροπορική συνδεσιμότητα: Πρόταση κανονισμού για τη διασφάλιση της παροχής ορισμένων αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ για 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διασφαλίζει το ίδιο.

Ασφάλεια της αεροπορίας: Πρόταση κανονισμού που διασφαλίζει ότι διάφορα πιστοποιητικά ασφαλείας για προϊόντα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε αεροσκάφη της ΕΕ χωρίς διακοπή.

Βασική οδική συνδεσιμότητα: Μια πρόταση κανονισμού που καλύπτει τη βασική συνδεσιμότητα τόσο για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές όσο και για τις οδικές μεταφορές επιβατών για 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει το ίδιο για τους μεταφορείς της ΕΕ.

Αλιεία: Πρόταση κανονισμού για τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ή έως ότου συναφθεί αλιευτική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο - όποια ημερομηνία είναι νωρίτερα - για συνεχή αμοιβαία πρόσβαση των σκαφών της ΕΕ και του ΗΒ στα ύδατα του άλλου μετά τις 31/12/2020. Προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αλιείας και λαμβανομένης υπόψη της σημασίας της αλιείας για την οικονομική διαβίωση πολλών κοινοτήτων, είναι απαραίτητο να διευκολυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης των αλιευτικών σκαφών.

Η Κομισιόν θα συνεργαστεί στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προκειμένου να διευκολύνει την έναρξη ισχύος από την 1η Ιανουαρίου 2021 και των τεσσάρων προτεινόμενων κανονισμών.

«Η ετοιμότητα για την 1η Ιανουαρίου 2021 είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Η διαταραχή θα συμβεί με ή χωρίς συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ σχετικά με τη μελλοντική τους σχέση. Αυτή είναι η φυσική συνέπεια της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση και να μην συμμετέχει πλέον στην ενιαία αγορά της ΕΕ και στην τελωνειακή ένωση. Η Κομισιόν ήταν πάντα πολύ σαφής σχετικά σε αυτό», σημειώνεται.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top