Όταν καθόμαστε για πολλές ώρες, το σώμα μας δεν βλέπει την ώρα να κινηθεί ξανά. Μπορεί αυτό να ακούγεται παράλογο, καθώς –θεωρητικά– το σώμα μας επιζητεί τη χαλάρωση και την ξεκούραση, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.
Όταν καθόμαστε για πολλές ώρες, το σώμα μας δεν βλέπει την ώρα να κινηθεί ξανά. Μπορεί αυτό να ακούγεται παράλογο, καθώς –θεωρητικά– το σώμα μας επιζητεί τη χαλάρωση και την ξεκούραση, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.
Η σύντομη ανάπαυση είναι βέβαια αναγκαία ώστε να ανακάμψουμε από την καταπόνηση. Όμως σήμερα καθόμαστε περισσότερο απ' όσο χρειάζεται.
Δείτε, τώρα παρακάτω τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν κάθεστε πολλές ώρες:
Μπορεί να προκαλέσει υπνική άπνοια
Όταν κάθεσαι για ώρες, η βαρύτητα και η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στα κάτω άκρα. Έτσι, όταν αργότερα ξαπλώνεις για ύπνο, αυτό το υγρό μεταφέρεται στους μυς και τους ιστούς του αυχένα και μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, σύμφωνα με επιστήμονες του Κέντρου Ιατρικής του Ύπνου και Κιρκαδικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Έτσι, δυσκολεύεσαι να εισπνεύσεις τον αέρα και ίσως, μάλιστα, να σταματάς να αναπνέεις για σύντομα διαστήματα στη διάρκεια της νύχτας προκαλώντας υπνική άπνοια.
Αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης
Οι γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή έχουν μεγαλύτερο από το διπλάσιο, κίνδυνο να εμφανίσουν πνευμονική εμβολή, δηλαδή θρόμβο στους πνεύμονες. Κι αυτό διότι το καθισιό με μεγάλη χρονική διάρκεια, μειώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων, που μπορεί να καταλήξουν στους πνεύμονες.
Προκαλεί κατάθλιψη
Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Mental and Physical Activity, η καθιστική ζωή αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων, όπως άγχος ακόμη και κατάθλιψη.
Προβλήματα στη μέση και τον αυχένα
Είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που δημιουργεί η καθιστική ζωή. Και από αυτά που εμφανίζονται άμεσα, όπως ο πόνος στη μέση όταν κάθεσαι πολλές ώρες σε μία καρέκλα χωρίς να σηκωθείς. Επίσης, οι περισσότεροι έχουν κακή στάση του σώματος – ειδικά όταν εργάζονται μπροστά από μία οθόνη – με αποτέλεσμα σταδιακά να εμφανίζονται προβλήματα στον αυχένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις