Την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας μέσω της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/1023, ιδιαίτερα ενόψει των συνεπειών της πανδημίας έκρουσε η κοινοβουλευτική επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η οποία συζήτησε το θέμα σε αυτεπάγγελτη εξέταση κατόπιν πρότασης του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Μιχάλη Σοφοκλέους.
Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου είπε πως οι πρόνοιες της εναρμονιστικής οδηγίας είναι «σημαντικές ειδικά εν μέσω της κρίσης που διανύουμε και που σίγουρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις».
«Επομένως, οι στόχοι και εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι αυτή η εναρμόνιση δίνει εργαλεία και στις επιχειρήσεις για να μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα υφιστάμενα εργαλεία και να αποφύγουν τη πτώχευση», είπε.
Όπως ανέφερε η Υπουργός Εμπορίου, η μεταφορά της εναρμονιστικής οδηγίας, που αφορά στην ουσία την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε μια επιχείρηση προτού οδηγηθεί σε πτώχευση και εκκαθάριση, προνοεί νομοθετικές τροποποιήσεις σε τέσσερις νομοθεσίες.
Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, οι αλλαγές έχουν κατατεθεί στη Νομική Υπηρεσία και πρέπει να ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος μέσα στους επόμενους μήνες διότι η ημερομηνία εναρμόνισης είναι στις 17 Ιουλίου του 2021.
Η Υπουργός Εμπορίου είπε μάλιστα ότι κατατέθηκε από κοινού πρόταση με τον Ανώτατο Δικαστήριο για διαδικασίες αυτοματοποίησης της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας και τη δημιουργία εξειδικευμένου Δικαστηρίου για την αφερεγγυότητα που θα λειτουργεί ηλεκτρονικά.
Αναφορικά με το θέμα των καθυστερήσεων, η κ. Πηλείδου είπε σε συνάντηση που είχε με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας το ζήτημα αυτό συμφωνήθηκε να προωθηθεί ως θέμα προτεραιότητας. «Είμαστε στη διάθεση της Νομικής Υπηρεσίας για να γίνει ό,τι χρειάζεται για να προωθηθεί», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ενώπιον της επιτροπής πως η Υπηρεσία είπε πως προκύπτουν ερωτήματα που πρέπει να σταλούν για διευκρίνηση από το Υπουργείο, όπως επίσης και ενδεχομένως δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων πρέπει να εμπλακεί και η Δικαστική εξουσία.
Πάντως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου ανέφερε πως αν θα ζητηθεί παράταση στην θέσπιση της οδηγίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά στις 17 Ιανουαρίου.
«Θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων»
Από το 2015 που θεσπίστηκε το αναθεωρημένο πλαίσιο αφερεγγυότητας στην Κύπρο, βαρύτητα δόθηκε κυρίως στα διατάγματα απαλλαγής οφειλών για φυσικά πρόσωπα, ενώ δεν παρατηρήθηκε αξιοποίηση του πλαισίου για παραχώρηση δεύτερης ευκαιρίας σε επιχειρήσεις που μπορεί να αποφύγουν τη πτώχευση.
Ο εγγράψας το θέμα βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει ενδεχόμενων πτωχεύσεων εταιρειών συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Αν έχουμε μιας εταιρεία εστίασης, της οποίας από τον Μάρτιο της έχουμε απαγορεύσει να δουλεύει και η κρατική προστασία θα τελειώσει, θα είναι στο έλεος του κάθε πιστωτή που θα την οδηγήσει σε πτώχευση, ενώ θα μπορούσε να σωθεί. Αυτό ισχύει για ένα σωρό δραστηριότητες που έχουν επηρεαστεί» από την πανδημία, προειδοποίησε.
Υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε η εμπειρία του 2014, 2015 και 2016 με πολλές επιχειρήσεις να κλείνουν, ενώ μπορούσαν να σωθούν, ο κ. Σοφοκλέους πως με τη σωστή χρήση του πλαισίου όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτραπούν.
«Και όλο αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχαμε στη θέση του ένα σωστό σύστημα παροχής μιας δεύτερης ευκαιρίας. Αν δεν το πετύχουμε έγκαιρα ενόψει της νέας οικονομικής κρίσης θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων», είπε.
Ανέδειξε επίσης το θέμα του θεσμού του εξεταστή (examinership), λέγοντας πως αυτή η πτυχή της οδηγίας παραμένει ανενεργή στην Κύπρο. «Δεν έχει ενεργοποιηθεί ούτε μία φορά. Οι σύμβουλοι αφερεγγυότητας και το νεοσύστατο τμήμα αφερεγγυότητας ασχολούνται αποκλειστικά με τα θέματα ιδιωτών φυσικών προσώπων δανειοληπτών» συμπλήρωσε.
Ζήτησε όπως τα τροποποιητικά νομοσχέδια προωθηθούν έτσι ώστε να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και να κατατεθούν στη Βουλή προκειμένου να εγκριθούν πριν αυτή κλείσει τον Απρίλιο του 2021 ενόψει των βουλευτικών εκλογών έτσι ώστε η Κύπρος να εναρμονιστεί μέχρι τις 17 Ιουλίου του 2021, όριο που θέτει η ΕΕ.
«Χρειάζεται μια πολύ ισχυρή συνεργασία όλων, το αργότερο πρέπει μέχρι τον Φεβρουάριο να κατατεθεί για να περάσει», είπε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Κυπριανού χαρακτήρισε ορθές τις ανησυχίες για την καθυστέρηση αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την πορεία κάποιων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες συνεπεία της πανδημίας ειδικά το νέο χρόνο που θα τερματιστούν τα κυβερνητικά σχέδια στήριξης.
«Άρα τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων. Μπορούμε να έχουμε τα νομοσχέδια με το νέο χρόνο; θα εξεταστούν εν τάχει τα νέα νομοσχέδια για να τα εξετάσουμε με το άνοιγμα της Βουλής»; διερωτήθηκε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις