Άσχημες κατηγορίες και ανάρμοστη αναφορά θεωρεί ο νυν Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ την αναφορά του πρώην ηγέτη των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι «η Τουρκία θα βάλει τον Τατάρ να γλύψει και να φάει τις δηλώσεις του για την ομοσπονδία».
Οι δηλώσεις Ταλάτ έγιναν σε τηλεοπτική εκπομπή της τηλεόρασης Κίπρις προκαλώντας την αντίδραση του Ερσίν Τατάρ σήμερα με γραπτή δήλωση. «Αφού ήταν εφικτή η λύση της ομοσπονδίας με την ε/κ πλευρά γιατί δεν τα κατάφερε ο κ. Ταλάτ εντός της πενταετούς θητείας του μεταξύ 2005-2010».
Ο κ. Τατάρ επανέλαβε την θέση του ότι η πραγματικότητα αυτή την στιγμή στην Κύπρο είναι η ύπαρξη δύο χωριστών κρατών. «Κι εγώ υπερασπίζομαι μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας προς την κατεύθυνση της εντολής που έλαβα από τον λαό μου στις 18 Οκτωβρίου. Σε αυτό συμφωνεί και η Τουρκία. Αφήνω στην κρίση του λαού μας το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ δεν το αντιλαμβάνεται αυτό και προέβη σε άσχημες κατηγορίες εναντίον μου και εναντίον της Τουρκίας. Το αφήνω αυτό στην κρίση του λαού μας».
Δεν προτίθεμαι να εισέλθω σε αχρείαστη αντιπαράθεση με κανέναν, όμως δεν θα μείνω σιωπηλός μπροστά σε άδικους, αναληθείς ισχυρισμούς που ενοχλούν τον λαό μας και θα πλήξουν το «κράτος» μας, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ.
«Δεν θέλω να απαντήσει στον κ. Ταλάρ με τις δικές του εκφράσεις αλλά θεωρώ επωφελές να υπογραμμίσω το εξής: τον Ιούλιο του 2017 οι συνομιλίες για ομοσπονδιακή λύση μεταξύ δύο φλογερών υπερασπιστών της ομοσπονδίας κατέρρευσαν εξαιτίας της ασυμβίβαστης στάσης της ε/κ πλευράς, σύμφωνα με την έκφραση του κ. Ακιντζί. Σε δήλωσή του που έκανε μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ‘αυτή ήταν η τελευταία προσπάθεια για ομοσπονδία της δικής μας γενιάς’. Μεταξύ 2017 – 2020, τρία χρόνια, οι πλευρές δεν διένυσαν ούτε ένα εκατοστό ακόμα στο δρόμο προς την ομοσπονδιακή λύση, στο τραπέζι των συνομιλιών δεν μπόρεσαν να παρακαθίσουν».
Ο ίδιος και το ΚΕΕ, πρόσθεσε, εδώ και χρόνια λένε ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη και δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο, και υπογραμμίζουν ότι εάν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία, είναι απαραίτητο να ενεργήσουν με βάση αυτά τα γεγονότα. Σημείωσέ δε ότι ο «λαός» γνωρίζει αυτές του τις και έδειξε την εκτίμησή του. Με αυτές τις απόψεις εξελέγη στις «προεδρικές εκλογές», είπε.
Αυτές τις απόψεις, ανέφερε, μετέφερε στα ΗΕ, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους ξένους διπλωμάτες, μετά τις 18 Οκτωβρίου. «Τί έπρεπε να κάνω δηλαδή; Θα έπρεπε να συμπεριφερθώ διπρόσωπα, αφήνοντας κατά μέρος τα όσα είπα κατά την προεκλογική περίοδο λέγοντας ότι θα συνεχίσω να διαπραγματεύομαι την ομοσπονδία που δοκιμάστηκε αλλά απέτυχε για 40 χρόνια; Δεν το έκανα αυτό και δεν θα το κάνω».
Ο κ. Τατάρ είπε ότι είχαν διεξοδικές διαβουλεύσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγγίπ Έρντογαν, τον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την ομάδα του και συμφώνησαν ότι υπό το φως των εξελίξεων αποτελεί αναγκαιότητα πλέον η υποστήριξη της λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα των Τ/κ και της Τουρκίας. «Επομένως, ενώ η κατάσταση είναι αυτή, ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία θα με αφήσει στα μισά του δρόμου, ούτε ρεαλιστικός είναι, και αποτελεί μια βαριά και απαράδεχτη κατηγορία προς την Τουρκία».
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, η Τουρκία απέδειξε ότι όποιο και αν είναι το κόστος, ποτέ δεν θα αφήσει μόνους τους Τ/κ στον αγώνα τους για ύπαρξη, ελευθερία και κυριαρχία.
Τι είπε ο Ταλάτ
Δύσκολες μέρες περιμένουν τους Τ/κ λόγω της στάσης του Ερσίν Τατάρ εναντίον της ομοσπονδιακής λύσης, είχε πει ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού Κίπρις, λέγοντας πως τα ΗΕ δεν πρόκειται να υπεισέλθουν στην συζήτηση που ο κ. Τατάρ θέλει για μια βάση συμφωνίας που θα περιέχει τα δύο κράτη.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Ταλάτ είπε ότι τα ΗΕ δεν έχουν τέτοια εντολή και πως αν το ΣΑ δεν πει ότι «μπορούν να συζητηθούν τα δύο κράτη», ο ΟΗΕ δεν θα διοργανώσει διαπραγματεύσεις.
Η Τουρκία ακολουθεί εφήμερη πολιτική, δήλωσε προσθέτοντας ότι όταν η Τουρκία χρειαστεί να επιδείξει ελαστικότητα για το Κυπριακό λόγω των εθνικών της συμφερόντων και τις σχέσεις της με την ΕΕ, «θα βάλει τον Τατάρ να γλύψει όλα αυτά που λέει και να τα φάει».
Υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει τον Τατάρ και από τα ΜΚΔ λέγοντας ότι στο παρελθόν ακόμα και ο «εφευρέτης των δύο κρατών», Ραούφ Ντενκτάς δεν μπόρεσε να φέρει αυτή την λύση και πήγε σε διαπραγματεύσεις έστω και αν δεν το ήθελε.
«Υπάρχει ένα γεγονός στο οποίο ήμουν μάρτυρας προσωπικά. Ο Ντενκτάς δεν ήθελε να πάει στην Νέα Υόρκη το 2004. Η Τουρκία του είπε ‘πρέπει να πας’ και πήγε». Ο κ. Ταλάτ πρόσθεσε ότι διαφέρουν οι δηλώσεις του κ. Τατάρ από αυτές της Τουρκίας στο θέμα των διαπραγματεύσεων.
Εκφράζοντας την άποψη ότι δεν έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα στις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί διότι ήταν φανερό πως δεν θα κέρδιζε, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι αποτέλεσμα τούτου ήταν να συμβεί κάτι πολύ κακό, καθώς; - είπε – σήμερα έχουν ως «πρόεδρο» ένα άτομο που δεν γνωρίζει καθόλου το κυπριακό και υποστηρίζει τα δύο κράτη. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι συνομιλητής με την Τουρκία από εδώ και μπρος. Αυτό θα μας κοστίσει πολύ ακριβά. Ας πούμε ότι αύριο άρχισαν συνομιλίες. Θα βάλουν έναν εκπρόσωπο από την Τουρκία μέσα στην διαπραγματευτική ομάδα. Δεν μπορούν να ελέγξουν αλλιώς προς τα πού θα πάει αυτή η υπόθεση. Διότι ο Ερσίν Τατάρ δεν γνωρίζει το θέμα».
Παρέμβαση Ακιντζί
«Μην σταματήσετε να λέτε κυρίαρχη ισότητα, ονομάστε το, λέτε ότι θέλετε ένα ξεχωριστό επίσημα αναγνωρισμένο κράτος. Σε ποιον το λέτε αυτό, στον εκπρόσωπο που έρχεται εξ ονόματος του ΟΗΕ; Είναι δυνατόν για τον ΟΗΕ να το αποδεχτεί αυτό;» αναφέρει σε ανάρτησή του ο τέως ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί.
Στην σημερινή του ανάρτηση ο κ. Ακιντζί διερωτήθηκε επίσης εάν είναι εφικτό το ΣΑ του ΟΗΕ να αλλάξει τις αποφάσεις του και να ανοίξει το δρόμο για αναγνώριση για τους Τ/κ. «Χωρίς αμφιβολία δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό που θα συμβεί είναι να χαθεί πολύτιμος χρόνος από εμάς» Η «ε/κ διοίκηση» - όπως ανέφερα – θα συνεχίσει να ενισχύει την θέση της ενεός της ΕΕ και την θέση της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και στην βόρεια Κύπρο η πολιτική θα συνεχίσει να είναι το θύμα της «νομαρχοποίησης». Τους Τ/κ που δεν αρέσει αυτή η πορεία, τους περιμένει ένας δύσκολος αγώνας σε δύσκολες συνθήκες, κατέληξε ο κ. Ακιντζί.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις