ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές στο ThemaOnline: Το πολύκροτο ψήφισμα που αναφέρεται σε 'αυστηρές κυρώσεις' στην Τουρκία - Έχει νομική ισχύ και ποιός ο ρόλος του;

Ευρωβουλευτές στο ThemaOnline: Το πολύκροτο ψήφισμα που αναφέρεται σε 'αυστηρές κυρώσεις' στην Τουρκία - Έχει νομική ισχύ και ποιός ο ρόλος του;

Μπήκαμε στον μήνα όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις έναντι της Τουρκίας από τους ηγέτες κρατών στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, με τους ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκτιμούν πως είναι δύσκολος ο δρόμος για κυρώσεις, παρά το σχετικό και σημαντικό ψήφισμα που εγκρίθηκε μια εβδομάδα πριν. Δίνει όμως μια νέα δυναμική και επιτείνει τις "πιέσεις" στους ηγέτες.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ευρωπαίοι εταίροι δεν είδαν με καλό μάτι την ενέργεια της Τουρκίας να προχωρήσει ουσιαστικά σε κίνηση στρατηγικής αποκλιμάκωσης, αποσύροντας το Όρουτς Ρέις σε τουρκικό λιμάνι. Φυσικά, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειες προσανατολίστηκε σε μια δήλωση που παραπέμπει σε ολοκλήρωση της αποστολής του, επισημαίνοντας πως «το πλοίο μας, το οποίο συνέλεξε 10.995 χλμ 2D σεισμικών δεδομένων, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας».

Κάτι το οποίο δεν συνέβη και με το Barbaros, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στην θάλασσα της Κύπρου, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, να τονίζει πως «τα πάντα είναι στο τραπέζι» και να ξεκαθαρίζει πως «δεν θα γίνει επανεξέταση στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης ή στο πλαίσιο μιας ενέργειας, αλλά με βάση τις ενέργειες, τις ανακοινώσεις και τη συμπεριφορά για συγκεκριμένη περίοδο».

Το πολυσυζητημένο Ψήφισμα – Ψηφίστηκε τροπολογία του ΕΛΚ που απαιτεί «σκληρές κυρώσεις»
Το Ψήφισμα «σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια έπειτα από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και η επείγουσα ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών», εμπεριέχει τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με πρωτοβουλία των Κύπριων ευρωβουλευτών Λουκά Φουρλά και Λευτέρη Χριστοφόρου, αλλά και του Ελλαδίτη Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στην οποία αναγράφεται ρητά πως η Ε.Ε. πρέπει «να αναλάβει δράση και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις σε απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», αντί της αναφοράς για «εξέταση της δυνατότητας επιβολής στοχευμένων κυρώσεων».

Σημειώνουμε πως η τροπολογία στηρίχθηκε από όλους τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, όπως και το τελικό ψήφισμα. Η τροπολογία έχει ψηφιστεί από 440 ευρωβουλευτές, ενώ το τελικό ψήφισμα από την συντριπτική πλειοψηφία των 635.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρωτοβουλίες για να ενταχθεί το θέμα της Αμμοχώστου στην Ατζέντα της Ολομέλειας είχε λάβει και στο παρελθόν η συμμαχία της GUE, στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τους Ευρωβουλευτές, θέλοντας να αναδειχθεί η σημαντικότητα της «συντριπτικής υπερψήφισης» του ψηφίσματος. Όπως είναι γνωστό, το ψήφισμα δεν έχει κάποια νομική ισχύ, αλλά μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε διπλωματικό επίπεδο, υπό μορφή «πίεσης».

Λ. Φουρλάς: "Πολύ σημαντική νίκη – Δεν πρέπει να αγνοηθεί από το Συμβούλιο"
Ο ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ και ΕΛΚ, Λουκάς Φουρλάς, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας τόνισε πως «πρόκειται για μια πολύ σημαντική νίκη, υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά καταγράφεται σε ψήφισμα με τόση μεγάλη σαφήνεια, σε έγγραφο θεσμικού οργάνου, το αίτημα για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας». Είπε επίσης ότι γίνονται σαφέστατες αναφορές στο κυπριακό, στη βάση λύσης, στην αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων και στην επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους», ενώ πρόσθεσε ότι η τροπολογία που υιοθετήθηκε από την ομάδα του «αποτελεί ένα συντριπτικό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί από το Συμβούλιο».

Ερωτηθείς σε σχέση με τη διαδικασία, είπε πως «το θέμα συζητήθηκε μετά από παρεμβάσεις πολιτικών ομάδων μεταξύ των οποίων και του ΕΛΚ», ενώ ξεκαθάρισε πως ήταν προϊόν μεθοδικότητας και συλλογικής δουλειάς, ο καθένας στα πλαίσια της Ευρωομάδας που συμμετέχει».

λ. Χριστοφόρου: Δώσαμε μάχη για την τροπολογία
Ο Λευτέρης Χριστοφόρου, επίσης από ΔΗΣΥ και ΕΛΚ, ανέφερε ότι υιοθετήθηκε τροπολογία του ΕΛΚ που «απαιτεί ισχυρές κυρώσεις», ενώ στηλίτευσε το ότι οι άλλες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου δεν απαίτησαν κάτι τέτοιο, παρά μόνο «αυστηρές νότες» προς την Τουρκία.
«Έγινε ένα συναινετικό ψήφισμα» με το ΕΛΚ να βρίσκει αντιδράσεις από τους υπόλοιπους ως προς το να περιληφθούν ρήτρες για κυρώσεις», πρόσθεσε, εξηγώντας πως «αμέσως μετά κινητοποιηθήκαμε αμέσως για να βάλουμε τροπολογία πάνω στο κοινό ψήφισμα».

«Εάν δεν δίναμε τη μάχη να βάλουμε την τροπολογία και να την περάσουμε με σχετική πλειοψηφία, δε θα υπήρχε τώρα η ρητή αναφορά για κυρώσεις. Το ψήφισμα πέρασε γιατί τους υποχρεώσαμε να του περάσουν», κατέληξε ο κ. Χριστοφόρου.

Τέλος, τόνισε πως η παρουσία ενός τέτοιου ισχυρού ψηφίσματος σίγουρα διαδραματίζει σοβαρό ρόλο. Όποιοι επιχειρήσουν να αντιταχθούν στις κυρώσεις θα πρέπει να λογοδοτήσουν, καθώς το ψήφισμα αποτελεί δέσμευση προς τις κυβερνήσεις, να ακολουθήσουν τη γραμμή των εκπροσώπων τους».

Γ.Γεωργίου: Καταφέραμε να γίνει η συζήτηση τώρα – Η τροπολογία έτυχε άστοχης επικοινωνιακής διαχείρισης
Με τη σειρά του ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της GUE, Γιώργος Γεωργίου, μας ενημέρωσε ότι «από τον Σεπτέμβριο και για 3 συνεχόμενες ολομέλειες, εγώ εκπροσωπώντας την GUE, ζήτησα μέσα από το Προεδρείο να γίνει συζήτηση στην ολομέλεια συνοδευόμενη από έκδοση ψηφίσματος. Οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες δεν συναινούσαν. Ούτε οι πρόεδροι. Καταφέραμε να γίνει η συζήτηση τώρα. Εγώ ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της GUE μαζί με τους υπολοίπους εισηγητές από τις άλλες πολιτικές ομάδες κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να εκδοθεί ένα δυνατό ψήφισμα για το ζήτημα της Αμμοχώστου».

Τόνισε επίσης ότι συμπεριλήφθηκε η ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντανά μέσα στο πλαίσιο του Γκιουτέρες, επισημαίνοντας πως η αναζητουμένη λύση είναι η ΔΔΟ και όχι τα δύο κράτη που προβάλει ο Τατάρ με τον Ερντογάν. «Θέλουμε καταδίκη των ενεργειών τους στην Αμμόχωστο και ανάγκη αναίρεσης αυτών των ενεργειών», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο ΙΣΤ’ 16 (παρ. 3), στο οποίο καλείται το Ευρ. Συμβούλιο «να διατηρήσει την ενιαία θέση του έναντι των μονομερών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, εξετάζοντας παράλληλα τη δυνατότητα επιβολής στοχευμένων κυρώσεων, υπενθυμίζοντας ότι περαιτέρω κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω του διαλόγου, της γνήσιας συνεργασίας και της απτής προόδου».

Τέλος, έκανε λόγο για «ενέργειες που έγιναν χωρίς καμία συνεννόηση με κατάθεση μιας τροπολογίας την τελευταία στιγμή», προσθέτοντας ότι προφανώς την υπερψήφισαν. Όμως, «η τροπολογία έτυχε μιας άστοχης επικοινωνιακής διαχείρισης που δεν εξυπηρετούσε τίποτα άλλο παρά μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η ενότητα την οποία επικαλούνται όλοι χτίζεται με πράξεις αλληλοσεβασμού και δεντολογίας»

Κ. Μαυρίδης: Στηρίξαμε και υπερψηφίσαμε – Καιρός για πιέσεις για πρακτική αξία
Ο Κώστας Μαυρίδης εκ μέρους του ΔΗΚΟ και των S&D, τόνισε στο ThemaOnline πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μίλησε σύσσωμο, συντριπτικά και ξεκάθαρα, καταδικάζοντας την Τουρκία για τις παρανομίες της στα Βαρώσια, καλώντας την να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να σταματήσει την πολιτική του εποικισμού και να ανατρέψει όσα έκανε στην περιοχή των Βαρωσίων, παραδίνοντας την περιοχή στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ, όπως ζητούν και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επιπλέον, στηρίξαμε και υπερψηφίσαμε τη θέση για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία και το θέμα πλέον τίθεται ενώπιον των επικεφαλής των Κυβερνήσεων στο Ευρ. Συμβούλιο 10-11 Δεκ».

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα και την ισχύ του ψηφίσματος, απάντησε ότι «εφόσον το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις πιέσεις μας ώστε να αποκτήσει πρακτική αξία. Το επιχείρημά μας πρέπει να είναι συγκεκριμένο: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ιδιαίτερα η Γερμανική Προεδρία της Μέρκελ, έχουν τη δυνατότητα να ευθυγραμμιστούν με την επιθυμία των ευρωπαίων πολιτών, όπως εκφράστηκε μέσω των εκπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία.

Οτιδήποτε άλλο, φέρνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε διάσταση με την επιθυμία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αξίες της ΕΕ».

Δ. Παπαδάκης: Συλλογική προσπάθεια και η πρωτοβουλία Παπαδάκη στην Επιτροπή Αναφορών
Τέλος, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, επίσης μέλος της ομάδας των S&D, ξεκαθάρισε πως «ήταν μια σκληρή προσπάθεια για να φτάσουμε σε ένα κοινό αποτέλεσμα. Και από πλευράς του ΕΛΚ που κατέθεσε τη σχετική τροπολογία και από την GUE που πήρε την πρωτοβουλία για συζήτηση της Αμμοχώστου, αλλά και από εμάς που στηρίξαμε».

Έκανε επίσης αναφορά στην πίεση που δίνεται μέσω της Επιτροπής Αναφορών, στην γνωμοδότηση για το Βαρώσι με δική του πρωτοβουλία, όπου έχει αποσταλεί και έχει ληφθεί υπόψη για το συγκεκριμένο ψήφισμα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top