ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Υιοθετήθηκε τροπολογία του Δ. Παπαδάκη για Βαρώσια - Θα προσμετρηθεί στην έκθεση προόδου της Τουρκίας

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Υιοθετήθηκε τροπολογία του Δ. Παπαδάκη για Βαρώσια - Θα προσμετρηθεί στην έκθεση προόδου της Τουρκίας

Μια τοποθέτηση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Επιτροπή Αναφορών, κάτι το οποίο θα κατατεθεί στην αντίστοιχη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και θα προσμετρηθεί για την έκθεση προόδου της Τουρκίας.

Η Επιτροπή Αναφορών, στην ουσία υιοθέτησε σχέδιο γνωμοδότησης για επικέντρωση στα ψηφίσματα για την επιστροφή του Βαρωσίου. Σκιώδης εισηγητής της έκθεσης ήταν ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, όπου κατέθεσε τις σχετικές τροπολογίες.

Παρουσίασε επίσης προφορική τροπολογία η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα, καταδικάζοντας το μονομερές άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων από ψευδοκράτος και Τουρκία.
Προηγήθηκε φυσικά η επίσκεψη των μελών της εν λόγω Επιτροπής στην πόλη της Αμμοχώστου το 2018.

Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων λαμβάνεται υπόψη η τοποθέτηση και η τροπολογία της Επιτροπής Αναφορών.

Σημειώνουμε πως η Επιτροπή Αναφορών λειτουργεί ως οιωνοί δικαστήριο χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες. Δηλαδή, η επιτροπή έχει τη δυνατότητα με τις αποφάσεις της να ασκεί πιέσεις και να δρα συμβουλευτικά, χωρίς να υπάρχουν όμως εκτελεστικές αρμοδιότητες. Τα θέματα που ασχολείται ακολουθούν προσφυγές πολιτών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ακολουθήθηκαν προσφυγές συμπολιτών μας από την Αμμόχωστο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ψήφιση προχώρησε με 30 ψήφους υπέρ, 5 αποχές και καμία κατά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του

ΠτΔ: Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας του θα συνεχίζει να εργάζεται για επανέναρξη των συνομιλιών, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση της κυπριακής ομογένειας, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου, όπως είπε, παρουσίασε νέες ιδέες που αφορούν την ουσία, τη μεθοδολογία, τα ΜΟΕ που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως σημείωσε ότι «η τουρκική πλευρά απάντησε αρνητικά».

BEST OF TOTHEMAONLINE