Πώς θα προστατεύσεις τον εαυτό σου και ταυτόχρονα θα φροντίσεις και τον άρρωστο.
Ένα ζήτημα που προβληματίζει όλους σε περίπτωση που συμβεί στη δική μας περίπτωση.
Βασικό πρώτο βήμα είναι να μείνεις σε άλλο δωμάτιο από τον ασθενή. Εννοείται πως θα πρέπει να κοιμάται σε άλλο υπνοδωμάτιο. Αν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιείται ξεχωριστό μπάνιο, κάντε το επίσης. Αν όχι, πρέπει το μπάνιο και η τουαλέτα να καθαρίζεται ιδιαίτερα σχολικά, με χρήση γαντιών μιας χρήσης. Τα σφουγγαράκια καθαρίσματος που θα χρησιμοποιούνται κάθε φορά, πρέπει να πετάσσονται και μην ξεχνάς να αερίζεις επαρκώς κάθε κοινόχρηστο χώρο.
Κατά τη φροντίδα του ασθενούς, θα πρέπει να φοράς μάσκα προσώπου ή εάν βρίσκεσαι στο ίδιο δωμάτιο μαζί του. Φοράς μάσκα προσώπου μίας χρήσης και γάντια όταν αγγίζεις ή έρχεσαι σε επαφή με τα σωματικά υγρά του ασθενούς (όπως σάλιο, βλέννα), καθώς και με το αίμα ή τα κόπρανα. Πέταξε τις μάσκες και τα γάντια μίας χρήσης μετά τη χρήση τους σε διπλό κατά προτίμηση σακούλι απορριμάτων. Κατά την αφαίρεση του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, πρώτα αφαίρεσε και πέταξε τα γάντια. Στη συνέχεια, καθάρισε αμέσως τα χέρια σου με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών. Αφαίρεσε και απόρριψε τη μάσκα προσώπου και καθάρισε αμέσως τα χέρια σου πάλι με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών.
Απόφυγε να μοιράζεσαι είδη οικιακής χρήσης με τον ασθενή. Δεν πρέπει να μοιράζεστε πιάτα, ποτήρια, κύπελλα, μαγειρικά σκεύη, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα ή άλλα αντικείμενα. Αφότου ο ασθενής χρησιμοποιήσει αυτά τα αντικείμενα, θα πρέπει να τα πλένεις προσεκτικά. Καθάριζε καθημερινά όλες τις σκληρές και μεταλλικές επιφάνειες, όπως μετρητές, πόμολα, είδη μπάνιου, τουαλέτες, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, ταμπλέτες και κομοδίνα κ.ά. Επίσης, καθάριζε τις επιφάνειες που μπορεί να έχουν αίμα, κόπρανα ή σωματικά υγρά πάνω τους. Χρησιμοποίησε οικιακό προϊόν ή χλωρίνη σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος. Βεβαιώσου ότι έχεις καλό αερισμό κατά τη χρήση του προϊόντος. Πλύνε καλά τα ρούχα. Αφαίρεσε αμέσως και πλύνε τα ρούχα ή τα κλινοσκεπάσματα που περιέχουν αίμα, κόπρανα ή σωματικά υγρά. Να φοράς γάντια μίας χρήσης κατά το χειρισμό λερωμένων αντικειμένων και κράτησε τα λερωμένα αντικείμενα μακριά από το σώμα σου. Καθάρισε τα χέρια σου (με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ) αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών. Γενικά, να χρησιμοποιείς ένα κανονικό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων σύμφωνα με τις οδηγίες του πλυντηρίου και να τα στεγνώνεις προσεκτικά, χρησιμοποιώντας τις θερμότερες θερμοκρασίες που συνιστώνται στην ετικέτα του ρουχισμού.
Τοθέτησε όλα τα χρησιμοποιημένα γάντια μίας χρήσης, μάσκες προσώπου και άλλα μολυσμένα αντικείμενα σε δοχείο και απομάκρυνέ τα. Καθάρισε τα χέρια σου (με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ) αμέσως μετά το χειρισμό αυτών των αντικειμένων. Το σαπούνι και το νερό πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση εάν τα χέρια είναι ορατά βρώμικα. Αν πάλι δεν μένεις στο ίδιο σπίτι,περιόρισε τις επισκέψεις στον χώρο του ασθενούς ή και απαγόρευσέ τες αν δεν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να πραγματοποιηθούν. Τα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να φροντίζουν τα κατοικίδια και όχι οι ασθενείς, οι οποίοι δεν πρέπει να αγγίζουν τα κατοικίδια ζώα όσοι είναι άρρωστοι.
Βεβαιώσου ότι οι κοινόχρηστοι χώροι στο σπίτι αερίζονται καλά και άνοιγε τα παράθυρα όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Πότε μπορείτε να διακόψτε την κατ' οίκον απομόνωση; Όταν τα μέτρα που έχει εξαγγέλλει η κυβέρνηση θα γίνουν περισσότερο ελαστικά για άτομα που έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα τα οποία θα υποχωρήσουν. Θα μπορούν, αφού πρώτα πάρουν την έγκρισή του γιατρού τους να επιστρέψουν σε καθημερινές δραστηριότητες και να διακόψουν την απομόνωση στο σπίτι.
Οι ασθενείς με επιβεβαιωμένο COVID-19 θα πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς απομόνωσης στο σπίτι, έως ότου ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους θεωρηθεί χαμηλός. Η διακοπή των προληπτικών μέτρων, του διαχωρισμού του ατόμου που εμφάνισε συμπτώματα, και της επιστροφής σε καθημερινές δραστηριότητες, θα πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση, σε συνεννόηση με τον γιατροί και το νοσοκομείο.
Θα πρέπει να βοηθήσεις τον ασθενή στις βασικές ανάγκες του σπιτιού και να παράσχεις υποστήριξη για να προμηθευτεί συνταγές ή να εξυπηρετήσει άλλες προσωπικές ανάγκες.
Aπό lifo.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σήμερα απεβίωσε ο 43χρονος με γρίπη Α - Άλλα πέντε άτομα νοσηλεύονται
• Θάνατος 62χρονου στη Λεμεσό: Δεν σκότωσε τελικά η 63χρονη τον σύζυγο της - Αφέθηκε ελεύθερη
• Δρ.Καραγιάννης: Σε έξαρση οι ιώσεις στην Κύπρο - Πως θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις