Έλεγχο σε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου εντός εφτά ημερών, με μία επανάληψη.
Αυτό προτείνει ο Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρων, Δρ. Γιώργος Πάνος, οποίος είπε ότι με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται το καθολικό lockdown και συνεχίζει η οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα.
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δρ. Πάνος ανέφερε ότι ο έλεγχος θα πρέπει να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός 7 ημερών, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα απομονώνονται μόνο όσοι είναι θετικοί στον ιό.
Σύμφωνα με τον Δρ. Πάνο με τη μέθοδο αυτή αποφεύγεται ένα καθολικό lockdown, το οποίο όπως εξήγησε «αποσύρει και τους θετικούς και τους αρνητικούς στον ιό».
Να αποσυρθούν μόνο οι θετικοί στον ιό
Ο ίδιος προτείνει να αποσυρθούν μόνο οι θετικοί στον ιό και αυτό τονίζει πως θα επιτευχθεί με τους συνεχείς ελέγχους, ενώ σημειώνει πως δίδεται το πράσινο φως στους ανθρώπους που είναι αρνητικοί να εργάζονται στις δουλειές τους και να συνεχιστεί η οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα.
Είπε ακόμα ότι με αυτό τον τρόπο η κοινωνία θα μπορεί να έχει μια πολύ άνετη δραστηριότητα, χωρίς περιορισμούς και αυστηρά μέτρα.
Διαχρονική μέθοδος που καθαρίζει την Κύπρο
Επίσης, είπε πως η μέθοδος αυτή είναι διαχρονική, καθαρίζοντας την Κύπρο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζει τώρα η Κύπρος, ο κ. Πάνος είπε πως δεν είναι διαχρονικά και δεν οδηγούν σε επίλυση του προβλήματος.
«Έχουμε αναλωθεί σε μια λίστα από πολλά πράγματα, χωρίς να έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο να εφαρμόζεται», είπε.
Έκανε λόγο για την ανάγκη για μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία, όπως εξήγησε, μπορούν να εφαρμοστούν από τώρα και να μας οδηγήσουν στην περίοδο του εμβολιασμού με μικρό αριθμό του πληθυσμού θετικό στον κορωνοϊό.
«Η μέθοδος που έχω καταθέσει», είπε, «οδηγεί σε σημείο, που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να είναι αρνητικό στον ιό και να μπορεί να εμβολιαστεί. Το να ελέγξουμε τους οίκους ευγηρίας δεν σημαίνει πως τελειώσαμε».
Πρέπει να εφαρμοστούν μακροπρόθεσμα μέτρα
Αναφορικά με τα μακροπρόθεσμα μέτρα που προτείνει, είπε πως αυτά έχουν να κάνουν με το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς και τους οίκους ευγηρίας, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις εργασίες υψηλής απόδοσης, όπως τράπεζες, κοινωνικές υπηρεσίες, σουπερμάρκετ, φαρμακεία και σχολεία, εξηγώντας ότι θα πρέπει να ελέγχονται ανά εβδομάδα.
Επίσης, ελέγχους προτείνει και σε όλους όσοι εισέρχονται στην Κύπρο.
«Έλεγχος σε όλους, λοιπόν, και συχνός ανά εβδομάδα. Χρειάζεται μια αλληλουχία βεβαίωσης ότι αυτός που εργάζεται στην κοινωνία και εισέρχεται στην κοινότητα είναι αρνητικός», ανέφερε.
Πλαφόν στις τιμές των τεστ
Επιπλέον, είπε πως πρέπει να μπει ένα πλαφόν στις τιμές των τεστ, αφού όπως εξήγησε «όσο πιο φτηνά, τόσο πιο πολύ εύκολα μπορεί ο απλός πολίτης να πηγαίνει να ελέγχεται και μόνος του και να μην περιμένει το κράτος να τον ελέγξει δειγματοληπτικά».
Τέλος, ανέφερε πως αν εφαρμοστούν αυτά που προτείνει το συντομότερο «δεν θα χρειάζεται να προβαίνουμε σε lockdown ή περιορισμούς».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις