Πάνω από 600 πρόσωπα, φερόμενα ως μέλη των λεγόμενων maras, των συμμοριών οι οποίες σπέρνουν τρόμο στο βόρειο τμήμα της κεντρικής Αμερικής, συνελήφθησαν χθες Πέμπτη σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, στο Σαλβαδόρ, στη Γουατεμάλα και στην Ονδούρα, ανακοίνωσαν οι αρχές των τριών χωρών.
Η επιχείρηση "διεξάγεται ταυτόχρονα στην Ονδούρα, στη Γουατεμάλα και στο Σαλβαδόρ" στο πλαίσιο της "περιφερειακής ασπίδας" που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ ως προς τον συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τριών χωρών στον αγώνα εναντίον των συμμοριών, δήλωσε ο σαλβαδοριανός γενικός εισαγγελέας Ραούλ Μελάρα.
Στο Σαλβαδόρ, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 1.152 φερόμενων ως κακοποιών, διευκρίνισε ο Μελάρα.
Χθες Πέμπτη, περί το μέσο της ημέρας, είχαν συλληφθεί 572 ύποπτοι, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Από την πλευρά της η εισαγγελία της Γουατεμάλας ανακοίνωσε τη σύλληψη φερόμενων ως κακοποιών τους οποίους βαρύνουν υποψίες πως ενέχονται σε εκβιάσεις, μια από τις κυριότερες δραστηριότητες των maras, μαζί με τη διακίνηση ναρκωτικών, τη διακίνηση ανθρώπων και τις δολοφονίες επί πληρωμή.
Διενεργήθηκαν έρευνες σε τουλάχιστον 80 τοποθεσίες στην περιοχή της πρωτεύουσας και στα διοικητικά διαμερίσματα Πετέν (βόρεια) Κετσαλτενάνγκο (δυτικά) και Χουτιάπα και Εσκουίντλα (νότια), διευκρίνισαν οι αρχές της Γουατεμάλας.
"Αντιδρούμε (...) στις δολοφονίες, στη διακίνηση ανθρώπων. Πρόκειται για μια προσπάθεια της δικαιοσύνης να αποσύρει από την κυκλοφορία γκάνγκστερ και κακοποιούς", συνόψισε ο εισαγγελέας Μελάρα, ο οποίος διευθύνει προσωπικά την επιχείρηση στο Σαν Σαλβαδόρ, την πρωτεύουσα της χώρας.
Τέσσερις επικεφαλής συμμοριών συγκαταλέγονται στους συλληφθέντες, σύμφωνα με τη σαλβαδοριανή αστυνομία, η οποία δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Το Σαλβαδόρ (6,6 εκατομμύρια κάτοικοι) συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες στον πλανήτη, εξαιρουμένων εμπόλεμων ζωνών: το 2019, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανήλθε σε 35,6 ανά 100.000 κατοίκους. Στην πλειονότητά τους, οι φόνοι αποδόθηκαν στις maras.
Οι maras εκτιμάται ότι έχουν περίπου 70.000 μέλη στο Σαλβαδόρ, από τα οποία 17.000 βρίσκονται πίσω από τα σίδερα. Η βία των συμμοριών και η μιζέρια θεωρούνται τα βασικά αίτια της μαζικής μετανάστευσης στις ΗΠΑ χιλιάδων πολιτών των κρατών της κεντρικής Αμερικής, σε αναζήτηση καλύτερης ζωής.
Στην Ονδούρα εξάλλου, στο επίκεντρο επιχείρησης με κωδική ονομασία "Τσακάλι" ήταν δίκτυο διακινητών παράτυπων μεταναστών. Αυτή η "επιχείρηση άνευ προηγουμένου" διεξήχθη σε επτά πόλεις της χώρας και περίπου 20 φερόμενοι ως κακοποιοί μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών, ανέφερε χθες η γενική εισαγγελία στην Τεγκουσιγκάλπα.
Η επιχείρηση "Τσακάλι" επέτρεψε να κατασχεθούν σπίτια και αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνταν από αυτό το δίκτυο διακίνησης παράτυπων μεταναστών, κατά τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.
Το δίκτυο εγγυάτο την είσοδο στις ΗΠΑ περίπου εκατό παράτυπων μεταναστών κάθε εβδομάδα, πάντα σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές. Κάθε μετανάστης που ήθελε να φθάσει στο αμερικανικό όνειρο, από την Ονδούρα, από τη Νικαράγουα, από την Κούβα, από την Ινδία ή από την αφρικανική ήπειρο, υποχρεωνόταν να πληρώσει την οργάνωση 8.000 ως 12.000 δολάρια, κατά την εισαγγελία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις