Σε λαϊκό προσκύνημα έχει τεθεί από σήμερα στις 11:00 ώρα Αργεντινής και για 48 ώρες, η σορός του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στην Casa Rosada, την έδρα της Κυβέρνησης της Αργεντινής.
Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Αργεντινής περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, αναμένεται να αποχαιρετήσουν από κοντά τον θεό της μπάλας, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά, ειδικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Αργεντινός Πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες, είπε πως η πρώτη του ενέργεια μετά το άκουσμα της δυσάρεστης είδησης, ήταν να προσφέρει στην οικογένεια του Μαραντόνα, το μέρος που στεγάζει την Κυβέρνηση, για να βάλουν τη σορό σε λαϊκό προσκύνημα.
«Σκέφτηκα ν` ανοίξω την έδρα της Κυβέρνησης της Αργεντινής για τον Ντιέγκο, επειδή από αυτά τα μπαλκόνια βγήκε με το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1986 και μας χαιρέτησε για το Μουντιάλ του 1990. Θέλω όλοι οι Αργεντινοί που θέλουν να τον αποχαιρετήσουν να μπορέσουν να το κάνουν. Ο Μαραντόνα το αξίζει. Τα εκατομμύρια των Αργεντινών που τον αγαπούσαμε και του είμαστε ευγνώμονες τόσο πολύ, θέλουμε να τον αποχαιρετήσουμε», είπε ο Πρόεδρος της χώρας.
Οι αρχικές σκέψεις ήταν να τεθεί η σορός σε λαϊκό προσκύνημα στο στάδιο της Αρτζεντίνος Τζούνιορς, ωστόσο η σύζυγος του Μαραντόνα, Κλαούντια Βιγιαφάνε, προτίμησε την Casa Rosada.
ΔΕΙΤΕ LIVE EIKONA:
Μαραντόνα: Η αρχή, η κορύφωση και η πτώση της καριέρας του μεγαλύτερου ίσως θρύλου του ποδοσφαίρου
Ήταν ένας θρύλος, ίσως ο μεγαλύτερος που υπήρξε ποτέ στο ποδόσφαιρο. Το ερώτημα Πελέ ή Μαραντόνα ως τον σπουδαιότερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, ήταν πάντα καίριο και δίχαζε τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους.
Το μόνο σίγουρο είναι πως εκτός από το αστείρευτο ταλέντο του με τη μπάλα, ο Μαραντόνα ήταν μια ιδιαίτερη και ιδιόμορφη προσωπικότητα, που δυστυχώς τα ναρκωτικά και το αλκοόλ του στέρησαν πολλά και στο τέλος του στοίχισαν τη ζωή στην ηλικία των 60 χρόνων.
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα γεννημένος στις 30 Οκτωβρίου 1960 στο προάστιο Λανούς της εργατικής τάξης του Μπουένος Άιρες, ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας και μεγάλωσε στην παραθεριστική πόλη Βίγια Φιορίτο.
Η σχέση λατρείας του Μαραντόνα με το ποδόσφαιρο ήταν εμφανής από την αρχή καθώς το πρώτο δώρο του ήταν μία μπάλα με την οποία κοιμόταν παραμάσχαλα.
Ο σκάουτερ των Αρχεντίνος Τζούνιορς ανακάλυψε τον ταλαντούχο μικρό στους δρόμους και των ενέταξε στην ομάδα κάνοντας ντεμπούτο στην ηλικία των 15 ετών. Δεν άργησε καθόλου να ξεχωρίσει και στα 17 του έχασε την ένταξη στην Εθνική ομάδα, η οποία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, που διεξήχθη στην Αργεντινή.
Στην Αρχεντίνος έμεινε μέχρι το 1981 έχοντας 166 συμμετοχές στην ομάδα πετυχαίνοντας στα 5 χρόνια 116 γκολ. Τότε, το ταλέντο του ήταν ήδη γνωστό στην Αργεντινή με την Μπόκα Τζούνιορς να τον εντάσσει στις τάξεις της τη χρονιά εκείνη. Στην Μπόκα είχε 40 συμμετοχές πετυχαίνοντας 28 γκολ.
Η φήμη του, όπως ήταν φυσικό, ξεπέρασε τα σύνορα της Λατινικής Αμερικής, φθάνοντας φυσικά στην Ευρώπη. Στο Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία ο Μαραντόνα ήταν βασικός της Εθνικής Αργεντινής, η οποία έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση της διοργάνωσης. Στα προημιτελικά αποκλείστηκε από τη Βραζιλία με τον Μαραντόνα να δέχεται κριτική για την αποβολή που δέχθηκε. Έπαιξε και στους πέντε αγώνες της ομάδας του και σκόραρε 2 φορές.
Αμέσως μετά το Μουντιάλ, η πρώτη ομάδα που απόκτησε τον Μαραντόνα στη Γηραιά Ήπειρο ήταν η Μπαρτσελόνα το 1982 προσφέροντας του ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Ο Ντιέγκο αγωνίστηκε στην ομάδας της Καταλονίας μέχρι το 1984, ωστόσο την περίοδο αυτή η υγεία του κλονίστηκε αφού είχε ταλαιπωρηθεί από ηπατίτιδα ενώ υπέστη και ένα σοβαρό τραυματισμό. Παράλληλα, έχοντας αρνητικές εντυπώσεις από την Ισπανία αποφάσισε να φύγει και να δεχθεί την πρόταση της ιταλικής Νάπολη, η οποία μέχρι τότε αποτελούσε μια μικρομεσαία ομάδα του καμπιονάτο.
Έτσι, ο 1984, μετακόμισε στη Νάπολη εξασφαλίζοντας το μυθικό για την εποχή συμβόλαιο ύψους 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Με τον Μαραντόνα στις τάξεις της η Νάπολη άλλαξε επίπεδο, μπαίνοντας σφήνα στην κυριαρχία των πλούσιων ομάδων του Βορρά. Η Νάπολη με τον θεό της πλέον Μαραντόνα κατέκτησε δύο φορές τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ιταλίας, ένα Κύπελλο και το Κύπελλο UEFA το 1989. Με τη Νάπολη ο Μαραντόνα είχε 188 συμμετοχές σκοράροντας 81 φορές.
Το 1986, ο Μαραντόνα οδήγησε την Εθνική Αργεντινής στην Κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στο Μεξικό. Εκείνο το Μουντιάλ αποτέλεσε την κορυφαία ποδοσφαιρική στιγμή στην καριέρα του, καθώς είχε πετύχει γκολ απίστευτης ομορφιάς και έμπνευσης.
Τα γκολ του εναντίον της Αγγλίας και του Βελγίου, η ασίστ στον Μπουρουσάγκα στον τελικό, αλλά και το πασίγνωστο γκολ με το "χέρι του Θεού" αποτέλεσαν τις καλύτερες στιγμές στο Μουντιάλ και από τις καλύτερες στην καριέρα του. «Το γκολ μπήκε λίγο με το κεφάλι του Ντιέγκο και λίγο με το χέρι του Θεού», είχε πει.
Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μουντιάλ της Ιταλίας του 1990, ο Μαραντόνα ήταν και πάλι ο ηγέτης της Αργεντινής, οδηγώντας την στον τελικό της διοργάνωσης όπου ηττήθηκε από την Δυτική Γερμανία με 1-0. Ο Ντιέγκο καθόλη τη διάρκεια του Μουντιάλ έδειξε και πάλι τη μεγάλη κλάση και τις ηγετικές ικανότητές του ειδικά στον αγώνα εναντίον της Βραζιλίας όπου έδωσε με μια εκπληκτική ασίστ στον Κλαούντιο Κανίτζια.
Στον ημιτελικό με την Ιταλία στο γήπεδο της ομάδας του στη Νάπολη, ο Μαραντόνα από θεός άρχισε να μετατρέπεται σε persona non grata. Ένα ολόκληρο Στάδιο που τον αποθέωνε αρχικά με τη έναρξη του αγώνα, φωνάζοντας η Νάπολη δεν είναι Ιταλία, στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του λόγω κυρίως της συμπεριφοράς του εντός του γηπέδου και του τρόπου πανηγυρισμού της πρόκρισης της ομάδας του που ήρθε στα πέναλτι.
Στη Νάπολη λατρεύτηκε σαν θεός αν και οι φήμες για την εξωγηπεδική ζωή του οργίαζαν.
Το Μάρτιο του 1991 συνελήφθη για κατοχή κοκαΐνης και η καριέρα του άρχισε να φτάνει στη δύση της. Ο Μαραντόνα για τη χρήση ναρκωτικών είχε πει πως στην αρχή σου δημιουργούν ευφορία. «Είναι σαν να κερδίζετε ένα πρωτάθλημα, έτσι νομίζετε: ποιος νοιάζεται για το αύριο, αφού κέρδισα το πρωτάθλημα σήμερα;».
Το 1992 έφυγε από την Ιταλία και πήγε στη Σεβίλλη όπου σε μια σεζόν είχε 26 συμμετοχές πετυχαίνοντας 5 γκολ, ενώ ένα χρόνο μετά επέστρεψε στην Αργεντινή και στην Νιούελς Ολντ Μπόις, με την οποία για ολόκληρη τη σεζόν είχε μόλις 5 συμμετοχές χωρίς να πετύχει γκολ.
Το 1995 επέστρεψε στην Μπόκα Τζούνιορς μέχρι το 1997, κλείνοντας την καριέρα του πετυχαίνοντας 7 γκολ σε 30 συμμετοχές.
Είχε προηγηθεί το Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ όπου ο Μαραντόνα αγωνίστηκε αφού είχε χάσει αρκετά κιλά, ενώ είχε πετύχει και ένα γκολ εναντίον της Ελλάδας στο 4-0 της πρεμιέρας. Ωστόσο, ακολούθησε η αποκάλυψη ότι ο Μαραντόνα ήταν ντοπαρισμένος, καθώς βρέθηκε θετικός στην ουσία της εφεδρίνης. Η τιμωρία που δέχθηκε ήταν αποκλεισμός 15 μηνών. Μετά την τιμωρία του ο Μαραντόνα είχε πει: «Έκοψαν τα πόδια μου και δεν με άφησαν να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Δεν χρησιμοποιούσα ναρκωτικά, δεν ξέρω τι συνέβη, ορκίζομαι ότι δεν ήμουν ντοπέ, αλλά βλέπω ότι δεν νοιάζονται».
Η προπονητική καριέρα του Μαραντόνα ξεκίνησε προτού εγκαταλείψει την ενεργό δράση κατά τη διάρκεια της τιμωρίας του αναλαμβάνοντας δύο φορές για διάστημα μερικών μηνών ομάδες στη χώρα του ανεπίσημα.
Το Νοέμβριο του 2008 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Αργεντινής πετυχαίνοντας στο ντεμπούτο του νίκη απέναντι στη Σκωτία με 1-0 και οδηγώντας στη συνέχεια την Αργεντινή στο Μουντιάλ του 2010. Στον πάγκο της ομάδας παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο όταν η Αργεντινή δέχθηκε την συντριβή από την Γερμανία με 4-0.
Τον Μάιο του 2011 ο Ντιέγκο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αλ Γουάσλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στον πάγκο της έμεινε για ένα μόλις χρόνο, ενώ επανήλθε στα Εμιράτα το 2017 για χάρην της Αλ Φουτζέιρα. Το 2019 επέστρεψε στην Αργεντινή ως προπονητής της Χιμνάσια ι Εσγρίμα ντε Λα Πλάτα.
Ο Μαραντόνα είχε παντρευτεί το 1989 την Κλαούντια από την οποία χώρισε στη συνέχεια, έχοντας αποκτήσει δύο κόρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις