Τις απόψεις του για την εισδοχή φοιτητών τρίτων χωρών, παραθέτει ο Σύνδ. Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τις απόψεις του με αφορμή τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, στις 18/11/2020, για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την εισδοχή φοιτητών τρίτων χωρών στα κολέγια και τις μετέπειτα δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Εσωτερικών, παραθέτει, σε σημερινή ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφέροντας ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών παραπληροφορεί και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη εις βάρος των κολεγίων».
Αναφορικά με την απασχόληση φοιτητών, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι όλοι οι φοιτητές τρίτων χωρών μπορούν να απασχοληθούν σε εργασία συναφή με τον κλάδο σπουδών τους», προσθέτοντας ότι «στην πράξη το Τμήμα Εργασίας, μετά από το διάταγμα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ημερομηνίας 10/5/2019, δεν επιτρέπει σε κανένα φοιτητή τρίτης χώρας που ήρθε/έρχεται στην Κύπρο μετά τις 10/5/2019 να απασχοληθεί».
Αναφορικά με τις περιόδους εισδοχής φοιτητών, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι τα κολέγια διεκδικούν την παγκόσμια πρωτοτυπία να εγγράφουν φοιτητές 4 φορές τον χρόνο κάτι το οποίο ουσιαστικά ανανεώνει τον αριθμό των φοιτητών των κολεγίων», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ουδέν αναληθέστερο.
«Ανέκαθεν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου δέχονταν φοιτητές για εγγραφή 3 φορές το χρόνο (Χειμερινό τετράμηνο, Εαρινό τετράμηνο και Καλοκαιρινή περίοδο μαθημάτων) κάτι το οποίο όντως είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Όσον αφορά το θέμα ανανέωσης των φοιτητών, τα κολέγια έχουν ενημερώσει τον Υπουργό Εσωτερικών από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε σύμφωνοι για καθορισμό (1 φορά το χρόνο πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους) του μέγιστου αριθμού των φοιτητών που μπορεί το κάθε κολέγιο να δεχθεί σε ένα χρόνο αλλά να δεχόμαστε τον συνολικό αυτό αριθμό 3 φορές τον χρόνο. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε ανανέωση φοιτητών όπως ο Υπουργός επικαλείται», προσθέτει.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει, παράλληλα, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στις 7/5/2020 και 1/7/2020 αποφάσισε να θέσει πλαφόν 20% (πάνω στην συνολική χωρητικότητα του κάθε κολεγίου) στον αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών από τρίτες χώρες, αποφάσισε όπως οι υποψήφιοι φοιτητές τρίτων χωρών των κολεγίων να έχουν επιπρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα (για εισδοχή) από τους αντίστοιχους υποψήφιους φοιτητές των πανεπιστημίων και κατάργησε την εισδοχή φοιτητών τρίτων χωρών σε κολέγια κατά την καλοκαιρινή περίοδο μαθημάτων (Ιούνιος με Σεπτέμβριος).
Σημειώνει ότι οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση στην εισαγωγή συναλλάγματος εκατομμυρίων ευρώ (το κάθε κολέγιο ήδη έχει επιστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους φοιτητές που είχαν προπληρώσει τα δίδακτρα τους), τον τερματισμό απασχόλησης διδακτικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού των κολεγίων (ήδη έχει τερματιστεί η απασχόληση προσωπικού και δυστυχώς ο τερματισμός μελών του προσωπικού των κολεγίων θα αυξηθεί με την αναμενόμενη περαιτέρω μείωση των φοιτητών) και την απώλεια κρατικών εσόδων που τα κολέγια πληρώνουν στο κράτος (φορολογία εταιριών, αμυντική εισφορά, φορολογία εργοδοτουμένων, εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων και εισφορές ΓΕΣΥ).
Ο Σύνδεσμος αναφέρει, επίσης, ότι οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου «είναι λανθασμένες» και έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα. «Τώρα που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εφαρμόσει σωστά μέτρα για τον χειρισμό των αιτήσεων ασύλου θα πρέπει οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν τα κολέγια να αναθεωρηθούν ώστε να αποφύγουμε τις τραγικές τους επιπτώσεις», καταλήγει.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πρωινό ξύπνημα και κινητό: Μια σχέση που δεν κάνει πολύ καλό - Πώς σε επηρεάζει
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στα Χανιά - Eπιβάτης έχριζε άμεσης βοήθειας - Τι συνέβη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις