Η Ρωσία, μετά από αίτημα της Αρμενίας, έστειλε πρόσθετες δυνάμεις για να ενισχύσει τους συνοριακούς της φρουρούς στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και να εγγυηθεί την ειρηνευτική συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε κατά την διάρκεια σύσκεψης της οποίας προήδρευσε ο Ρώσος πρόεδρος, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ.
Ο Μπόρτνικοφ δήλωσε ότι εστάλησαν 188 στρατιωτικοί και ο απαιτούμενος στρατιωτικός εξοπλισμός, όπως και πως ενημερώθηκε η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν με την οποία η ρωσική πλευρά βρίσκεται σε συνεχή επαφή, ενώ επισήμανε ότι μεταξύ των συνοριακών φρουρών των τριών χωρών δεν ανακύπτουν έντονα ζητήματα.
Στο μεταξύ στην ίδια σύσκεψη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για το ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Συγκεκριμένα, είπε ότι με 250 πτήσεις, μεταφέρθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ 1960 στρατιωτικοί και 552 οχήματα και εξοπλισμός, ενώ δημιουργήθηκαν 23 παρατηρητήρια.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας από τις 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ασφαλής επιστροφή στην πόλη Στεπανακέρτ 4.436 προσφύγων, ενώ από τις 17 Νοέμβριου άρχισαν να λειτουργούν ασφαλώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η διευθέτηση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει σημασία για την εσωτερική ασφάλεια της Ρωσίας.
"Για εμάς, για την Ρωσία, οι διενέξεις αυτού του είδους και η διευθέτησή τους έχουν ιδιαίτερη σημασία, δεν είναι κενά λόγια, και έχω υπόψιν μου ότι στην Ρωσία ζουν εκατομμύρια Αρμένιοι και Αζέροι" δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στην κυβερνητική σύσκεψη με θέμα την ειρηνευτική δύναμη που αναπτύχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι "την Ρωσία με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία συνδέουν μακραίωνες σχέσεις" και "αυτό για μας έχει μια εσωτερική πολιτική διάσταση και μεγάλο ενδιαφέρον από την άποψη των εγγυήσεων της εσωτερικής ασφάλειας, από την άποψη της πολιτικής, δήλωσε ο Πούτιν".
Εξάλλου, η Unesco πρότεινε να στείλει μια αποστολή ειδικών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ "με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων πλευρών" για να κάνει μια απογραφή των πολιτιστικών αγαθών της περιοχής, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, που εδρεύει στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια συναντήσεων την Τετάρτη με τους εκπροσώπους της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, η γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλέ "πρότεινε την τεχνική συνδρομή των υπηρεσιών της οργάνωσης του ΟΗΕ" με σκοπό μια ενδεχόμενη επιτόπια αποστολή προκειμένου να καταρτιστεί μια προκαταρκτική απογραφή των σημαντικότερων πολιτιστικών αγαθών, ως προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής".
Στους συνομιλητές της, η Αζουλέ "επανέλαβε την παγκόσμια διάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μάρτυρας της ιστορίας και αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας των λαών, που η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να προστατεύσει".
Η γενική διευθύντρια της Unesco επικαλέστηκε τη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, η οποία επιτρέπει στη γραμματεία της Unesco να στείλει μια τέτοια αποστολή. Εντούτοις, αυτό δεν συνέβη ποτέ, συνεπώς μπορεί αυτή να είναι η πρώτη φορά.
Η αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα έχει στόχο την κατάρτιση μιας απογραφής των πολιτιστικών αγαθών και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς η Unesco κατακλύστηκε από πληροφορίες, από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης για φερόμενες παραβιάσεις: καταστροφές, βανδαλισμούς...
Για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της υλοποίησής της, η γενική διευθύντρια της Unesco είχε σειρά διαβουλεύσεων τις τελευταίες ημέρες με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία αλλά και με τους συμπροέδρους της ομάδας του Μινσκ (Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ) του ΟΑΣΕ, μεσολαβητές σε αυτή τη σύγκρουση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις