Στο «κόκκινο» Αττική, Λάρισα, Ημαθία, Πέλλα και Κιλκίς - Πάνω από 3.000 νέα κρούσματα και νέο αρνητικό ρεκόρ με 480 διασωληνωμένους συνολικά - 905 κρούσματα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και πάνω από 240 διασωληνωμένοι στη Βόρεια Ελλάδα - Άλλοι 60 ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο
Η υπέρβαση του ορίου των 3.000 κρουσμάτων (η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ανέφερε 3.209 κρούσματα) έπειτα από πέντε ημέρες σταθερότητας γύρω στα 2.000- 2.500 νέα περιστατικά κορωνοϊού, αλλά και η εκτίναξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, όπου επιβεβαιώθηκαν 905 κρούσματα, δημιούργησε νέο κύκλο ανησυχίας για το πως εξελίσσεται η επιδημία στη χώρα μας. Ιδίως σε ό,τι αφορά τη Βόρειο Ελλάδα και την καρδιά της επιδημίας, τη Θεσσαλονίκη, η σημερινή εικόνα με τα αυξημένα σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες περιστατικά μολύνσεων, ήρθε να προστεθεί σε μια βαριά, μελανή εικόνα για την υγειονομική μάχη στα νοσοκομεία και τις δραματικές πιέσεις που δέχονται για να περιθάλψουν τους εκατοντάδες νέους ασθενείς καθημερινά.
Ωστόσο, η αδρή εικόνα σταθεροποίησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, για την οποία είχαν μιλήσει οι ειδικοί κατά την προχθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, δεν έχει αλλάξει. Το επιδημικό κύμα φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση κορύφωσης, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι στο τέλος του Νοεμβρίου θα αρχίσει η πτώση του κύματος, συνεπώς η μείωση των κρουσμάτων.
Η σημερινή αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στη Θεσσαλονίκη αποδίδεται από τους ειδικούς σε συγκυριακό γεγονός, που πιθανόν σχετίζεται είτε με τον αυξημένο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν στην πόλη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες είτε σε διορθωτική κίνηση ενσωμάτωσης θετικών αποτελεσμάτων. Όπως εξηγούσαν στο protothema.gr, μέλη της Επιτροπής τέτοιες διορθωτικές κινήσεις, δηλαδή προσθήκες αποτελεσμάτων σε επόμενο χρόνο, γίνονται όλη την περίοδο της επιδημίας. Συνεπώς δεν αποκλείεται η έκρηξη των κρουσμάτων να οφείλεται και σε αυτόν τον διαδικαστικό λόγο. Αν αποδοθεί στην αύξηση των ελέγχων, κάτι που το γνωρίζει ο ΕΟΔΥ που έχει την ευθύνη για τον προγραμματισμό και τη διενέργεια τους, οι ειδικοί το εκτιμούν ως θετικό με το αιτιολογικό του εκτεταμένου testing, που επιτρέπει την ευκρινή επιδημιολογική εικόνα και τον εντοπισμό των κρουσμάτων. «Όσο πιο πολλά τεστ γίνονται, τόσο περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται, απομονώνονται, και συνεπώς ελέγχεται η επιδημία» αναφέρουν.
Το ποσοστό θνησιμότητας στη Θεσσαλονίκη
Μάλιστα, σύμφωνα με επιστήμονες της Επιτροπής, το ποσοστό θετικότητας των τεστ στη Θεσσαλονίκη είναι υψηλό μεν, αλλά σε πτωτική τάση: από το 30% που έβγαιναν θετικά τα τεστ, πλέον το ποσοστού θετικότητας είναι κάτω από το 20%. Στον γενικό πληθυσμό με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ποσοστό θετικότητας σήμερα ήταν 12,5%, ενώ διενεργήθηκαν 26.000 τεστ.
Πάντως, η Θεσσαλονίκη σηκώνει ολόενα μεγαλύτερο βάρος. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 465 διασωληνωμένους που αναφέρθηκαν χθες το βράδυ, οι 241 ήταν στη Θεσσαλονίκη, σε πολλές μονάδες υγείας της πόλης καθώς και της Καβάλας, της Κατερίνης και της Χαλκιδικής. Με δεδομένη την ορμή του επιδημικού κύματος που χτυπά το τελευταίο 15νθήμερο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και οι περισσότεροι από τους 480 σημερινούς διασωληνωμένους στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας θα βρίσκονται.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι 211. Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).
Οι περισσότεροι θάνατοι στη Βόρεια Ελλάδα
Γεωγραφικά στη βόρειο Ελλάδα καταχωρούνται και οι περισσότεροι θάνατοι. Σήμερα κατέληξαν 60 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων για τον Νοέμβριο στους 662 και συνολικά στα 1.288.
Την τεράστια διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μαρτυρούν οι 57 περιφερειακές ενότητες στις οποίες εντοπίζεται και κυρίως τα εκατονταδες κρούσματα που καταγράφονται. Από τα 3.180 κρούσματα που δηλώθηκαν σημερα, τα 564 κρούσματα αφορούν την Περιφέρεια Αττικής, τα 905 κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη, τα 207 από τη Λάρισα, τα 95 από τη Δράμα, τα 72 από τις Σέρρες, τα 64 από τον Έβρο, τα 111 από την Ημαθία, τα 166 από την Πέλλα, τα 46 από την Πιερία, τα 77 από την Καρδίτσα, τα 101 από το Κιλκίς, τα 79 κρούσματα από τη Μαγνησία.
Από protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις