Σε σωρεία παρανομιών φαίνεται να έχει προχωρήσει η ιδιοκτησία του σφαγείου CYPRA στην Κάτω Μόνη, με τους βουλευτές της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής να απαιτούν διευκρινίσεις, θέτοντας παράλληλα και ερωτήματα σε σχέση με το καθεστώς εργασίας αλλοδαπών και αιτητών ασύλου.
Επιμέλεια: Γιώργος Τάττης
Σημειώνουμε πως στην χθεσινή Επιτροπή δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί ο ιδιοκτήτης του σφαγείου κ. Γιώργος Γεωργίου, καθώς βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό λόγω επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Η Επιτροπή ζήτησε ενημέρωση σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων στο σφαγείο CYPRA LTD, στην Κάτω Μόνη, μετά τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού κρουσμάτων του ιού COVID-19, αλλά και η ανάγκη λήψης μέτρων. Η συνεδρία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, όταν και θα μπορεί να παρευρεθεί ο ιδιοκτήτης.
Προβλήματα με αλλοδαπούς και αιτητές ασύλου - Μένουν παραγκωνισμένοι
Στην Επιτροπή διαφάνηκε σε μεγάλο βαθμό η προβληματική κατάσταση που υπάρχει με τον ιό στην κοινότητα σε ομάδες πληθυσμού οι οποίο βρίσκονται παραγκωνισμένοι και απροστάτευτοι. Παράδειγμα έδωσε ο Κοινοτάρχης Κάτω Μονής, ο οποίος τόνισε πως στις προσπάθειες των Ιδιοκτητών να επαναλειτουργήσουν το σφαγείο με νέο προσωπικό, βρέθηκαν και άλλοι αλλοδαποί θετικοί στον ιό, χωρίς να είχαν προηγούμενη σχέση με το σφαγείο.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Υπόθεση CYPRA: Οι 61 εργαζόμενοι ήταν αδήλωτοι, μέρος του σφαγείου και των σπιτιών δεν είχαν άδειες
Σφαγείο φουλ στην παρανομία
Aξίζει να σημειωθεί ότι διαφάνηκε ότι οι 61 από τους εργαζόμενους του σφαγείου δεν είναι δηλωμένοι και για αυτούς τους εργαζομένους έχει εκδοθεί διοικητικό πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του σφαγείου που αντιστοιχεί με 3,5 χιλιάδες ευρώ για κάθε ένα.
Παράλληλα, αποδείχτηκε ότι λόγω εμπλοκής πολλών υπηρεσιών, το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει προβεί σε έλεγχο του σφαγείου από το 2017, ενώ μέρος του σφαγείου και τα υποστατικά που διέμεναν οι εργαζόμενοι δεν είχαν τις σχετικές άδειες από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας και έπρεπε να είχαν κατεδαφιστεί.
Ο κ. Άντης Αποστόλου, λειτουργός του Υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι από το 2017 δεν έγινε καμία επιθεώρηση στον συγκεκριμένο εργοδότη καθώς δεν υπήρξε καμία καταγγελία, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για δημιουργία Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων.
Καταγγελίες Κοινοτάρχη Κάτω Μονής
Από την άλλη, σε παρέμβασή του ο Κοινοτάρχης Κάτω Μόνής είπε ότι στους δρόμους της περιοχής κυκλοφορούν καθημερινά δεκάδες άτομα κάνοντας οτοστόπ και αναζητώντας δουλειά.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΣΦΑΓΕΙΟ CYPRA: Δυσκολεύει το έργο της Αστυνομίας ο κορωνοϊός – Εν αναμονή εκθέσεων
Ο Κοινοτάρχης Κάτω Μονής Χαράλαμπος Ματσούκας, στη δική του παρέμβαση είπε πως η πηγή του κακού δεν είναι τα σπιτάκια στα οποία διέμεναν οι εργαζόμενοι, αλλά το γεγονός ότι στους δρόμους της περιοχής κυκλοφορούν καθημερινά δεκάδες άτομα από τρίτες χώρες, κάνοντας οτοστόπ για να μεταβούν σε χώρους εργασίας όπου αναζητούν δουλειά.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε χθεσινό δημοσίευμα του ThemaOnline, έγινε λόγος για διάφορα προσκόμματα που καθυστερούν τις αστυνομικές έρευνες, ενώ μόλις πριν λίγο (14:30) ανακοινώθηκε η σύλληψη των ιδιοκτητών του σφαγείου και 6 εργατών.
Αντιδρούν τα κόμματα
Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ κ. Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι «η υπόθεση του σφαγείου συμπυκνώνει σειρά γεγονότων επιχειρηματικής και εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνδυασμό με μια μνημειώδη ανικανότητα ή και απροθυμία κράτους και κυβέρνησης να επιβάλλουν το νόμο». Παράλληλα, γίνεται λόγος για εκμετάλλευση και εξευτελισμό εργαζομένων, ιδιωτικό μονοπώλιο, διαπλοκή και ευνοϊκή μεταχείριση εταιρειών, ακόμη και υποβάθμιση της ποιότητα ζωής για τις τοπικές κοινότητες. Έθιξε δε και το ζήτημα των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω πανδημίας.
Με τη σειρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Μυλωνάς, σε δημόσια τοποθέτησή του κάλεσε τους αρμόδιους να υποβάλλουν ερωτήσεις, τονίζοντας πως εάν δεν το πράξουν θα δώσουν οι ίδιοι τις απαντήσεις:
--Θα θέλαμε να μας απαντήσει ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών/Ελεγκτών Κύπρου ποιος ήταν ο Ελεγκτής του σφαγείου Cypra μέχρι το 2017.
--Προς το υπουργείο Εργασίας, πότε έκαναν τελευταία φορά επιθεώρηση οι επιθεωρητές εργασίας για τους δεκάδες αιτητές ασύλου, για το αν πληρούσαν τα κριτήρια κτλ.
--Το τελευταίο, επίσης σημαντικό, θα θέλαμε να απαντηθεί και να δημοσιοποιηθεί ποιος είναι πρόεδρος της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος.
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, «οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα αναδείξουν πολλά πράγματα. Ζητώ δημοσίως από τον Γενικό Εισαγγελέα την άμεση παρέμβασή του, διότι εδώ και μέρες, για άλλη μια φορά, παρουσιάζεται μια δυσκολία να προχωρήσουν σε ενέργειες που για μας είναι αυτονόητες».
Και οικολογικά εγκλήματα
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επισήμανε μέσω του βουλευτή του κ. Γιώργου Περδίκη, την οικολογική πτυχή του ζητήματος. Έκανε λόγο για απάντηση της υπουργού Εργασίας σε ερώτησή του το 2016, στην οποία τονίζεται ότι στο σφαγείο Cypra έχουν εντοπιστεί υπερβάσεις των ορίων εκπομπής του αζώτου και του υδρόθειου. Όπως είπε, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας είχε προχωρήσει σε λήψη ποινικών μέτρων εις βάρος της επιχείρησης.
Σημειώνουμε εδώ πως οι κάτοικοι της γύρω περιοχής είχαν αναπτύξει έντονη δράση εναντίον της λειτουργίας του εν λόγω σφαγείου, επικαλούμενοι θέματα υγείας και περιβάλλοντος.
Τέλος, υπενθυμίζουμε πως μια σειρά ζητημάτων ανέδειξε και η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Για περισσότερα δείτε παρακάτω:
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Νέες αποκαλύψεις για 'παρανομίες' σφαγείου Cypra - Από Ιανουάριο η έκθεση της Ελεγκτικής - 'Χάθηκε' ο φάκελος στη Νομική Υπηρεσία
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Μπλεξίματα έχει το σφαγείο CYPRA - 'Καίει' τους ιδιοκτήτες ο Γενικός Ελεγκτής - VIDEO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις