Εντυπωσιακά, αποκάλεσε τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Pfizer – Biontech και Moderna για τα υποψήφια εμβόλια τους κατά της Covid-19, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Νικολόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι αποτελέσματα σε επίπεδο εμβολιασμού στην Κυπριακή Δημοκρατία και άλλες χώρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε στην πράξη την Άνοιξη.
Για τεχνολογία η οποία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά έκανε λόγο από την πλευρά του ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/ Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, εκφράζοντας την ελπίδα να υπερπηδηθούν τα όποια προβλήματα.
Ο Καθηγητής Νικολόπουλος απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα εμβόλια, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ανακοίνωση νέας έρευνας για την Covid-19.
Αναφέρθηκε στα δύο υποψήφια εμβόλια για τα οποία έχουν γίνει ανακοινώσεις από την Pfizer σε συνεργασία με τη Biontech και τη Moderna.
«Αυτά τα αποτελέσματα που ακούσαμε ήταν από τις ενδιάμεσες αναλύσεις που γίνονται στις κλινικές δοκιμές», είπε ο Καθηγητής Νικολόπουλος.
Οι εταιρείες,ανέφερε, «έχουν θέσει κάποια κριτήρια όταν φτάνουν σε συγκεκριμένους αριθμούς ατόμων που έχουν διαγνωστεί με Covid, να κάνουν ειδικές ανεξάρτητες επιτροπές έναν έλεγχο αποτελεσματικότητας».
«Ακούσαμε και για τα δύο εμβόλια τα οποία χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία MRNA», πρόσθεσε.
Εξήγησε ότι η τεχνολογία αυτή εισάγει κομμάτι από το γονιδίωμα του ιού σε ένα λιπόσωμα, ενσωματώνεται στο σύστημα φτιάχνεται η πρωτεΐνη του ιού και έτσι εκπαιδεύεται το ανοσοποιητικό σύστημα και φτιάχνει αντισώματα για τον συγκεκριμένο κορωνοϊό και την συγκεκριμένη πρωτεΐνη.
Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν «ήταν εντυπωσιακά», είπε. Δηλαδή, ανέφερε, «έχουμε αποτελεσματικότητα πάνω από 90%. Πολύ πιο πάνω από το όριο το οποίο περίμεναν και με τους υπολογισμούς που είχαν κάνει για το μέγεθος δείγματος». Πρόσθεσε, οι υπολογισμοί είχαν γίνει με 60% αποτελεσματικότητα, ενώ τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί έδειξαν πάνω από 90%.
Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ωστόσο «ακόμα δεν έχουμε δει τις σχετικές δημοσιεύσεις», προσθέτοντας ότι «θα περιμένουμε να δούμε».
Προς τα τέλη Νοεμβρίου οι εταιρείες θα πρέπει ανακοινώσουν και δεδομένα ασφάλειας, είπε, προσθέτοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν θέσει ως όριο για το 50% των συμμετεχόντων να έχουν δύο μήνες παρακολούθησης μετά τη δεύτερη δόση γιατί γνωρίζουν ότι τυχόν ανεπιθύμητη παρενέργεια θα είναι περίπου σε εκείνο το χρονικό σημείο. Πρόσθεσε ότι μέσα στο Δεκέμβριο, τουλάχιστον, αυτές οι δύο εταιρείες θα αιτηθούν την επείγουσα χρήση του εμβολίου τους στη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ (FDA) και ίσως στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
«Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι άλλο πράγμα το εμβόλιο και άλλο ο εμβολιασμός», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος. Εξήγησε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να έρθουν τα εμβόλια στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι έχουν και κάποιες ιδιαιτερότητες τα συγκεκριμένα εμβόλια όσον αφορά την μεταφορά και την συντήρησή τους.
Εκτός από την οργάνωση της Πολιτείας, είπε, ρόλο διαδραματίζει και πόσο θα πειστεί για τη σημασία του εμβολιασμού ο κάθε πολίτης.
«Στην πράξη, στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και σε άλλες χώρες αποτελέσματα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μέσα στην Άνοιξη», είπε.
Ενδεχόμενο επίτευξης ανοσίας με εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού
Ο Καθηγητής Νικολόπουλος ανέφερε επίσης ότι αν είναι τόσο μεγάλη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων «στο τέλος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός για να επιτευχθεί ανοσία».
Δηλαδή, εξήγησε, «μπορείς να εμβολιάσεις ένα μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού, κοντά στο 70% και να το πετύχεις. Άρα αυτό είναι κάτι σημαντικό που πρέπει να το ξέρουμε».
Τα δύο πρώτα εμβόλια που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα δύο εμβόλια «αποτελούν τα πρώτα τα οποία χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία».
Μέχρι στιγμής, είπε, «παρόλο το ευρύ φάσμα εμβολίων που έχουμε, είναι τα πρώτα που χρησιμοποιούν γενετικό υλικό και μάλιστα αυτό το αγγελιαφόρο RNA που κωδικογράφει για την πρωτεΐνη – ακίδα του ιού, δηλαδή τη πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στο κύτταρο - ξενιστή».
Δυστυχώς, πρόσθεσε, ένα εξ αυτών, χρειάζεται αυτή την κατάψυξη στους -80 βαθμούς, διότι το RNA αλλοιώνεται πολύ εύκολα σε θερμοκρασίες δωματίου.
Ο Καθηγητής Καραγιάννης εξέφρασε την ελπίδα «να υπερπηδηθούν αυτά τα προβλήματα διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, σε χώρες οι οποίες δεν έχουν την οικονομική ευρωστία να διατηρούν τέτοιου είδους καταψύκτες θα είναι πρόβλημα».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις