Εναπόκειται στον Δήμο Παραλιμνίου κατά πόσον θα επιστρέψει ως μέλος στην Ένωση Δήμων, έχοντας συμμορφωθεί πλήρως με το Καταστατικό της Γενικής Συνέλευσης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ένωσης και Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης δηλώνει ότι είναι θέμα αρχής τα κριτήρια να είναι αντικειμενικά και δίκαια τόσο για τον διαμοιρασμό της κρατικής χορηγίας όσο και της συνεισφοράς στην Ένωση Δήμων.
Ο Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «η διαγραφή του Δήμου Παραλιμνίου έγινε βάσει καταστατικής πρόνοιας η οποία αφορά τη μη καταβολή της ετήσιας χορηγίας».
Πρόσθεσε ότι ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης «δεν θέλει να τηρήσει το άρθρο 43 του καταστατικού της Ένωσης Δήμων για τον τρόπο καταβολής της κρατικής χορηγίας και θεωρεί ότι ο Δήμος του αδικείται από τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η συνεισφορά αυτή».
Συμπλήρωσε ότι ο κ. Πυρίλλης «κατέθεσε ενώπιον της Ένωσης Δήμων εισήγηση για αλλαγή του Καταστατικού, με τον τρόπο που ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να υπολογίζεται η συνεισφορά. Η πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης έχει απορρίψει δημοκρατικότατα την εισήγηση του και ο ίδιος δήλωσε ότι αποχωρεί από την Ένωση Δήμων».
Σε σχετική ερώτηση ο Ανδρέας Βύρας απάντησε πως «το άρθρο 46 του Καταστατικού προνοεί πως όποιο μέλος της Ένωσης Δήμων δεν το τηρεί διαγράφεται. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης Δήμων που ένα μέλος της διαγράφεται και εναπόκειται στον Δήμο Παραλιμνίου να συμμορφωθεί με το Καταστατικό και να επιστρέψει πίσω».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων είπε ακόμα ότι «ο Δήμος Παραλιμνίου αρνείται να καταβάλει ολόκληρο το ποσό της χορηγίας που του αναλογεί καταβάλλοντας κάθε χρόνο λιγότερο ποσό, ενώ συνολικά χρωστά στην Ένωση Δήμων το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ».
«Το θέμα είναι ότι ο Θεόδωρος Πυρίλλης δεν αποδέχεται το Καταστατικό, θέλει να εφαρμόζει αυτό που επιθυμεί ο ίδιος και αλίμονο εάν δεχθούμε από τον καθένα να κάνει ό,τι θέλει» είπε και σημείωσε πως «η συγκεκριμένη συμπεριφορά του Δήμου υπάρχει εδώ και επτά χρόνια και έπρεπε επιτέλους να αντιμετωπιστεί».
Ερωτηθείς κατά πόσον το παράδειγμα του Δήμου Παραλιμνίου θα ακολουθήσει και ο Δήμος Αγίας Νάπας, ο κ. Βύρας απάντησε πως «η Αγία Νάπα ακόμα δεν έχει δηλώσει κατά πόσον θα συμμορφωθεί με το συγκεκριμένο άρθρο του Καταστατικού. Αναμένουμε την τελική θέση του Δημάρχου Αγίας Νάπας στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί».
Θέμα αρχής ο δίκαιος διαμοιρασμός κρατικής χορηγίας και συνεισφοράς στην Ένωση Δήμων, λέει ο Θ. Πυρίλλης
---------------
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως «είναι σημαντικό ένας Δήμος να είναι συνδεδεμένος με ένα θεσμό, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος κάποιων άλλων».
Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει τα κριτήρια να είναι αντικειμενικά και δίκαια τόσο για τον διαμοιρασμό της κρατικής χορηγίας όσο και της συνεισφοράς στην Ένωση Δήμων» και σημείωσε πως «ό,τι και να συμβαίνει δεν πρέπει να κριτήρια αυτά να είναι διαφορετικά για τον καθένα».
Πρόσθεσε πως «ο Δήμος Παραλιμνίου έθεσε ως θέμα αρχής πως τα δύο συγκεκριμένα κριτήρια πρέπει να είναι τα ίδια, κάτι που η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων δεν αποδέχθηκε». Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου είπε επίσης ότι «το συγκεκριμένο θέμα ζητούμε όπως συζητηθεί εδώ και επτά χρόνια ωστόσο συνεχώς αναβάλλεται και με την χθεσινή διαγραφή του Δήμου Παραλιμνίου θεωρούμε πως ο Δήμος έχει μόνο να ζημιώσει από συμμετέχει στην Ένωση Δήμων».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πυρίλλης ανέφερε πως «ο Δήμος Παραλιμνίου λαμβάνει κρατική χορηγία ύψους 2,5% από το ετήσιο, συνολικό ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ, που ανέρχεται στο 1,3 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Για την λειτουργία της Ένωσης Δήμων ζητείται όπως καταβάλουμε 10% δηλαδή περίπου 77 χιλιάδες ενώ θα πρέπει να πληρώνουμε μόνο 22 χιλιάδες».
Είπε ακόμα ότι «ο Δήμος Παραλιμνίου κατατάσσεται περίπου 15ος στον κατάλογο των Δήμων που λαμβάνουν κρατική χορηγία ενώ άλλοι Δήμοι λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά».
«Θεωρούμε ότι το θέμα της κρατικής χορηγίας χρήζει αναδιάρθρωσης και είναι ένα σύστημα που ουσιαστικά το καρπώνονται οι μικρότεροι Δήμοι, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν Δήμοι που το 60-70% του κρατικού προϋπολογισμού τους να είναι η κρατική χορηγία», πρόσθεσε.
Σε άλλη ερώτηση ο Θεόδωρος Πυρίλλης απάντησε πως «η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει και το Νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, ωστόσο διαφωνώ με τον αριθμό των Δήμων που πρέπει να διατηρηθούν. Δηλαδή αντί 17 θα πρέπει να μείνουν 10, δηλαδή ένας στην επαρχία Αμμοχώστου, δύο στη Λάρνακα, δύο στη Λεμεσό, δύο στην Πάφο και 2 – 3 στην Λευκωσία και αυτό έχουν δείξει όλες οι μελέτες που έγιναν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις